JESSICA LANGE

Danas je jedna od najvećih glumica svoje generacije, kojoj je priznanje stiglo tek s četvrtim filmom, a iako joj je promaknuo Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu, život joj je nakon svega krenuo u sasvim novom smjeru

11.01.2021 u 06:36

Bionic
Reading

Na filmskom platnu Jessica Lange je osvanula zahvaljujući agentici za manekenke i modele, ali je na sljedeću ulogu nakon filma 'King Kong' čekala tri godine. Kao glumica je priznata tek s četvrtim filmom 'Frances', a s njim su stigle i velike životne promjene na svakom planu. Na jednoj joj ulozi zavidi i velika Meryl Streep, a jednu je dobila tek kad ju je Jessica Lange odbila

Jessica Lange je rođena 20. travnja 1949. godine u obitelji učitelja i trgovačkog putnika Alberta Johna Langea i kućanice Dorothy Florence. Djed po ocu, čije prezime nosi, bio je Nijemac, baka po ocu bila je Nizozemka, ali zanimljivo je da je Jessica pola Finkinja. Djed po majci bio je Finac, a baka po majci je jedina od baka i djedova rođena u SAD-u, ali u obitelji Finaca koji su doselili u Minnesotu.

Zbog prirode očevog posla, život u najranijoj mladosti bio joj je dosta kaotičan pa se nakon desetak seljakanja po Minnesoti obitelje konačno skrasila u njenom rodnom gradu Cloquetu, gdje je završila srednju školu.

Nakon završetka srednje škole 1967. godine Jessica je dobila stipendiju za studij umjetnosti i fotorgrafije na Sveučilištu Minnesota. U intervjuu za časopis Rolling Stone iz listopada 2019. godine, Jessica je otkrila kako je na fakultetu počela pohađati predavanja iz fotografije i to samo zato što nije mogla pohađati predavanja iz slikarstva.

'Fotografija me u početku nije zanimala, ali na godini je bilo nekoliko mladića koji su me jako zanimali. Pobjegli smo u Europu, a na kraju bila sam i udana za najboljeg prijatelja jednog od njih. Živjeli smo u istom potkrovlju kao i Robert Frank, prvi fotograf koji me snimio dok smo radili jedan mali film, pa nekako sve tamo počinje', kaže Lange koja se 1970. godine udala za španjolskog fotografa Pacoa Grandea.

Lange se u francuskoj prijestolnici vratila u fakultetske klupe, studirajući mimiku u klasi Etiennea Decrouxa. U Parizu bilježi i prve scenske nastupe kao plesačica u komičnoj operi.

U jednom trenutku života u Parizu dijelila je stan s Jerry Hall i Grace Jones. Tamo ju je zapazio modni ilustrator Antonio Lopez, nakon čega postaje model agencije Wilhelmina.

Povratkom u SAD-a Jessica za život počinje zarađivati kao konobarica, ali se nastavila baviti i modelingom, zahvaljujući kojemu je otkriva holivudski producent Dino De Laurentiis i nudi joj ulogu u svom remakeu filma 'King Kong' iz 1976. godine.

S filmom 'King Kong' prvi put je osvanula na velikom platnu

'Pohađala sam satove glume u New Yorku i radila kao konobarica u pivnici The Lion's Head. Nadajući se da bih mogla pojačati prihod od konobarenja, posjetila sam agenticu za manekenke. Nikad nisam bila uspješna u modelingu, ali agentica je znala i da sam ozbiljna po pitanju glume pa me se sjetila kad ju je kontaktirao De Laurentiis', prisjeća se u video osvrtu na svoju karijeru za časopis Vanity Fair Lange.

Očaranje prolaskom kroz vrata MGM-a, za kojega kaže kako je bio njezin omiljeni studio još od djetinjstva, ubrzo je splasnulo, jer kad su je vidjeli uopće nisu bili zainteresirani.

'Uopće nisam bila tip djevojke kakvu su za film tražili, ali budući da su me već dovukli u LA, dogovorili su se da će me barem staviti pred kameru. Mislim da se drugi asistent redatelja pojavio samo kako bi mogao reći da snimanje krene. Kad smo snimili scenu, pitao me bih li željela snimiti još jednu', prisjeća se Lange i dodaje kako ju je nakon druge scene drugi pomoćnik redatelja zamolio da malo pričeka.

