dame i vitezovi

Bilo je i onih koji su odbili, a ovo su slavne osobe koje su primile počasti kraljice Elizabete

18.09.2022 u 19:12

Bionic
Reading

Britanska kraljica na tronu je sjela 1952. godine. Tijekom svoje vladavine dodijelila je brojne medalje Kraljevskog viktorijanskog reda, a među njima su i mnogi poznati

Još 1965., kraljica je legendarnih The Beatlesa dodijelila titulu MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) za svoj doprinos kulturi zabave. Bili su prva rock grupa u povijesti koja je ugošćena u Buckinghamskoj palači. Inače, MBE najniža je razina odlikovanja, a iznad nje su nešto prestižnije OBE (Officer of…) i CBE (Commander of…). Nekoliko je glazbenika dobilo viteštvo i titulu KBE (Knight Commander of the British Empire), odnosno počasnu titulu Sir (muškarci) i Dame (žene) koju smiju koristiti u javnosti.

Jedan od najpoznatijih glazbenika koji su dobili titulu Sir sigurno je Paul McCartney. Počast je primio 11. ožujka 1997. godine, nekoliko desetljeća nakon završetka beatlemanije. Tadašnji 54-godišnjak iz Liverpoola postao je Sir Paul u Buckinghamskoj palači u središtu Londona. I nekadašnji bubnjar Beatlesa Ringo Starr je proglašen počasnim vitezom za zasluge u glazbi 1997. godine.

Princ William mu je dodijelio tu titulu na ceremoniji organiziranoj u Buckinghamskoj palači. ' Čast je i zadovoljstvo dobiti priznanje za glazbeni i humanitarni rad... jedno i drugo jako volim raditi. Mir i ljubav...', poručio je liverpulski glazbenik.

Rod Stewart je proglašen vitezom 2016. godine za zasluge u glazbi i dobrotvorne svrhe. Bilo je to u sklopu proslave 90. rođendana kraljice Elizabete II. Pjevaču rođenom u Londonu, poznatom po hitovima 'Maggie May', 'You Wear It Well' i 'Tonight’s the Night' titulu viteza dodijelio je britanski princ William. 'Osjećam se predivno, doista predivno', izjavio je tada Stewart.

Elton John, inače dugogodišnji prijatelj princeze Diane, već je bio nositelj titule CBE, a 24. travnja 1998. unaprijeđen u viteštvo. Titulu je zaslužio kako zbog glazbenog stvaralaštva, tako i humanitarnog rada s LGBT zajednicama i borbe protiv AIDS-a.  

Shirley Bassey je titulu DBE dobila 1999. godine kao znak priznanja za dugu i vanserijsku glazbenu karijeru u kojoj možemo podsjetiti na tri teme iz filmova o Jamesu Bondu, 'Goldfinger', 'Diamonds Are Forever' i 'Moonraker'. Početkom milenija kraljica je titulu Dame dala glumici Elizabeth Taylor, zbog njenog umjetničkog rada, ali i zbog doprinosa u istraživanju AIDS-a.

Organizator Live Aida te pjevač i tekstopisac benda Boomtown Rats, Bob Geldof titulu viteza dobio je 1986. zbog svog zalaganja za pomoć ugroženom stanovništvu Afrike, no tehnički nikada neće biti Sir Bob. Kao Irac, smjet će samo iza svog imena staviti KBE.

Lewis Hamilton je 2021. tijekom svečanosti u dvorcu Windsor primio viteški naslov, a vitezom ga je proglasio princ Charles. U Hamiltonovoj pratnji je bila njegova majka Carmen Lockhart s kojom je pozirao fotografima, ali je nakon svečanosti odbio razgovarati s predstavnicima medija. Četvrti je vozač formule 1 koji je postao vitezom, a prije njega taj su naslov ponijeli sir Jack Brabham, sir Stirling Moss i sir Jackie Stewart.

Slavna britanska glumica Helen Mirren je 2003. godine postala Damom. Priznala je da se u početku nećkala oko prihvaćanja titule jer nije htjela biti 'dijelom establishmenta', no naposljetku ju je prihvatila zbog uspomene na roditelje. Zanimljivo je da je glumica u filmu 'Kraljica' iz 2006. godine glumila Elizabetu II, a za tu je ulogu nagrađena Oscarom.

Mick Jagger je bio iznenađen kad je najavljeno da će postati vitezom, rekavši da njegove prijatelje i obitelj zabavlja ideja da će dobiti titulu od kraljice. Pjevač Rolling Stonesa rekao je da nije očekivao titulu viteza, iako su druge pop zvijezde iz šezdesetih, poput Paula McCartneyja i Cliffa Richarda primile počasti. Viteštvo je dobio 2003. godine, ali nije mu ga dodijelila kraljica Elizabeta II. Glasine kažu kako je smatrala da Jagger ne zaslužuje tu titulu, pa je namjerno na dan kada ga je trebala proglasiti vitezom zakazala manji operativni zahvat. Stoga je titulu viteza Jagger primio od princa Charlesa.

Jedan od slavnih ljudi koje je kraljica proglasila počasnim vitezom, a da nije iz svijeta glazbe ili filma, je Bill Gates. Osnivač Microsofta počasni je vitez postao 2005. zbog svoje predane filantropije. Iste je godine počasnom damom postala Angelina Jolie zbog zasluga u borbi protiv spolnog nasilja i doprinos britanskoj vanjskoj politici. Jolie se ne može oslovaljvati s 'lady', jer nije britanska državljanka.

Bono Vox je postao počasni vitez zbog svog glazbenog i humanitarnog rada. Isto kao i Bob Geldof, smije koristiti samo kraticu. Zanimljivo je što mu titulu nije dodijelila Kraljica već veleposlanik David Reddaway u Dublinu. Odlikovanja od kraljice Elizabete II za svoja glazbena postignuća dobili su i Sting, Eric Clapton, George Martin, Ravi Shankar, Van Morrison, Robert Plant i mnogi drugi.

s mobitelom i vrećicama

[FOTO] Neće biti pozvana na kraljičin sprovod: Dok je Meghan Markle u Ujedinjenom Kraljevstvu, evo što radi njezina majka

Pogledaj galeriju

Među onima koji nisu htjeli postati 'sir' ili primiti neko odličje od Elizabete II nalaze se Vanessa Redgrave, Stephen Hawking, Alfred Hitchcock, Aldous Huxley, Roald Dahl, J. G. Ballard, pjesnici Robert Graves i Phillip Larkin, kipar Henry Moore te slikari Lucien Freud, Francis Bacon i C. S. Lowry i mnoga druga poznata imena.

  • +3
Kraljica Elizabeta II. sa svojim ljubimcima Izvor: Profimedia / Autor: Illustrated London News / Shutterstock Editorial / Profimedia