važan detalj

Princ Harry na bdijenju je nosio uniformu, a jedan detalj ga je shrvao: Njemu su s ramena uklonjeni kraljičini inicijali, no ne i princu Andrewu

18.09.2022 u 13:03

Bionic
Reading

Princ navodno je bio shrvan nakon što su kraljičini inicijali 'ER' uklonjeni s ramena njegove vojne odore koju je, prema odluci u posljednji tren, odjenuo za bdijenje uz bakin lijes u Westminsterskoj palači. U isto vrijeme princu Andrewu bilo je dopušteno zadržati kraljevske inicijale na odori

Prema pisanju britanskog Daily Maila, vojvoda od Sussexa ozbiljno je razmišljao o nošenju klasičnog, dnevnog crnog odijela, u kojem smo ga već imali prilike vidjeti, kako bi izbjegao neugodnosti za vrijeme držanje tužne straže koje je zajedno s preostalih sedmero kraljičinih unuka držao kraj njezinog lijesa u Westminsterskoj palači.

Harry je pomno pratio svog brata dok su sinoć vodili kraljičine unuke da bdijenju uz kraljičin lijes. Nakon dolaska do lijesa, William i Harry, obojica odjeveni u vojne odore, stajali su svaki s jedne strane bakinog lijesa. Pridružili su im se rođaci Zara Tindall i Peter Phillips, princeze Beatrice i Eugenie te Lady Louise Windsor i njezin brat James, vikont Severn.

  • +6
Kraljičini unuci na bdijenju Izvor: Profimedia / Autor: Andy Hall/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Harryju, koji je tijekom dvije godine službe u Afganistanu na prvoj crti bojišnice svjedočio ratnim događajima, prethodno je ovaj tjedan zabranjeno nositi vojnu odoru jer više nije član kraljevske obitelji. No, kralj Charles ipak mu je dao dopuštenje da nosi prepoznatljivu odoru tijekom bdijenja kraljičine unučadi Westminsterskoj palači.

Međutim, pretpostavlja se da je vojvoda od Sussexa bio shrvan kada je otkrio da su inicijali njegove bake skinuti s ramena njegove uniforme, izvještava The Sunday Times. S druge strane, isti takvi inicijali nisu uklonjeni s uniforme princa Williama. No, pretpostavlja se da je Harryjev očaj i razočaranje u velikoj mjeri usredotočen na princa Andrewa, koji također više nije član kraljevske obitelji, a zadržao je inicijale na svojoj viceadmiralskoj odori za vrijeme bdijenja u petak navečer.

  • +11
Bdijenje prinčeva Izvor: Profimedia / Autor: Hannah McKay / PA Images / Profimedia

Vojvoda od Sussexa bio je kraljičin osobni pomoćnik i, kao rezultat toga, prije je nosio njezine inicijale 'ER' na ramenu odore. No to je jedno od mjesta na koje je dao ostavku kada je odstupio s kraljevskih dužnosti i preselio se u Kaliforniju.

Inicijale 'ER' tradicionalno nose samo oni koji su 'u službi' monarha, pa se smatra da je odsutnost inicijala njegovoj odori ipak posljedica pravila odijevanja, a ne izravnog prijezira prema princu. No, očaj koji ga je svladao kada je vidio da njegova odora nema kraljičine inicijale bila je tolika da je Harry navodno razmišljao o tome da odjene crno dnevno odijelo kako bi izbjegao neugodnosti. Izvor blizak Harryju je rekao: 'Srce mu je slomljeno. Uklanjanje bakinih inicijala činilo se vrlo namjernim.'

Emotivni i dostojanstveni prizori

[FOTO] Kraljičino tijelo stiglo u Westminster: Članovi obitelji ne skrivaju tugu

Pogledaj galeriju

Ovaj događaj odvio se usred nade u pomirenje dvojce braće nakon kraljičine smrti. Prinčevima su stajali jedan uz drugoga dok su hodali iza njezina lijesa dok je premješten da u Westminsterskoj palači u srijedu. Bio je to dirljiv trenutak koji je izazvao usporedbe s njihovim koračanjem iza lijesa njihove majke, princeze Diane na njezinom sprovodu 1997. godine. Izvori bliski braći navodno su rekli da još nije došlo do 'značajnog približavanja' braće no da još ima nade za pomirenje.