Jessica Lange - King Kong Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ubrzo je na set stigao pomoćnik redatelja, snimio još nekoliko scena, a onda su pozvali i redatelja da dođe. I s njim je Jesssica odradila još nekoliko scena, a onda je pozvan i producent.

'De Laurentiis je došao na set i tog sam popodneva sa seta otišla s ulogom. Bila je to jedna od onih nevjerojatnih priča u koje je teško povjerovati, ali tako se to dogodilo', kaže Lange i šali se kako joj se valjda zbog neiskustva i prvog pojavljivanja pred kamerama nije činilo bizarnim sjediti pred zelenim platnom u nekoj velikoj hidrauličkoj ruci.

'U tom je trenutku to bilo bolje nego biti konobarica. To je ono o čemu sam dalje jedino i mogla razmišljati, ovo je malo zanimljivije nego odlaziti svake večeri u Lion's Head. Ne previše, ali dovoljno', smijući se objašnjava Lange.

Iako je njezina prva filmska uloga nagrađena Zlatnim globusom za najbolju novu zvijezdu godine, zbog loših kritika filma Lange je tri godine izbivala s filmskih platna, a onda je dobila malu, simpatičnu ulogu Anđela smrti u filmu Boba Fossea iz 1979. godine 'All That Jazz'.

  • +22
Jessica Lange Izvor: Profimedia / Autor: Dino De Laurentiis Company / AFP / Profimedia

'Bobby je bio stvarno drag prijatelj i prepoznao je nešto od mog talenta što nitko drugi u to vrijeme nije vidio. Ili ih je vidjelo vrlo malo, jer nakon 'King Konga' vladalo je mišljenje da zapravo nisam glumica', prisjeća se Jessica i odaje priznanje Fosseovoj odanosti i inzistiranju na snimanju scene napisane za nju u trenutku kad su mu već prijetili gašenjem filma jer je već bio probio i rokove i budžet.

Brak s Pacom Grandeom trajao je puno duže nego njihova ljubav

Lange i Paco Grande razišli su se brzo nakon odlaska u Europu, negdje sredinom 1970-ih, ali su brak razvrgnuli tek početkom 1980-ih, nakon čega mu je glumica platila nepoznatu sumu za uzdržavanje. Od 1976. do 1982. Jessica je bila u vezi s poznatim ruskim baletanom Mikhailom Baryshnikovom, s kojim je 1981. dobila prvo dijete Aleksandru 'Shuru' Baryshnikov.

U to su je vrijeme sporadično dovodili i u ljubavnu vezu s Bobom Fosseom, s kojim je ostala u prijateljskim odnosima sve do njegove smrti 1987. godine.

Prvu zapaženiju ulogu ostvarila je u filmu 'Poštar uvijek zvoni dvaput', ali životna prekretnica stigla je s filmom 'Frances'

Snimanje filma 'Poštar uvijek zvoni dvaput', zahvaljujući sjajnom redatelju Bobu Rafelsonu i izvanrednom glumcu Jacku Nicholsonu, otvorio joj je nove poglede na glumu.

'Čitav moj način viđenja i razmišljanja o sebi kao glumici promijenio se s filmom 'Poštar uvijek zvoni dvaput'. Obojica su bili velikodušni prema meni, i prvi put sam se osjećala kao dramska glumica, želeći se nastaviti time baviti. Puno sam naučila gledajući kako to radi Jack, jer je uvijek imao osjećaj za kameru. Nije to bila vrsta glume, što sam učila na satovima glume, bilo je to nešto novo, način na koji svoju izvedbu stvaraš pred kamerom', kaže Jessica koja ovaj film smatra početkom svog ozbiljnijeg rada, u kojemu je glumačka izvedba kretala iz emocije u koju je prethodno trebalo uroniti do dna.

Kad je Graham Clifford, urednik filma 'Poštar uvijek zvoni dvaput', odlučio režirati film 'Frances' o glumici Frances Farmer, glavnu je ulogu 1982. ponudio Jessici, koja ju je objeručke prihvatila.

'Zanimljivo, godinama prije dok sam pohađala satove glume u New Yorku, Warren Robertson mi je dao knjigu 'Will There Really be a Morning' i rekao da za sat proučavanja scene pronađem u njoj nekoliko scena. Pronašla sam neke ulomke koje sam trebala odraditi na nastavi, a nekoliko godina kasnije dobila sam ponudu za film o Frances Farmer, čija je spomenuta knjiga bila autobiografija', kaže Lange i dodaje da nije dvaput morala razmisliti o ponudi.

Znala je da to može raditi i bila uvjerena da bi joj rad na tom filmu mogao donijeti životnu prekretnicu, što se i dogodilo.

'Odjednom su me po prvi put počeli smatrali pravom glumicom', kaže Lange koja je od početka znala da će to biti jedna od najboljih uloga koje je ikad odigrala.

'Ideja o istraživanju ludila nešto je što me oduvijek fasciniralo. Kad sam razgovarala s Grahamom o njenom životu na rubu i odnosu s majkom, rekao mi je da bi tu ulogu volio ponuditi Kim Stanley, meni najdražoj glumici ikad', prisjeća se Lange kojoj se i sama pomisao da bi mogla igrati ovu ulogu i ispričati ovu priču s njoj najdražom glumicom činila kao dar bogova.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Glumica je jednom prilikom priznala kako je kroz život uvijek zadržavala bijes u sebi, umjesto da ga trenutno izrazi. Čim je započela s radom na filmu 'Frances', otkrila je da je to bunar bez dna.

'Osamnaest tjedana bila sam uronjena u ovo bijesno stanje dvanaest do osamnaest sati dnevno, što me razaralo, ali se potpuno prelilo na druga područja moga života. Zaista je bilo pakleno svima u mojoj blizini', priznala je Lange koja je za ulogu u filmu 'Frances' zaradila nominaciju za Oscara za najbolju glavnu glumicu. Te godine Oscara je i osvojila, ali kao sporedna glumica u filmu 'Tootsie'.

Iako je ranije izjavljivala kako je Sydneyu Pollacku trebalo dugo da je nagovori na snimanje filma 'Tootsie', jer se pitala želi li ulogu površnog i nesretnog lika netom nakon završetka snimanja 'Frances', ulogu je čini se ipak prihvatila bez puno razmišljanja.

Zbog toga na kraju nije požalila, a u odluci da ulogu prihvati, otkriva Lange za Vanity Fair, pomogla joj je njena omiljena glumica.

'Radila sam na vrlo sličan način kao i Kim, bez zaštitnog premaza. Bilo je divlje i sirovo, što luđe to bolje, pogotovo u filmu 'Frances'. Mislim da je Kim to prepoznala pa mi je rekla da je najbolje što mogu učiniti sljedeći film snimati komediju', kaže Lange i dodaje da su joj se nedugo nakon toga iznenada javili Sydney Pollack i Dustin Hoffman s ponudom da snimi 'Tootsie'.

'Bilo je to fantastično vrijeme, 'Frances' i 'Tootsie'. Bila je to stvarno jako dobra godina', kaže Lange, jedna od 12 vrhunskih glumaca koji se mogu pohvaliti da su u istoj godini nominirani za nagradu Oscar u kategorijama glavne i sporedne uloge.

Oscara za najbolju glumicu dobila je 1995. godine za film 'Modro nebo', a jedna je od 16 glumica i ukupno 24-ero glumaca koji su okrunjeni prestižnim glumačkim trojcem nagrada – Oscar, Emmy i Tony.

Televizijskim nagradama Emmy nagrađena je 2009. za glavnu ulogu u povijesnoj drami 'Sivi vrtovi', te 2012. za sporednu i 2014. za glavnu ulogu u seriji Ryana Murphyja 'Američka horor priča'.

Nagradu Tony dobila je 2016. za najbolju glumicu u predstavi 'Long Day's Journey into Night'.

Glumica kojoj može pozavidjeti i velika Meryl Streep

U mjuziklu 'Slatki snovi' iz 1985. godine, Lange je odigrala još jednu zapaženu ulogu, ulogu country pjevačice Patsy Cline, jednu od rijetkih, ako ne i jedinu, koju prema vlastitom priznanju nikad neće prežaliti trostruka oskarovka Meryl Streep. Streep je međutim kasnije priznala da taj film ne može zamisliti bez Jessice Lange.

