filmski hit

'Dina: Drugi dio' premašila sva očekivanja, a evo zašto je ovaj film još veći i značajniji

06.03.2024 u 06:17

Bionic
Reading

U prvom nastavku Chalameta smo gledali kao dječaka, a razvojem radnje razvio se i holivudski miljenik. Film je već sada premašio očekivanja što se tiče broja posjetitelja kina i zarade, a lukavim je trikom izbjegao i sukob s 'Oppenheimerom'

'Dina: Drugi dio' nedavno je stigla u kina kao jedan od najiščekivanijih filmova, a prikazivanjem u ovoj godini izbjegla je veliki sukob s 'Oppenheimerom', s kojim bi se sigurno borila za titulu najboljeg. Ovaj 165 minuta dug film stekao je simpatije gledatelja diljem svijeta te je već ostvario golemu zaradu.

U samom je početku prikazivanja premašio očekivanja te je zaradom od 82,5 milijuna dolara u Sjevernoj Americi i 182,5 milijuna dolara globalno postao najuspješniji film ove godine, no pritom trebamo imati na umu da je tek ožujak i da su u Hollywoodu tek nedavno završeni veliki štrajkovi filmaša.

Usporedbe radi, prvi dio je tijekom prvog vikenda prikazivanja zaradio tek 41 milijun dolara, no manja gledanost rezultat je ugovora s HBO Maxom, koji ga je istovremeno plasirao na streaming platformu te omogućio gledateljima da ga pogledaju u sklopu pretplate.

Isto, ali različito

Adaptacija znanstvenofantastične sage Franka Herberta iz 1965. dosta se razlikuje od knjiga, ali i od prvog filma.

Kako bi ga učinio još većim i značajnijim, redatelj Denis Villeneuve uložio je 190 milijuna dolara u produkciju i još otprilike 100 milijuna dolara u promociju globalnoj publici. Također, film je okupio još veći broj zvijezda, čime je glumačka postava obogaćena velikim imenima kao što su Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken i brojni drugi.

Sazrijevanje Timothéeja Chalameta

Također, gledajući film, gledatelji svjedoče rastu glavnog junaka Paula Atreidesa, ali i razvoju Timothéeja Chalameta kao glumca.

'To je priroda priče. U prvom filmu pratimo Paula koji otkriva svijet. Više je to meditativno, više kontemplativno, više u kontaktu s elementima. A u drugom on postaje muškarac, gerilac koji se zaljubljuje i želi osvetiti oca, to je više akcijski film. Suočeni smo s gerilskim ratovanjem i tehnologijom protivnika. To će promijeniti staru priču i pretvoriti je u ratnu zonu', ispričao je redatelj za strane medije te dodao nekoliko riječi o Chalametu, glumcu koji je nedavno završio i projekt 'Wonka'.

Uspješni je redatelj rekao: 'U prvom filmu Chalamet je imao jedva 23 godine te mu je to bilo prvi put da je u glavnoj ulozi u tako velikom filmu. Učio je kako učvrstiti svoj glumački identitet, pokušavajući ga razumjeti. Fantastičan je glumac, ali ipak je navikao raditi u intimnijem okruženju. Osjećao sam se odgovornom za njega. Želio sam ga zaštititi jer je pokušavao pronaći način da zadrži fokus, da zna kako komunicirati s drugim glumcima', dodajući da je Chalamet stigao na snimanje drugog dijela kao iskusniji glumac te je postao pravi vođa seta.

U drugom nastavku razvija se ljubavna priča Chani i Paula te je ona u toj adaptaciji postala središnja figura koja uspješno predstavlja i svoju viziju gledateljima.

NA PREMIJERI 'DINA 2'

O ovoj haljini ne prestaje se pričati, a kada vidite Zendayu u njoj bit će vam jasno i zašto

Pogledaj galeriju

Izazovi snimanja

Za razliku od prvog filma, tijekom čijeg je snimanja ekipa provela nekoliko tjedana u Jordanu i nekoliko dana u Abu Dhabiju, za novi film moralo se izgraditi čak 18 milja ekološki prihvatljivih cesta u jordanskoj pustinji za prijevoz opreme kamionima i više baznih kampova u dubokoj pustinji.

'Okruženi ste tisućama pješčanih dina. I zašto birate baš onu koja je udaljena dvije milje? Sve je u obliku, a on je morao odgovarati Greigovim specifikacijama za svjetlo. Pronalaženje pravog mjesta čak i u oceanu pješčanih dina čini se poput zagonetke. Priroda je specifična i trebalo nam je dosta vremena da nađemo sve prave lokacije', komentirao je redatelj.

Snimanje u pustinji zadavalo je čitavoj ekipi gomilu problema, ali i povećavalo troškove.

'Želio sam razinu realizma koja je zahtijevala da stvorimo divovske strukture ili proizvođače sjena kako bismo učinili svjetlo uvjerljivim. Likovi i sve akcijske sekvence zahtijevali su ogromnu količinu priprema i logistike kako bi se posada zaštitila od vrućine i kako bismo zaštitili vratolomije. Jedina scena koju uopće nisam želio kompromitirati bila je vožnja crvom. Tehnički je to zahtijevalo puno vremena, istraživanja i razvoja', zaključio je Villeneuve, dodavši da je to bila jedna od najsloženijih stvari koje je napravio.

Nastavak?

S obzirom na to da je želja redatelja bila snimiti trilogiju, obožavatelje očekuje još jedan film.

Očekuje se da će tada gledatelji bolje upoznati princezu Irulan, koju glumi Florence Pugh, ali i vidjeti njezino vjenčanje s Paulom. Osim toga, jedna od vodećih priča bit će ona Lée Seydoux kao Bene Gesserit Lady Margot, jer nosi Feyd-Rauthino dijete.

  • +5
Dina Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo