KLASIK JE NAJBOLJI

Filmoljupci odabrali najbolju uvodnu filmsku scenu, a pobjedu je odnio...

15.05.2018 u 13:38

Bionic
Reading

Da Europljani itekako vole romantiku u filmovima, te da na temelju uvodne špice biraju hoće li neki film postati hit ili ne, pokazalo je novo istraživanje

Novo istraživanje OnePolla za Mastercard, službenog partnera Filmskog festivala u Cannesu, donijelo je neke poprilično zanimljive detalje, a jedan od njih je da stanovnici Europe itekako vole romantiku u filmovima.

Gledano u brojkama, Europljani su prednost dali modernim klasičnim filmovima, u odnosu na današnje kino-hitova, a više od 55 posto ispitanika u Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj i Švedskoj izjavilo je kako svoj dojam o filmu stvaraju na temelju uvodne scene.

Pet najpopularnijih uvodnih scena, prema glasanju zaljubljenika u film, redom su:

1. Titanic (1997.)

2. Kralj lavova (1994.)

3. Pakleni šund (1994.)

4. Ratovi zvijezda IV (1977.)

5. Ralje (1975.)

Za 'Titanic' su glasali ispitanici iz Turske, Poljske, Francuske, Češke, Italije i Rusije, dok su pjesma i ples 'Kralja lavova' osvojili srca ispitanika Njemačke, Švicarske, Švedske i Nizozemske.

Većina ispitanika proglasila je Stevena Spielberga majstorom za uvodne scene, a slijede ga Quentin Tarantino, Alfred Hitchcock, Ridley Scott i George Lucas.

  • +5
20-godišnjica 'Titanika' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uvodna scena filma, bilo starog ili novijeg, od presudne je važnosti, jer većina Europljana u samo 17 minuta odluči je li film vrijedan njihovog vremena, a čak 72 posto njih slaže se da uvodna scena filma čini film upečatljivim u cjelini. Zanimljiv dijalog privući će tek 26 posto njih, neočekivani obrat 40, a romantika 19 posto, a ta tri čimbenika su ključni koji mogu učiniti ga hitom u kinima.

Kada je riječ o nezaboravnim elementima uvodnih scena filmova, 25 posto Europljana navelo je glazbenu podlogu filma 'Groznica subotnje večeri' (1977.) kao glavni motiv davanja glasa tom filmu, dok je emotivna izvedba Eltona Johna i 'Circle of Life', za uvodnu scenu 'Kralja lavova' bila ključna za glasanje za tu scenu.