VRIJEDNE SNIMKE

Bob Dylan prodao prava na svoju glazbu, a od cijene zavrtjet će vam se u glavi

25.01.2022 u 21:12

Bionic
Reading

Legendarni kantautor Bob Dylan prodao je svoj cijeli snimljeni glazbeni katalog Sony Music Entertainmentu, a taj dogovor pokriva sve Dylanove snimke iz 1962. do budućih originala i reizdanja, te će istražiti 'nove načine' kako će njegova glazba doći do budućih generacija

Bob Dylan prodao je svoj zadnji katalog snimljene glazbe Sony Music Entertainmentu, kao i prava na više budućih izdanja, a kako prenosi Variety, u ugovoru za koji se priča da je vrijedan između 150 i 200 milijuna dolara, prenosi Variety.

Dogovor pokriva sve Dylanove snimke iz 1962., uključujući njegov istoimeni debitantski album, koji u ožujku slavi svoju 60. godišnjicu, te buduća izdanja i reizdanja u Dylanovoj proslavljenoj seriji Bootleg.

Bob Dylan je potpisao ugovor s Columbijom u listopadu 1961. Rob Stringer, predsjednik Sony Music Group, rekao je da su 'izuzetno ponosni i uzbuđeni što nastavljaju razvijati njihovo 60-godišnje partnerstvo. Bob je jedna od velikih glazbenih ikona i umjetnik nenadmašnog genija'.

Prodaja se također bavila 'novim načinima da svoju glazbu učini dostupnom njegovim brojnim obožavateljima danas i budućim generacijama', rekao je Stringer.

'Columbia Records i Rob Stringer su mi bili dobri prema meni tijekom svih tih godina i iza nas je puno odličnih albuma. Drago mi je da sve moje snimke mogu ostati tamo gdje im je mjesto', rekao je Dylan.

U siječnju je Music Business Worldwide analizirao nove brojke iz MRC Data što je pokazalo da je kataloška glazba (definirana kao starija od 18 mjeseci) zauzimala 73,1 posto tržišta glazbe u SAD-u u drugoj polovici 2021. i 69,8 posto ukupne potrošnje albuma.

Inače, godine 2020. Dylan je prodao svoj katalog pjesama Universal Music Publishingu za 400 milijuna dolara, kako se pričalo, i donirao je svoju osobnu arhivu Centru Bob Dylan u Tulsi, Oklahoma.

Mnogi poznati glazbenici baš kao Dylan svoja su glazbena prava prodali za vrtoglave svote. Kako se pisalo, Bruce Springsteen u prosincu je sklopio dogovor sa Sony Music Entertainmentom o prodaji svojih glavnih snimaka i pjesama za 500 milijuna dolara. Warner Chappell Music početkom ovog mjeseca kupio je katalog pjesama Davida Bowieja za 250 milijuna dolara. Razne vrste prava i imovina umjetnika, uključujući ZZ Top, Tinu Turner i Paula Simona, prodane su prošle godine. Music Business Worldwide, globalna web stranica s vijestima i analizama glazbene industrije, procijenila je da je prošle godine više od pet milijardi dolara kružilo i promijenilo vlasnike stjecanjem glazbenih prava, uključujući izdavačku imovinu i snimke, a očekuje se da će taj broj rasti ove godine. U prilog tome ide i podatak da potencijalni kupci već kruže oko Phila Collinsa.