NAgAđANJA PRIJE PORODA

Britanci u iščekivanju: Evo koja su imena u igri za prvo dijete Meghan Markle i princa Harryja

10.04.2019 u 07:13

Bionic
Reading

Kako se bliži dolazak još jednog kraljevskog nasljednika, mediji su sve glasniji oko mogućeg imena bebe princa Harryja i Meghan Markle te nagađanja o spolu. Evo koja su najizglednija imena i hoće li se par držati tradicije ili krenuti novim putem

U stoljetnoj tradiciji britanske kraljevske obitelji nepisano je pravilo da se novorođenčadi daju imena predaka koji su u monarhiji imali neku istaknutu funkciju i titulu. Osim toga, svi prinčevi i princeze imaju barem tri imena. Hoće li tradiciju nastaviti i nešto modernije nastrojeni vojvode od Sussexa, ostaje tek vidjeti, ali ako prihvate to pravilo, ovo su neka od najizglednijih imena.

Bude li prvo dijete princa Harryja i Meghan Markle djevojčica, najizglednije je da će joj nadjenuti ime Diana, kako bi odali počast preminuloj princezi Diani, ili pak Victoria, po imenu nekadašnje britanske kraljice čiji je neposredni nasljednik upravo sam Harry. Na kladionicama vrlo dobro kotira i ime Elizabeta, koje mnogi pripadnici kraljevstva odabiru za srednje ime, a time pokazuju poštovanje prema aktualnoj kraljici Elizabeti II.

Ako se pak rodi nasljednik, popularna imena koja im stoje na raspolaganju su Arthur, Edward ili Philip (Harryjev djed).

  • +5
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Najvjerojatnije je da će srednjim imenom odati počast svojem djedu ili baki. Ako bude djevojčica, izgledno je srednje ime Elizabeta, a možda se pak odluče odati počast Meghaninoj majci Doriji. Kada pak govorimo o srednjim imenima za dječake, onda su Arthur, George, Albert, David i Charles najomiljeniji starijim pripadnicima obitelji', rekla je Wendy Bosberry-Scott, stručnjakinja za kraljevsku obitelj.

Podsjetimo princ William održao je tradiciju, što se od trećeg u redu za krunu i očekivalo. Svojoj djeci, princu Georgeu, princezu Charlotte i princu Luisu, dao je po tri imena, baš onako kako su to činili svi njegovi preci. Aktualno pitanje koje još uvijek nije razjašnjeno u javnosti je hoće li dijete princa Harryja i Meghan Markle nositi kraljevsku titulu. Prema aktualnom zakonu, budući nasljednik ne bi je trebao dobiti.

  • +5
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No kraljica Elizabeta II u mogućnosti je napraviti iznimku, a to je i učinila 2012. godine, kada je na snagu stupio novi zakon o nasljedstvu u kraljevskoj obitelji koji je ispisao povijest. Muški članovi kraljevske obitelji tradicionalno su imali prednost pred svojim sestrama kada govorimo o nasljeđivanju krune, međutim novim zakonom o nasljedstvu krune ženska djeca i službeno mogu zadržati svoje mjesto u liniji. Osim toga, ovim se zakonom promijenila cijela linija nasljeđivanja prijestolja.

Prema prijašnjem zakonu, princeza Charlotte i princ Louis ne bi bili u liniji, već samo prvo dijete vojvoda od Cambridgea. Zbog svega toga princ Harry zasjeo je na šesto mjesto, dok će njegov sin ili kćer koji dolaze na svijet krajem travnja biti sedmi. Ipak, tako visoko mjesto ne garantira djetetu titulu sve dok kraljica ne donese odluku o tome.

  • +14
Najmlađi članovi kraljevske obitelji - princ George i princeza Charlotte te princeze Savannah i Isla Phillips Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia