uspješna mama

Daria Lorenci Flatz: Nikud bez trojice sinova i supruga

Daria Lorenci Flatz

Daria Lorenci Flatz

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Iako je ne viđamo često u medijima, akademska glumica i prvakinja zagrebačkog HNK radi punom parom. Daria Lorenci Flatz uz obiteljske obaveze te uloge u predstavama i filmovima godinama uspješno vodi kreativni laboratorij 4sobe. O svojoj trojici sinova, blizancima Maku i Frani i najmlađem Tinu, zbog kojeg je trenutno na porodiljnom, balansiranju između poslovnog i privatnog te planovima progovorila je za tportal

'Ovo ljeto i jesen su za mene s punim razlogom radnog karaktera i to u znaku filma. Tijekom srpnja i kolovoza u Beogradu sam snimala film mlade redateljice Maše Nešković 'Tri teritorije leta'. Glumim jednu od glavnih uloga, doktoricu Veru, i to je sve što vam za sada smijem otkriti, a trenutno se nalazim u Metkoviću, u kojem naredna dva mjeseca snimam film redatelja Jure Pavlovića 'Samo zatvori oči', također glavnu ulogu Jasne, uz svoju nekadašnju profesoricu na Akademiji, veliku glumicu Nevu Rošić', ispričala je Daria Lorenci Flatz.

Glumica je od 2013. godine u braku sa samozatajnim dizajnerom i programerom Emilom Flatzom. Za vrijeme snimanja njezina putujuća trupa, suprug i njihova tri sina, uvijek su s njom.

'Kako moj najmlađi sin Tin još nije navršio dvije godine, ne odvajam se od njega ni u jednom trenutku, pa me tako prati na svim snimanjima s ostatkom ekipe. Da i pokušam dočarati atmosferu naše putujuće družine Flatz, to zapravo ne bi bilo moguće. To morate vidjeti. I kombi je premali da svi stanemo uz igračke, bicikle i svu ostalu prtljagu. Prava čerga. Popratni članovi posade su moja majka Danijela, koja je došla iz Belgije kako bi bila s dečkima dok ja tijekom dana snimam, tu je i suprug Emil, koji za sada spretno kombinira svoje radne obveze u Zagrebu i moja snimanja, a uz osmogodišnje blizance Frana i Maka i malog Tina tu je i moja baka Nada, koja uskoči oko pripreme hrane. Mi smo, doslovce rečeno, prava vojska. Život majke troje djece, supruge i glumice u najmanju ruku zahtijeva dvije tajnice, ali se za sada nekako snalazim s obzirom na izražene ovnovske organizatorske sposobnosti planiranja unaprijed svakog trenutka svakog narednog dana, tjedna, pa čak i mjeseca. Uz taj karakter i veliku podršku supruga, za sada uspijevam', kaže Daria.

Daria Lorenci Flatz sa suprugom Emilom

Daria Lorenci Flatz sa suprugom Emilom

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Da nije upisala filmsku akademiju, bavila bi se plesom, kaže. 

'Kako smo prošle godine u 4sobe pokrenuli jazz dance za odrasle, postoji jedna glumačka grupa koja pod vodstvom izvrsne mlade plesačice Ilone Cvitić nekoliko puta tjedno pleše tešući liniju i kondiciju. U grupi su moje drage kolegice Ana Maras Harmander, Ecija Ojdanić, Anita Matić Delić i Tihana Lazović, a ponekad nam se pridruži i Maja Posavec. Iskoristile smo taj rad i u kreativno-stvaralačkom smislu te uskoro planiramo u sklopu umjetničke organizacije Moruzgva Ecije Ojdanić napraviti predstavu u kojoj neće nedostajati plesa, pokreta i vratolomnih koreografija. Kako mi uskoro istječe porodiljni, planiram i povratak na scenu matičnog Hrvatskog narodnog kazališta', rekla je.

Daria već nekoliko godina vodi kreativni laboratorij 4sobe, koji je prepoznat kao jedna od najboljih glumačkih škola za djecu i mlade u Zagrebu. 

'Dječji laboratorij 4sobe predstavlja pravu kreativnu oazu u mojem životu i prostor slobode u kojem sa skupinom mladih umjetnika vodim dramske radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce. To je neuobičajeni umjetnički prostor za najmlađe kakav ćete teško pronaći u Zagrebu. Iza mene je iskustvo rada sa studentima glume na Akademiji dramske umjetnosti i rad u školi glume koju je vodio Rene Bitorajac. Prepoznala sam da je to nešto što me zanima i inspirira', ističe.

Daria Lorenci Flatz

Izvor: Promo fotografije / Autor: Saša Šekoranja

Dramska grupa, kaže, pruža priliku djeci da se oslobode. Gluma im pomaže u stjecanju samopouzdanja i osjećaju da mogu ići u nepoznato.

'Gluma je samo naše sredstvo da se sa što manje napora opustimo, oslobodimo, osjetimo kreativno i vrijedno, a u najboljem slučaju ispunjeno. Neka vrsta bezgranične kreativne igre i osvještavanja vlastite slobode. Nije mi želja od dramskih radionica napraviti casting agenciju, iako, kao što ste primijetili, naša djeca povremeno idu na audicije uz dopuštenje roditelja i ostvaruju nevjerojatne rezultate. Naši mali polaznici ostvarili su velike uloge u mnogim hrvatskim filmovima i televizijskim serijama, reklamama i sinkronizacijama crtanih filmova. Naša polaznica Dora Arar trenutno igra jednu od glavnih dječjih uloga u novoj sapunici koja kreće na Novoj TV. Postali smo nezaobilazno mjesto za castinge i reklame u gradu, ali nikako ne inzistiram na tome niti školu pretjerano guram u tom smjeru, jer mislim da su i tako gotovo na svakodnevnoj razini u sustavima dovoljno izloženi stresu uspoređivanja i natjecanja. Ionako će se u svijetu odraslih toga nauživati i nagledati napretek. Polako se pretvaramo u pravu školu glume', pohvalila se.

Pripremaju svoje predstave, osmišljavaju scenografije i kostime, a na kraju svake školske godine imaju prave male produkcije u kojima svi sudjeluju, kao i njezini sinovi.

'Planova za budućnost je puno, a najvažnije je to da ovo radimo iz čiste ljubavi. I moji blizanci idu na dramsku i obožavaju je, a Fran ponekad ostane i na likovnim radionicama. Mak je dobio i svoju prvu filmsku ulogu i debitirat će sa mnom u filmu 'Tri teritorije leta' u režiji Maše Nešković, dok je Fran za sada odlučio ostati s druge strane kamere i davati podršku bratu u prvim glumačkim koracima', izjavila je glumica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!