BLOG: PEDALIRANJE

Zima na biciklu u Baški je lozinka za dobar provod

Bionic
Reading

Mjesečeva staza u Baški na Krku izazov je za svakog biciklista. Plato koji liči na mjesečevu površinu u kombinaciji s pogledima na cijelo Primorje te otoke Rab, Lošinj i Cres, zaista je čaroban doživljaj u svako doba godine, pa čak i po buri. Naš bloger iskoristio je posljednje toplije dane za pedaliranje po Mjesečevoj ruti, s koje je donio mnogo lijepih impresija. Tako su dio bike priče iz te kamene pustinje postali pastiri, ovce, suhozidi kojih ima unedogled, mala jezerca i lokve, mrgare i isprepletena mreža staza i puteva. Čuvena plaža u Baški bila je izazov za foto motive koje je stvarala bura. Novi hotel Forza koji je nova turistička atrakcija Baške, otvoren je cijele godine i pokazao se kao pravo otkriće i dobra ideja za blagdanski boravak. Hotel koji ima posebnu kategoriju baštine smješten je u starom dijelu mjesta, uz more, u kamenoj kući i primjer je idealnog omjera autohtonog i modernog

Prekrasan dan u Baški na otoku Krku. Ispred hotela Forza ispijanje kave i razgovor o turizmu i cikloturističkim potencijalima ovog kraja. O tome kako i zima na moru, u malim mjestima može biti posebna i zanimljiva gostima i prilika za upoznavanje Baške na drugačiji način. Još jučer me bura skoro odnijela s plaže, a evo, danas krećem na dugo planiranu bike turu preko Mjesečeva platoa iznad Baške. Autom dolazim do crkve Sv. Ivana iznad mjesta, odakle se pruža predivan pogled.

Pomislih, kakav će tek biti kad se popnem na veću visinu. Na surovu planinu, kako mi je još maloprije izgledao masiv koji okružuje Bašku. Spuštam bicikl s auta, sve zaključavam, sve sam uzeo što mi treba i krećem. Malo početnog guranja po gruboj kamenoj stazi, a potom hrabro na uspon od najmanje petsto metara visinske razlike. Kasnije ću na Garmin uređaju vidjeti da mi je temperatura pri polasku bila nevjerojatnih 19,9 Celzijevih stupnjeva, prosječna oko deset, a najniža, na kraju pedaliranja, 4 stupnja C. U Baški, naime, brzo zalazi sunce pa kada sam se vratio, bilo se doslovce smračilo. Plan rute je osvojiti Mjesec, voziti se po platou i povratak preko prijevoja Vraca i asfaltiranom cestom za Bašku preko Drage i Jurandvora.

Mjesec, zdenci, mrgare i lokve

Gotovo cijelim putem do platoa se može bez problema stići biciklom. Staza je uska i može se reći da je ruta tehnički zahtjevna, ali uz solidan MTB i malo rekreativne vještine, uspjeh neće izostati. Na putu je nekoliko vidikovaca s klupom i to je prilika za kratko zaustavljanje, fotkanje i ujedno kratki odmor. Cijeli taj put zapravo ide kroz visoku borovu šumu i kada već ponestaje daha, dolazi se do male kamene kućice i suhozida. Ne znam jesam li stvarno naglas pitao 'A gdje je tu mjesec?' ili po tiho u sebi. No glas iza mene rekao je da sam tu. Na Mjesecu! Odnikud se stvorio Martino iz Baške, koji voli prirodu i ovaj kraj i često ovuda šeće i tu boravi. Zajedničko fotografiranje i malo pomoći i savjeta za moje daljnje putovanje. Ovdje treba pedesetak metara pogurati bicikl do solidnog puta koji ide kroz središte platoa i prema mnogim otočnim uzvisinama i pastirskim nastambama, pa treba paziti jer ima dosta odvojaka. Šteta što na svakom raskršću nije postavljena bike signalizacija. Naime, na barem pet odvojaka bio sam u dvojbi jer je teško dokučiti koji je glavni put. No pomogli su i pastiri, savjeti od Martina, karta i navigacija. Šanse da se izgubim su ipak bile male, ali nitko ne voli ići pogrešnim pravcem. Na jednom mjestu namjerno sam malo skrenuo kako bih vidio neke od zanimljivih lokacija.

Atrakcija na ovom dijelu otoka je puno. Od prirodnih, poput lokve Diviška koja je pregrađena suhozidima koji označavaju vlasničke parcele (tako da, na primjer, ovca iz Jurandvora ne može piti vodu iz dijela lokve koji pripada Bašćanskoj Dragi) do pravih građevina poput zdenaca koji su tako napravljeni da im ovce ne mogu prići, već samo ljudi. Mrgari su, pak, posebni objekti osmišljeni za dijeljene ovaca, na one za šišanje, obilježavanje, brojanje i sl.

Bicikliranje ide pomalo, tu i tamo je lošiji put, ima i usjeka i treba pripaziti. Nije baš sve ravno, iako tako izgleda. No nije naporno, a osjećaj da ste usred pustinje neće vas napustiti sve do pred kraj vožnje po Mjesecu. Hvatam se za bidon, nisam puno pio, iako je bilo danas više vruće nego hladno. Na jednom od većih raskršća je odvojak prema Vrbniku i to može biti vrlo lijep izlet, ali prikladan za proljeće ili jesen, kada su dani dulji. Šteta bi bilo ne obići Vrbnik i tamo se malo dulje zadržati i opet vratiti do ove pozicije pa dalje nastaviti prema prijevoju Vraca i cestovnom prilazu Baški. Iako brdske vožnje ne nedostaje, na kraju se gušt sjuriti bajkom u dolinu po asfaltu. Pogotovo ako ste na knap s vremenom kao ja. Kratko zaustavljanje kod jednog od kamena ispisanog glagoljicom i preko Jurandvora, pravac za Bašku. Ovdje postoji i mogućnost vožnje po stazi uz Velu Riku pa do plaže. Ja uz to moram se još malo uspeti do crkvice jer sam tamo ostavio auto. Tako da ću još uhvatiti na brijegu i koju zraku sunca. Na Garminovu Edgeu 810 još je zanimljivo bilo pročitati da sam na turi bio oko 3,5 sati, efektivno vozio dva sata i 11 minuta i sveukupno ruta je duga 24 kilometra. Ukupni uspon bio je 508 metara.

