PREDVIĐANJA

Abdikacija danske kraljice pokrenula je domino efekt: Što ako Charles odluči isto?

06.02.2024 u 16:21

Bionic
Reading

I dok je kraljica Margrethe svoju odluku da abdicira donijela da bi spasila obitelj od javne sramote, kralj Charles, ako i sam odluči isto, napravit će to iz zdravstvenih razloga

Cijeloga života kralj Charles III pripremao se na ulogu koja mu je dana rođenjem - da postane britanski kralj - no to je dočekao tek u 75. godini života, nakon što je smrću majke, kraljice Elizabete II, naslijedio tron.

Njegova idila kratko je trajala jer niti godinu dana otkako je okrunjen za britanskog kralja završio je na operaciji zbog povećane prostate, a u ponedjeljak 5. veljače Buckinghamska palača objavila je da je Charlesu dijagnosticiran karcinom.

Iako su javnost za sada primirili riječima da je karcinom dijagnosticiran dovoljno rano, kao i da su zbog toga prognoze za kralja i više nego dobre, on će se u narednom periodu ipak morati više fokusirati na svoje zdravlje i liječenje, koje je već započelo, a ne na obavljanje kraljevskih dužnosti.

  • +5
Kralj Charles Izvor: Profimedia / Autor: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

No ako ne krene sve prema planu, kralj Charles vrlo će vjerojatno morati, poput danske kraljice Margrethe, donijeti odluku i abdicirati u korist starijeg sina, princa Williama.

Kraljica Margrethe donijela je tu odluku da bi spasila obitelj od sramote nakon što je njezin sin, danas aktualni kralj Danske Frederik snimljen u Madridu s atraktivnom Genovevom Casanovom, poslije čega su krenula šuškanja o njegovoj izvanbračnoj avanturi.

Linija nasljeđivanja trona:

  1. Princ od Walesa (princ William)
  2. Princ George od Walesa
  3. Princeza Charlotte od Walesa
  4. Princ Louis od Walesa
  5. Vojvoda od Sussexa (princ Harry)
  6. Princ Archie od Sussexa
  7. Princeza Lilibet od Sussexa
  8. Vojvoda od Yorka (princ Andrew)
  9. Princeza Beatrice
  10. Sienna Mapelli Mozzi (kći princeze Beatrice)

Za razliku od nje, Charles će na to biti prisiljen samo iz zdravstvenih razloga. A što se u tom slučaju događa s kraljevskom obitelji?

Ako kralj donese odluku o abdikaciji, krunu će naslijediti prvi u liniji nasljeđivanja, a u britanskom slučaju radi se o njegovom starijem sinu, 41-godišnjem princu Williamu. Sukladno tome, Kate Middleton će, baš kao i kraljica Camilla, postati kraljica supruga, a doći će do promjena i na samoj listi jer će njihov desetogodišnji sin, princ George, postati prvi u liniji nasljeđivanja.

Kralj Charles III i kraljica supruga Camilla Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens / PA Images / Profimedia

Kada je riječ o Velikoj Britaniji, posljednja abdikacija odigrala se u prosincu 1936., kada se Edward VIII, poznat i kao vojvoda od Windsora, odrekao prijestolja zbog ljubavi prema razvedenoj Wallis Simpson, jer u to vrijeme bilo je politički i društveno neprihvatljivo da buduća kraljica bude razvedena žena.