DAN SJEĆANJA

Britanska kraljevska obitelj na okupu prvi put nakon vjenčanja princeze Eugenie

11.11.2018 u 16:47

Bionic
Reading

Kraljevska obitelj u subotu je prisustvovala Festivalu sjećanja na poginule u Prvom svjetskom ratu u londonskom Royal Albert Hallu, a u nedjelju je održano tradicionalno polaganje vijenaca. Stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata ujedno je i prvo zajedničko pojavljivanje kraljevske obitelji od 12. listopada, kada su u crkvi St. George u dvorcu Windsor pred oltar stali princeza Eugenie i njezin odabranik Jack Brooksbank

Princ Harry, Meghan Markle, princ William i Kate Middleton pridružili su se kraljici Elizabethi II. i ostalim članovima britanske kraljevske obitelji na ceremoniji kojom se obilježava Dan sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata. Svečana ceremonija održana je ispred memorijalnog spomenika u Londonu, a prisustvovali su i brojni dužnosnici i vojna lica.

Svi članovi kraljevske obitelji nosili su prepoznatljive broševe u obliku crvenih makova - simbol Dana sjećanja. Prošle godine britanska kraljica je odlučila da će ovu dužnost odsada umjesto nje voditi njezin sin, princ Charles od Wallesa, a isto je bilo i ove godine. Njegova supruga, vojvotkinja Camilla od Cornwalla pridružila se ostatku obitelji na balkonu.

Svečanoj ceremoniji nije prisustvovao jedino princ Phillip koji se nakon staža od 64 godine u kolovozu 2017. povukao u mirovinu. Dok su Kate Middleton i Meghan Markle svoju kraljevsku dužnost izvršavale s balkona, prinčevi William i Harry sudjelovali su tako što su se pridružili ocu u polaganju vijenaca, odjeveni u svoje kraljevske uniforme.

  • +8
Kraljevska obitelj na obljetnici sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim spomenutih prinčeva i vojvotkinja, ceremoniji su prisustvovali i vojvoda Andrew od Yorka, grof Edward od Wessexa sa suprugom Sophie, princeza Anne i kraljičini rođaci vojvode Edward i Michael od Kenta, dok su od političara misu pratili britanska premijerka Theresa May, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Dok se Kate Middleton pridružila kraljici i vojvotkinji od Cornwalla na jednom od balkona, Meghan Markle je društvo pravila njemačkoj prvoj dami Elki Budenbender.

Svečanost će trajati sve do uvečer kada će se Meghan, Harry, Kate i William pridružiti kraljici na misi u Westminsterskoj opatiji.

  • +8
Meghan Markle i Kate Middleton - Festival sjećanja na poginule u 1. Svjetskom ratu Izvor: Pixsell / Autor: Chris Jackson/Press Association/PIXSELL