Hotel Forza

U Baški sam otkrio novi hotel koji je otvoren cijele godine, pa tako i u zimskim mjesecima kada je većina hotela zatvorena ne samo u Baški, već na cijelom Jadranu. Kada je zapravo problem izvan većih morskih središta naći smještaj ili boraviti na moru zimi. Baška je baš ovih dana okupana suncem i pjenom valova koji dolaze iz senjskog kanala. S jedinstvenim pogledom prema Velebitu, a s leđa visokim krčkim planinama. Upravo ti vrhovi, tj, platoi, veliki su izazov za outdoor turiste i koncept na kojem se zasniva mogućnost cjelogodišnjeg turizma.

U Baški na Krku to je hotel baština Forza. Baština je posebna kategorija hotela, a jedan od uvjeta za hotel baštinu je da se nalazi u zaštićenom dijelu mjesta i renovira pod zaštitom kulture. Tako je i napravljeno, Zlatko i Leo Dorčić su obiteljsko ognjište, tj. kamene obiteljske kuće, pretvorili u hotel s trinaest soba i tri studio apartmana. Sve sobe su drugačije dizajnirane i uređene. Tu su veliki restoran i caffe bar. Velik je to korak prema oživljavanju Baške izvan glavne sezone. Do sada u Baški nije radio ijedan restoran ili hotel. Tako da je ovim korakom napravljena i velika stvar za razvoj turizma i u zimskim mjesecima. Posebno jer Krk više nije daleko ni od Rijeke, Istre, Zagreba, pa ni Dalmacije. Baška posjeduje veliki potencijal, zimi aktualan na kontinentu jer ne vladaju uvjeti koji su na moru. Znatno više temperature pogodne su za hodanje, biciklizam, planinarenje i istraživanje ovog kulturnog središta čiji pisani spomenik Bašćanska ploča datira još iz davne 1100. godine. Baška se time razvila u mjesto odmora za znatiželjnike s cjelogodišnjim potencijalom.

Uz hotel već je prije bio kafić koji je bio sinonim za dobar provod u Baški, pa se braća Dorčić i cijela obitelj, koji su ušli u hotelski biznis, nadaju da će slogan 'hotel Forza je lozinka za dobar provod' i zaživjeti i donijeti novi imidž hotelu i mjestu. Većina soba ima pogled na more i cijelu širinu čuvene bašćanske plaže, a svaka soba ima jedinstven stil, dušu i priču. Sa snažnim, ali nenametljivim porukama iz prošlosti, različitim umjetničkim stilovima i modernom današnjicom. Obnovljene su i kamene hotelske stepenice, koje su radili domaći majstori. Hotelski prozori su pak najljepše vizure hotela. A na ulazu primjećujem detalj iz povijesti, natpis uklesan u kamen ove stare kuće iz 1891. godine: 'Niste nas zaboravili'. Očito i nisu!
'Teško je raditi cijele godine, htjeli bismo i probat ćemo, taj marketinški dio i uopće ponuda i mogućnosti su na našem mlađem dijelu obitelji, našoj djeci', kaže nam Zlatko Dorčić i dodaje: 'Velika reklama su nam naši gosti koji su nas već posjetili ovog ljeta. Cilj nam je da ti ljetni gosti posjete naša primorska mjesta i u zimskim mjesecima. Nedavno su bili ovdje gosti iz Austrije koji su bili oduševljeni. Svaki dan su išli na drugu šetnicu, dan im je bio ispunjen i jedva su stigli obići sve lokacije. 

Popiti kavu na terasi hotela uz huk valova i pogled na Bašku, zaista je poseban zimski doživljaj. Opći je dojam i kriva predodžba da se na moru zimi nema što raditi. Mislimo da bi bilo zanimljivo da turisti upoznaju Bašku na biciklu zimi, što je sasvim drukčije nego ljeti. Nekom je to šok, više u pozitivnom smislu, kada dođete iz vreve i buke velegrada u mirno i tiho mjesto. Ili kad zapuše bura, no i to je mnogima veliki doživljaj. Posebno je zadivljujući osjećaj izlaganja tom snažnom vjetru koji dolazi s Velebita, na našoj plaži, gdje imate osjećaj da će vas otpuhnuti, ali istovremeno i taj sudar sa snagom prirode može biti inspirativan. Pravi odmor za dušu i tijelo. Mislim da je područje Baške, pa čak i uspon na Mjesec, idealno za električne bicikle. Dao bi se tu napraviti i dobar test MTB e-bicikala. Tu su šetnice, skrivene plaže, bijela cesta po platou iznad Baške koja je pogodna za biciklizam i hodanje. A pruža bezbroj mogućnosti i pogleda na cijelo Primorje, svih pet otoka. Staza kroz polje uz Velu Riku, uz Dragu i Jurandvor, također je vrlo popularna, još neotkrivena. Kao i mnoge druge uvale i plaže poput Vele i Male luke.