POVIJEST SE PONAVLJA

Fatalne Amerikanke: Zbog dvaput razvedene Wallis Simpson Edward VIII. odrekao se trona, a Harry je zbog Meghan zabio nož u leđa svojoj obitelji

  • Autor: N.B.
  • Zadnja izmjena 10.01.2020 06:27
  • Objavljeno 10.01.2020 u 06:27
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: GOFFPHOTOS.COM / GOFF PHOTOS / PROFIMEDIA, EVERETT COLLECTION COL / EVERETT / PROFIMEDIA

Kada je kralj Edward VIII. abdicirao s vlasti radi dva puta rastavljene Amerikanke Wallis Simpson i okrenulo leđa obitelji, monarhiji i državnim interesima, Britanija je ostala u šoku. Kraljevska obitelj dugo je vremena pokušavala zaboraviti na taj događaj u nadi da se nikada ništa slično neće dogoditi. Osamdeset i četiri godine kasnije ponavlja se sličan scenarij; princ Harry, šesti u redu za britansku krunu, odstupio je s kraljevskih dužnosti, zaratio s obitelji i najavio preseljenje na drugi kontinent, a sve radi voljene supruge Meghan Markle

Posljednji šokantni događaji koji uključuju abdiciranje s vlasti princa Harryja i Meghan Markle mnoge su potaknuli da se zamisle. Nije dugo prošlo ni do brojnih usporedba kraljevskog para sa svojim davnim precima, kraljem Edwardom VIII. i vojvotkinjom Wallis Simpson. Nitko nije mislio da će se povijest ikada ponoviti, a ipak scenarij i temeljne točke toliko su slični da je teško za povjerovati.

Fatalne rastavljene Amerikanke koje su pomutile pamet britanskim plemićima; tako bi se ukratko dala opisati situacija u kojoj su se zatekle tada aktualna Wallis i danas popularna Markle.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Kerry Taylor Auctions / Ferrari / Profimedia

Nevjerojatna ljubavna priča bivšeg britanskog kralja Edwarda VIII., brat pokojnog oca današnje kraljice Elizabete II. na vlasti je bio svega jedanaest mjeseci. Nije čak dočekao ni vlastitu krunidbu, a sve zbog žene koju je ludo zavolio.

Edward VIII. prvo je dijete kralja Georgea i kraljice Mary, te je od ranog djetinjstva pripreman za titulu kralja, koju je u siječnju 1936. preuzeo nakon očeve smrti. Mladi i nestašni Edward bio je poznat po aferama s nekoliko udanih žena, a posljednja od njih, glumica Mildred Harris, upoznala ga je s Amerikankom Wallis Simpson (rođena Warfield).

Vezu s Wallis započeo je još tijekom njenog drugog braka, koji je nedugo zatim završio razvodom, baš kao i prvi. Wallis se naime 1916. godine udala za vojnog pilota Earla Winfielda Spencera, a tijekom dvanaest godina braka uglavnom su živjeli odvojeno. Razveli su se 1928. Iste godine Wallis se udala za Ernesta Simpsona s kojim je vodila bogat društveni život. Tijekom tog perioda Wallis je upoznala i budućeg kralja Edwarda, s kojim je izuzetno zbližila. Za njihovu je aferu znao gotovo cijeli svijet, no britanski mediji nisu o tome izvještavali. Simpson je 1936. zatražila razvod od svog tadašnjeg supruga.

Wallis Simpson i Edward VIII.

Wallis Simpson i Edward VIII.

Izvor: Profimedia / Autor: PhilYeomans / BNPS / Profimedia

Dok je čekao razvod svoje voljene Wallis, budući kralj Edward boravio je u Austriji, a onda se konačno ohrabrio te obitelji i britanskom premijeru Stanleyu Baldwinu otkrio svoje namjere da oženi Amerikanku Wallis Simpson. Na Wallis je cijela kraljevska obitelj gledala s prezirom i nepovjerenjem, no veza je usprkos neodobravanju cijele obitelji napredovala i par se sve više zbližavao.

Zbog tadašnjih strožih zakona, Edward je doživio je veliko protivljenje vlade, aristokracije i crkve te je na koncu stjeran u kut da bira između titule i žene koju voli. Presedan na dvoru dogodio se kada je kralj Edward VIII. odlučio abdicirati s vlasti, i to u prosincu iste godine kada je preuzeo očevu titulu.

Kralj je toga trenutka postao njegov brat Georgea V. (otac kraljice Elizabete II.). Edward je odabrao ljubav, te je s neželjenom i nikad prihvaćenom suprugom živio izvan domovine. U kasnijim saznanjima i dokumentarcima, doznalo se da je uvijek u dijelu srca osjećao nostalgiju za Britanijom, obitelji i kraljevskim običajima, a istovremeno u njemu je buktao prijezir zbog konzervatizma i strogog pogleda na svijet koji je uobičajen na dvoru.

Wallis Simpson

Wallis Simpson

Izvor: Profimedia / Autor: Ken Welsh / Zuma Press / Profimedia

Donekle sličnu priču pratimo danas, 84 godine nakon skandala koji je uzdrmao kraljevsku obitelj. Princ Harry, mlađi sin princa Charlesa i tragično preminule princeze Diane odstupio je zajedno sa svojom suprugom Meghan Markle s kraljevskih dužnosti. Osim toga, najavio je da će živjeti na relaciji Sjeverna Amerika - Velika Britanija te time jasno dao do znanja da mu je njegova tročlana obitelj sada jedini prioritet.

Profil supruge koja je zaslužna za ovako drastičnu odluku, mogao bi se nazvati vrlo sličnim. Meghan je također rastavljena Amerikanka, bivša glumica, koja nije navikla na autoritet, stroga kraljevska pravila ponašanja i stoljetne norme koje se bez pogovora poštuju.

  • +5
  • +2

Meghan Markle

Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / MEGA / Mega Agency / Profimedia

Žudeći za što slobodnijim načinom života, Meghan je naišla na prepreke, a priroda li se tome i loša dobrodošlica britanskog naroda, medija i cijele kraljevske obitelji, nije teško zaključiti što je bio okidač za ovakvu odluku.

Ipak, kraljevska obitelj s godinama je svoje poglede i pravila regulirala. Kraljica je omekšala i pitanje dolaska rastavljene američke glumice u palaču nije joj stvarao problem. Štoviše, vojvode od Sussexa dobili su vjenčanje iz snova, titule, luksuzan dom, materijalnu sigurnost i otvorena vrata palače za sva pitanja, prijedloge i zamisli. Zauzvrat su princ Harry i Meghan Markle trebali služiti kraljevskoj obitelji u obliku javnih angažmana, državnih posjeta ili pak djelujući unutar humanitarnih zaklada koje financira kraljevstvo.

Princ Harry i Meghan Markle

Princ Harry i Meghan Markle

Izvor: Profimedia / Autor: Sussex Royal / BEEM / Beem / Profimedia

Preostaje vidjeti kakve će odluke kraljevske obitelji uslijediti. Podsjetimo, na ovakav potez kraljevska obitelj davne 1936. nije gledala s oduševljenjem, Wallis Simpson dobila je zabranu dolaska u kraljevstvo od toga trenutka, a Edward je smio doći samo na poziv svoje obitelji. Žestok stav prema svemu imala je u pravo njegova majka, kraljica Mary; koja je pak svo svoje znanje prenosila na unuku kraljicu Elizabetu II, aktualnu vladaricu britanske kraljevske obitelji.

Princ Harry i Meghan Markle

Princ Harry i Meghan Markle

Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Parsons / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!