ROBERT DOWNEY JR.

Bio je ovisnik u dugovima te na korak do potpunog bankrota i uništenja, a onda je stigla ona...

04.03.2024 u 06:05

Bionic
Reading

Njegov talent bio je neosporan od prvoga dana, no život mu je promiješao karte kakvima se nije nadao. Nakon što je ‘upao u crnu rupu’ i zaglibio u ovisnosti, Robert Downey Jr. pronašao je način da se izvuče te se vrati na svoje mjesto pod holivudskim suncem. Zahvaljujući Christopheru Nolanu i ulozi u filmu ‘Oppenheimer’, sada mu se smiješi i najveće priznanje - Oscar - a osvojio ga ili ne, jedino je važno to da je ponovno tamo gdje i zaslužuje biti

Zahvaljujući ulozi u filmu ‘Oppenheimer’, koja ga je ponovno vinula u nebesa, i redatelju Christopheru Nolanu, koji mu je pružio šansu u trenucima u kojima su tek rijetki vjerovali u njega, Robert Downey Jr. vratio se u Hollywood na velika vrata.

Iako je tijekom godina snimio desetak Marvelovih filmova i dva filma o Sherlocku Holmesu, do 2019. i ‘Avengersa’ gotovo da i nismo čuli za njega, no on je tu prazninu ‘na brzinu’ popunio.

Stiže li priznanje struke?

'Bio sam na mjestu u svom životu, u svojoj karijeri, kada mi je trebao netko tko će imati viziju onoga što je moguće za mene, a što nisam mogao sam vidjeti', rekao je Downey Jr. Za ‘Oppenheimera’ je već osvojio Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, a hoće li mu struka odati novo priznanje i na njegovu policu smjestiti i toliko željeni zlatni kipić, odnosno Oscar, doznat ćemo za samo nekoliko dana.

  • +2
Robert Downey Jr. Izvor: Profimedia / Autor: Steve Vas / INSTAR Images / Profimedia

Već ranije Nolan je objasnio da mu je posebno zadovoljstvo surađivati sa zvijezdama čija karijera kreće silaznom putanjom te onda od njih napraviti najveće zvijezde, a to mu je uspjelo upravo s Downeyjem Jr.-om, koji je postao Lewis Strauss, jedan od prvobitnih članova Povjerenstva za atomsku energiju Sjedinjenih Država.

Foršpan za 'Oppenheimer' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Downey Jr. danas je jedan od najplaćenijih holivudskih glumaca, a njegova životna priča zvuči poput najluđih filmskih scenarija. Ipak, nemojmo se lagati, on nije jedina slavna faca koja je proživjela najveće uspjehe, ali i najteže padove, no tek su rijetki od njih uspjeli ponovno se izdići iz pepela.

Droga mu je bila jedina poveznica s ocem

Rođen je 4. travnja 1965. godine u New Yorku u obitelji glumca i filmaša Roberta Downeyja Sr.-a i glumice Elsie Ann Ford. Sa sestrom Allyson odrastao je u Greenwich Villageu, a s drogom se susreo već u najranijoj dobi.

Naime njegov otac bio je ovisnik, stoga je takvo okruženje bilo normalno za njega i sestru. Nevjerojatan je podatak da je Robert Downey Sr. svom šestogodišnjem sinu dao da puši marihuanu, a kasnije je upravo droga bila jedina poveznica između oca i sina.

‘Kada bismo se otac i ja zajedno drogirali, bilo je zapravo njegov način da mi pokaže svoju ljubav na jedini način koji je znao’, rekao je svojedobno glumac te je s vremenom svakodnevno počeo uživati u ogromnim količinama alkohola, ali i droge.

Karizma i nevjerojatan talent osigurali su mu strelovit uspon

Tijekom odrastanja imao je nekoliko manjih uloga u očevim filmovima, debitiravši na filmu kao petogodišnjak u komediji ‘Pound’, a pet godina kasnije živio je u Engleskoj i pohađao baletnu školu. Nakon razvoda roditelja 1978. s ocem se preselio u Kaliforniju, no 1982. odlučio se ispisati iz srednje škole te se vratio u New York kako bi ostvario glumačku karijeru.

Upravo je 80-ih postigao strelovit uspon, ponajviše zahvaljujući karizmi kojom je zračio, ali i nevjerojatnom talentu. Povratak u Hollywood i dobre uloge ubrzo su ga vinule ka vrhu, a on je zaradio svoje mjesto u The Brat Packu. Riječ je o grupi mladih koji su glumili u nekim od najvećih filmova toga doba, poput Emilija Esteveza, Roba Lowea i Toma Cruisea.

No onda je sve otišlo nizbrdo upravo zbog njegove sve veće ovisnosti. Trebalo mu je više od desetljeća da se u potpunosti 'očisti' i vrati u Hollywood.

Prva nominacija za Oscara, ali i teška ovisnost

Još dok je bio u paklu droge, kao 27-godišnjak, 1992., dobio je nominaciju za Oscara za nevjerojatnu izvedbu Charlieja Chaplina, no umjesto da ga to osvijesti, zaglibio je još dublje. Iste godine oženio se glumicom i pjevačicom Deborah Falconer i s njom dobio sina Indija, a tri godine kasnije ovisnost o kokainu i heroinu dovela ga je do samog ruba.

Tada su krenula uhićenja, među kojima je bilo i ono kada ga je policija zaustavila zbog prebrze vožnje. Downey Jr. ne samo da je bio drogiran, već je kod sebe imao veću dozu kokaina i heroina te pištolj na mjestu suvozača.

A onda je stigao još jedan skandal, kojim je umalo u potpunosti uništio karijeru, kada ga je policija privela nakon što je upao u kuću susjeda i onesvijestio se u sobi njegova sina. Iduće godine proveo je na odvikavanju, a 1999. osuđen je na 36 mjeseci zatvora.

Odslužio je kaznu od 12 mjeseci zatvora, poslije čega je pušten na slobodu te je još dva puta uhićen. Osam mjeseci kasnije sud ga je prisilio na odvikavanje. Nedugo nakon izlaska iz zatvora postao je stalni član postave serije ‘Ally McBeal’, na opće oduševljenje gledatelja, te je čak osvojio Zlatni globus.

Robert Downey Jr. u seriji 'Ally McBeal' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ugrozio je to anonimni poziv policiji da u hotelskoj sobi ima kokain i metamfetamin. Unatoč svemu, Fox mu je produžio ugovor i za drugu sezonu, a onda je stiglo još jedno uhićenje i odlazak na rehabilitaciju, nakon čega mu je otkazana suradnja.

To je uistinu za njega bio najgori period života jer je ostao bez svega - ostavila ga je supruga i odvela mu sina, izgubio je sve glumačke projekte, bio u dugovima i na korak do potpunog bankrota i uništenja.

Susan ga je spasila

A onda mu je snimanje filma ‘Gothika’ 2003. zapravo spasilo život jer je upoznao producenticu Susan Levin, s kojom se tada zbližio, iako ona isprva nije željela imati ništa s njim.

‘Upoznali smo se na setu u Montrealu, a ja sam željela biti profesionalna pa nisam razmišljala o njemu ni na koji drugi način osim toga da je glumac. No bilo je nečeg normalnog u njemu. A onda smo se bolje upoznali i pomislila sam da možda postoji i nešto više’, priznala je svojedobno Susan, a Downey je otkrio kako je te godine otišao do plaže u Los Angelesu i svu drogu koju je imao bacio u ocean.

Zaprosio ju je dan prije njezina tridesetog rođendana, a vjenčali su se u kolovozu 2005. Prvi sin Exton Elias rodio se 2012., a kći Avri Roel stigla im je 2014.

Ponuda koja se ne propušta

Tri godine nakon vjenčanja stigla je ponuda koju nije mogao propustiti - uloga Tonyja Starka u ‘Iron Manu’. Te 2008. za nju je dobio tek pola milijuna dolara, što za blockbustere tog vremena i nije neki iznos. No produkcijska kuća uvelike se nećkala hoće li uopće pružiti priliku problematičnom glumcu. On sam rekao je ekipi da će napraviti sve što treba da dobije ulogu i ostane u filmu, a nakon što je snimio probne scene bilo je neupitno - nitko drugi takvo što nije mogao snimiti.

Da ne postoji bolji od njega, potvrdilo se i kada je potpisao ugovor za film ‘Osvetnici: Završnica’ s nevjerojatnim iznosom od 75 milijuna dolara, u što je spadao i dio profita od ukupne zarade, čime je postao jedan od najplaćenijih glumaca svijeta. Odluka da ga ipak angažiraju isplatila se i studiju jer je devet Marvelovih hitova, u kojima je glumio Downey Jr., donijelo zaradu od gotovo 10 milijardi dolara.

Danas on živi potpuno drukčije - divlju mladost i ovisnost zamijenio je mirnim obiteljskim životom u Malibuu, pokazavši svijetu da je iz svega toga izašao kao pobjednik.