BITKA BEZ KRAJA

Bolna izdaja: Brad, Angelina i ruski oligarh u središtu borbe oko čarobnog Miravala

17.06.2023 u 11:34

Bionic
Reading

Brad Pitt i Angelina Jolie razveli su se 2016. godine, no od 2022. ponovno su na sudu nakon što je glumica prodala polovicu imanja Miraval ruskom oligarhu

Za jedan od najslavnijih holivudskih parova u povijesti, Brada Pitta i Angelinu Jolie, Miraval je bio više od obiteljskog doma na kojem su planirali ostarjeti u idili. Bio je zajednički biznis, a sada je predmet sudske parnice kojoj se ne nazire kraj.

'Ne mogu ti ovo napisati bez suza čak ni sada... Iznad svega, Miraval je mjesto na koje smo doveli kući naše blizance, mjesto na kojem smo se vjenčali uz ploču u znak sjećanja na moju majku. Mjesto... za kojem sam mislila da ću ostarjeti na njemu. Ali to je i mjesto koje označava početak kraja naše obitelji', napisala je Angelina u mailu poslanom Bradu četiri godine nakon što je podnijela zahtjev za razvod, piše Vanity Fair.

Brad tuži Angelinu jer je prodala svoj dio ruskom oligarhu

Kada su kročili na posjed 2007. godine do danas, Miraval je prerastao od pitoreskne provansalske vinarije u imanje koje proizvodi ponajbolji rose na svijetu. Osim što ima simboličnu vrijednost, u tom periodu imanju je astronomski porasla vrijednost, što je Angelina iskoristila te svoj udio prodala ruskom oligarhu Juriju Šefleru.

Upravo to bio je povod za tužbu koju je Pitt podignuo protiv bivše supruge 2022. godine, tvrdeći da su se oboje složili da nikad neće prodati svoju polovicu luksuznog posjeda bez dogovora.

  • +6
Brad Pitt i Angelina Jolie Izvor: Profimedia / Autor: Zephyr / StarMax / Profimedia

Angelinin potez za Brada je neoprostiv i nelegalan čin, izdaja koja ga je duboko potresla nakon desetljeća posvećenog ulaganja u prosperitet posjeda koji sad dijeli s - ruskim tajkunom.

Izdaja je tim bolnija jer je priča oko kupovine Miravala za par imala bajkovite početke, s vjerom da su pronašli lokaciju na kojoj će zajedno uživati u čarima života do svojih posljednjih dana.

Miraval - od obiteljske idile do izvora sukoba

'Ovo je prvo mjesto koje smo posjetili, a na kojem se Angie smiješi', znakovito je poručio holivudski glumac tadašnjem vlasniku Tomu Boveu, dok je Angelina presvlačila bebu Shiloh.

Uslijedilo je razgledavanje velebnog imanja koje sadrži maslinike, polja lavande, šumu, jezero, kapelicu i dvorac s 35 soba. Nakon razgleda, par je bio toliko oduševljen da je i vlasniku, američkom industrijalcu, bilo jasno da bi ga najradije kupili na licu mjesta.

Ubrzo se njihova želja ostvarila te su kupili Miraval za 25 milijuna eura u svibnju 2008. godine.

  • +4
Imanje Miraval Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Tražimo dom koji će nam biti europska baza, u kojem će naša djeca moći slobodno trčati bez znatiželjnih pogleda javnosti koji ih promatraju kao holivudske zvijezde', objasnio je Pitt 2008. godine.

U početku, Brad je bio oduševljen vlasništvom nad vinarijom i vinogradom, no više je ulagao u uređenje eksterijera i interijera nego kvalitetu vina. U početku je uložio značajne iznose u renovaciju namještaja i kompletnog interijera, kao što je postavljanje 30 ekrana u spavaću sobu u kojima su se vrtjela videa omiljenih obiteljskih trenutaka.

Uložio je i u mini zoološki vrt ispunjen paunovima i malim domaćim životinjama u kojem je uživao provoditi vrijeme s djecom.

Imanje na kojem su se vjenčali

Ono glavno uslijedilo je 2014. godine, kada se par vjenčao na imanju u romantičnoj kapelici, uz svojih šestoro djece i uzak krug uzvanika.

Dvije godine kasnije započeo je proces razvoda, a upravo je to period u kojem su krenula veća ulaganja u Miraval rose, danas jedno od najcjenjenijih svjetskih vina, u čijem je poboljšanju u gotovo svakom koraku aktivno sudjelovao Pitt.

U početku slavni glumac nije bio osobito zainteresiran u ulaganja u vino. Pouzdani izvori tvrde kako je jedan od razloga taj što je, naspram delikatnog rosea, ipak preferirao - Heineken.

Razgovor koji je sve promijenio

No jedan razgovor sve je promijenio. Naime na Miraval je 2008. iz New Jerseyja sletio ugledni arhitekt Frank Pollaro kako bi osobno izradio radni stol koji je glumac odlučio pokloniti supruzi kao dar za useljenje.

Tom prigodom Pollaro je usputno rekao:

'Sinoć sam imao priliku kušati bocu Miravala. To je rustično vino koje je dobro pasalo uz pečenog goluba, no nećeš se na njemu obogatiti.'

Bilo je to dovoljno da se glumac zainteresira pa je Pollaro nastavio:

'Znaš, u blizini postoji vinarija Rhone Valley koja koristi istu sortu grožđa kakvu ovdje posjeduješ, a riječ je o najfinijem vinu u čitavoj regiji. Poslat ću ti bocu kako bi vidio kakvim potencijalom raspolažeš.'

Sudjelovao u svakom koraku unapređenja vina i povisio mu vrijednost za 50 milijuna dolara

Iduće godine Pitt se ozbiljnije posvetio unaprjeđenju vina. Priznao je Pollaru kako svake godine Miraval izgubi oko pola milijuna eura na njegovu proizvodnju te zatražio za pomoć, a on mu je okupio tim lokalnih stručnjaka koji su se posvetili radu na kvaliteti proizvoda.

Obitelj Perrin iz Rhone Valleyja angažirana je kao vodeći tim koji je uspješno postavio Miraval rose na pijedestal globalne vinske ponude.

Upravo ta činjenica jedna je od spornih točki jer glumac tvrdi da imanje nikad ne bi dostiglo današnju vrijednost da nije bilo njegovih napora i ulaganja, zbog čega je Angelina imala još manje prava prodati polovicu njemu nepoznatom ulagaču.

Povisio vrijednost imanja

Osim vinom, Pitt je povisio vrijednost imanja oživljavanjem glazbenog studija koji je izgradio bivši vlasnik 1972. godine, pretvorivši prastari vodeni toranj u prostor u kojem su hitove snimale zvijezde poput Stinga, Sadea i Pink Floyda. Uz to, na imanju se proizvode visokokvalitetni proizvodi od meda, maslinovo ulje te luksuzne kreme glumčevog brenda Le Domaine.

Angelina za sve okrivila Bradov alkoholizam

Najveću vrijednost imanju daje luksuzna linija vina Miraval Cotes de Provense rose, čija je dobit u 2021. godini iznosila vrtoglavih 50 milijuna dolara!

Angelina tvrdi da je prodala svoj udio imanja jer više nije željela imati veze s proizvodnjom alkohola, a upravo Bradove probleme s alkoholizmom drži za ponajveći uzrok razvoda.

Današnji sudski spor mogao se vješto izbjeći da je Pitt poslušao poslovnog savjetnike Angeline koji je predložio da se ugradi klauzula kojom, u slučaju razvoda, jedan partner ima pravo prvokupa polovice onog drugog. Glumac je tvrdio da to nije potrebno za 'dvoje razumnih ljudi'.

Dobra poslovna odluka ili čin izdaje?

Ipak, nešto kasnije je okrenuo ploču i zahtijevao da se potpiše dokument kojim nijedan partner ne može prodati svoj udio bez dozvole drugog, no Angelina je tada bila ta koja nije pristala, a Pitt sudskim putem nastavlja borbu nastojanjima da nekoć obiteljsko blago oslobodi vlasti ruskog oligarha.

'Miraval je za mene umro u rujnu 2016. godine, a sve što se kasnije događalo to samo potvrđuje', rekla je Jolie u obrani svoje prodaje, tvrdeći kako je izgubila sve poveznice s imanjem kada je odlučila raskinuti brak.

  • +3
Angelina Jolie Izvor: Profimedia / Autor: THEIMAGEDIRECT.COM / THE IMAGE DIRECT / PROFIMEDIA

U veljači 2021. godine Pitt je ponudio 54,5 milijuna dolara za njenu polovicu. Angelina je prihvatila ponudu, no sve je propalo nakon što nije pristala na njegovo inzistiranje da prestane u javnosti blatiti njegov ugled, čime direktno šteti vrijednosti posjeda.

Ubrzo je našla kupca, kompaniju Tenute del Mondo, koja proizvodi i prodaje votku Stoli i 379 drugih brendova u 170 zemalja. Njen vlasnik je prije spomenuti Juri Šefler, koji je za Miraval spremno iskeširao 67 milijuna dolara.

  • +5
Brad Pitt i vinograd Izvor: Profimedia / Autor: Serge Chapuis/Chateau Miraval / / The Mega Agency / Profimedia

'S ciljem da očuva mentalno zdravlje i opću dobrobit, prodala je svoju polovicu imanja, vjerujući da se radi o ulagaču koji će biti dobar partner Bradu Pittu', rekao je izvor.

No ono što je Angelina vidjela kao dobru poslovnu (i osobnu) odluku, Pitt je vidio kao izdaju, čin zbog kojeg je godinama spreman prolaziti mučnu parnicu kako bi u cijelosti vratio ono što smatra svojim.