Zanimljivo, u drugoj sezoni serije 'Male laži' lik Mary Louise Wright, majke ubijenog Perryja (Alexander Skarsgård), prihvatila je Meryl Streep, ali tek nakon što ju je odbila Jessica Lange.

Iako je u velikoj prednosti po broju nominacija za Oscara, Meryl Streep je kući ponijela samo jedan zlatni kipić više od Jessice Lange. Zanimljivo, na dodjeli 1983. godine Jessica je imala dvije nominacije, za sporednu i glavnu ulogu, a kući je ponijela Oscara za sporednu ulogu. Onaj za glavnu žensku ulogu pripao je te godine Meryl Streep za ulogu u filmu 'Sofijin izbor'.

Film 'Frances' joj nije donio nagradu, a osim u glumačkoj karijeri donio je promjenu i u privatnom životu

Možda joj je s filmom 'Frances' promaknuo Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu, ali kako je i sama rekla, nakon njega su je počeli doživljavati kao pravu glumicu. Priznao joj je to i ugledni filmski časopis Premiere 2006. godine, dodijelivši joj 85. mjesto na ljestvici 100 najboljih glumačkih izvedbi svih vremena.

Međutim, na snimanju ovoga filma Jessica je upoznala glumca Sama Sheparda, s kojim je kasnije snimila filmove 'Dužna zemlja' (1984.), 'Zločini srca' (1986.) i 'Iskupljenje' (2005.).

Osim dugogodišnjeg partnera na filmskom platnu, Shepard je Jessici bio i ljubavni partner gotovo tri desetljeća. U 27 godina dugoj vezi dobili su i dvoje djece – Hannah Jane Shepard (1986.) i Samuela Walkera Sheparda (1987.).

Shepard je preminuo 2017. godine od komplikacija ALS-a, a jedna od najstrastvenijih veza u povijesti Hollywooda nije okončana njegovom smrću u 74. godini.

Oboje su bili iskreni u vezi poteškoća s kojima su se suočavali, a glumac je o njihovoj burnoj vezi govorio 2010. godine za The Guardian.

'Mislim, imamo duga razdoblja relativne smirenosti, ali onda... Definitivno smo nevjerojatan par, ali znate, ne bez vatrometa... U ovom trenutku, ona je jedina žena s kojom sam mogao živjeti. Tko bi mogao živjeti sa mnom! Koja bi me druga žena trpjela?', rekao je Shepard za Jessicu Lange koju je iznimno cijenio i nazvao najiskrenijom osobom koju je ikad upoznao.

'Ne znam da je ikada išta lagala. A to ne bih mogao reći za sebe, niti bilo kog drugog. Muškarci cijelo vrijeme lažu, dok je Jessica bila potpuno iskrena', rekao je o tada veće bivšoj partnerici Shepard, pripisujući tu njenu kvalitetu Srednjem zapadu i sredini u kojoj je odrasla.

'Još jedna sjajna stvar vezanja uz nju, osim njene izvanredne prirodne ljepote, je njena poniznost', rekao je tada Shepard.

Krajem 2011. godine glasnogovornik Jessice Lange potvrdio je za časopis People da se slavni par razišao prije gotovo dvije godine.

Pri padu 17. ožujka 2009. godine u svom domu u Minnesoti, Jessica Lange je slomila ključnu kost i iščašila ruku. Prenoćila je u bolnici i sutradan je puštena na kućni oporavak. Ubrzo nakon toga okončana je 27 godina duga ljubavna veza, što je potaknulo nagađanja da je stvarni uzrok njenih ozljeda obiteljsko nasilje.

Nedugo prije Shepardove smrti Jessica se pojavila na naslovnici časopisa AARP the Magazine i prisjetila njihove burne veze, aludirajući na česte nevolje.

'Ne bih Sammyja nazvala ni ležernim ni zabavnim, ali svi imaju svoju mračnu stranu, a on je uvijek to činio sa smislom za humor', rekla je o bivšoj ljubavi Lange.

Karijeru nije ostvarila samo ispred kamere

U životu je radila samo dva posla, kao konobarica i kao glumica, rekla je jednom prilikom za sebe Jessica i otkrila da kad bi morala birati neki drugi posao, voljela bi se okušati u sokolarstvu. Nije li nešto zaboravila, pri čemu ne mislimo na neuspješnu karijeru modela?

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nedugo nakon izlaska serije 'The Politician', krajem rujna 2019. godine, u kojoj je Jessica ostvarila sedmu suradnju s Ryanom Murphyjem, na policama knjižara pojavila se knjiga 'Highway 61', treća objavljena kolekcija fotografija autorice Jessice Lange.

Sve je nakako započelo u potkrovlju podstanarskog stana u Parizu, kojega je Jessica dijelila s mladićima koji su joj na Sveučilištu Minnesota zapeli za oko i s kojima je otišla u Europu.

'Bilo je u to doba potpuno prirodno imati uvijek uz sebe kameru', rekla je u intervjuu za Rolling Stone povodom objave te knjige Lange koja zapravo nikad nije izgubila naviku zastati kako bi u objektiv uhvatila neke zanimljive trenutke.

Uživala je tih studentskih godina u putovanjima i lutanjima, a često se tijekom šest godina vozila kultnom cestom koja prolazi središtem SAD-a. Zalogajnice, dvorane, parade, barovi, šetači, teglenice u prolazu, krajolici, američki ekscentrici i svakodnevni ljudi, sve se može naći na fotografijama snimljenim uz Highway 61.

Na pitanje je li knjiga posvećena Samu Shepardu, Lange je odogovorila potvrdno pa nakon duge pauze rekla: 'Nedostaje mi svaki dan mog života pa sam pomislila kako bi ovo bila dobra posveta čovjeku koji je volio cestu i koji je dobar dio svog života proveo vozeći se različitim autocestama'.

S Ryanom Murphyjem doživjela je početnički nalet energije i kreativnosti

Nakon pet sezona hvaljene serije 'Američka horor priča' i antologijske serije 'Feud', Lange je suradnju s Murphyjem ostvarila i u njegovoj debitantskoj seriji za Netflix 'The Politician', a glumit će i Marlene Dietrich u njegovom projektu koji život filmske zvijezde prati tijekom 1960-ih godina u Las Vegasu.

'Ryan Murphy mi je pružio priliku da iznova promislim o glumi. Unatoč mojoj karijeri, dogodio mi se takav početnički nalet energije i kreativnosti. U jednom dijelu života bila sam izuzetno rastresena po pitanju obitelji, djece, doma i svega ostalog. Prije 15 godina vjerojatno sam donosila loše odluke i radila filmove oko kojih se nisam trebala truditi. Tek kad sam 2009. za HBO snimila 'Sive vrtove' nešto je u meni ponovno kliknulo i osjetila sam uzbuđenje kakvog se sjećam iz vremena 'Frances' i Tootsie'. Tada je u moj život ušao Ryan i uručio mi darove poput časne sestre, vještice i Joan Crawford.

Najdraža uloga?

'Na apsolutnom vrhu svega što sam ikad radila bila bi Mary Tyrone iz predstave 'Long Day's Journey Into Night'. Dugo sam ovu predstavu radila u Londonu, a onda smo je prije dvije godine doveli u New York. Mogla bih je igrati svaki dan do kraja života i nikad ne doći do kraja. Mislim da je to najmoćniji dio ikad napisan, ali to sam samo ja', kaže Lange i na popis omiljenih uloga dodaje Blanche DuBois (Tramvaj zvan čežnja) ili možda Frances Farmer (Fraces).

'Istini za volju, voljela sam glumiti i Joan Crawford (Feud), iako mi se tako nije odmah činilo', dodaje Lange i na čuđenje novinara Rolling Stone nudi objašnjenje.

'Nisam o njoj imala nikakvog pojma, nisam osjećala nikakvu privrženost niti osjećala tko je zapravo ona. Nisam bila njezin obožavatelj, ali kad sam počela proučavati njezin život, pomislila sam kako u svemu postoji neka priča. To što je preživjela izgleda prilično nevjerojatno, a uspon na vrhunac svih vrhunaca samo je dokaz njezine snage. Joan Crawford bio je lik kojega je izgradila kako bi preživjela i stvarno sam je uživala glumiti od samog početka do kraja', zaključuje Jessica Lange.