BIKE PATROLA

Zbog ovog pogleda isplati se biciklirati trideset kilometara

10.09.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Naš bloger na svom je najnovijem bike zadatku obišao zapadnu okolicu Zagreba te istražio gdje će biciklisti najbolje uživati u čarima babljeg ljeta. Vozeći se kroz nepregledne ravnice, pored nebeski plavih jezera do samoborskih i zaprešićkih brega, nije samo uživao u prirodnim ljepotama, već je i vrijedno bilježio sve informacije ključne nama vagabundima na dva kotača. U novom izdanju bike patrole doznat ćete: tko je napravio najbolju bike rutu a tko postavio najbolje oznake na stazi, kako najjednostavnije doći do najboljih vidikovaca, kakva je gastro ponuda i gdje je najbolji spust....

Iz Zagreba je najteže izići na biciklu. Može potrajati, a i provlačenje kroz gradsku infrastrukturu baš i nije neki doživljaj. No u dane vikenda i po ovako lijepom vremenu, sve je lakše i ljepše. Ako možete, autom prebacite bicikle do zapadnih granica grada Zagreba i Zagrebačke županije i brzo ćete stići do čarobnih mjesta za pedaliranje, plavih jezera i puno lijepog makadama za vožnju uz Savu ili Svetonedeljskih jezera, na primjer. Oni koji biciklom idu iz grada, najbolje je doći do Bundeka ili Jaruna pa savskim nasipom nastaviti prema zapadu. MTB bicikl ili trekking bit će dovoljni. Hrvatske vode su relativno dobro počele uređivati nasip i korito Save. Ljepše se voziti po nasipu, no udaljavanjem od grada prekriven je sve više mekšom zemljanom, a manje utabanim pijeskom. No voziti se može ugodno i servisnim cestama s jedne ili druge strane nasipa. Oni koji idu desnom obalom Save, proći će i preko kanala Sava – Odra.

Nakon prolaska ispod Jankomirskog mosta, vozi se dalje prema Podsusedskom mostu gdje se mogu priključiti oni koji do tu stignu autom ili gradskim vlakom. Parkirati se može na novom Campu Zagreb na jezeru Rakitje ili može biti mjesto za okrepu jer ako ste krenuli, na primjer, od Savskog mosta, već ste prošli petnaestak kilometara. TZ Svete Nedelje označila je svoje bike rute ovim područjem i mogu se koristiti za obilazak i drugih jezera poput Orešja ili rukavaca Save. Zanimljivo je da između Jankomirskog mosta i Podsusedskog postoji bike prolaz koji je označen za bicikliste. Mogu se kroz prolaz za odvodnju provući bez problema. To je kao mali tunel. Brže se stiže do jezera Rakitje i Campa Zagreb, a pogled na jezero je nevjerojatan. Uvijek imam osjećaj kao da sam negdje drugdje, a ne tu nadomak Zagreba. Boje jezera su uvijek drugačije i jezero ovisno o godišnjem dobu, potpuno drugačije izgleda. Lijepo je i voziti se oko jezera, a staza je duga pet kilometara. Društvo će vam praviti brojni labudovi, bezbroj ptica, ribiči ili pak kornjača.

Camp Zagreb je definitivno dobro mjesto za bike odmor. Pizza je odlična, a može se naručiti i ostala restoranska ponuda. Terasa je predivna, a bicikli se bezbrižno mogu parkirati ispred objekta ili uz samo jezero i terasu. Biciklisti su ovdje u svakom slučaju dobrodošli. U kampu je uvijek živo pa je zaista ovdje super mjesto za okrepu. Ja ga koristim ili na početku ture uz kavicu ili pri povratku prema Zagrebu navratim na lazanje. Ako vas ne povuku Svetonedeljski bregi, jezera sigurno hoće. Simpatične turističke karte se mogu uzeti i na recepciji kampa ili u restoranu. Nakon prelaska Stare samoborske slijedi uživancija uz jezero Orešje i meandre Save. Vrlo brzo se može stići i do skele Medsave. Ovdje se možete vratiti ili još skočiti do Samobora na sladoled ili kremšnite. Provozati se po manje prometnim cestama kroz polja do Bregane, na primjer.

Ambiciozniji biciklisti nastavit će dalje skelom preko Save preko Zaprešića i Brdovca sve do Marije Gorice. Za taj pogled i vidikovce isplati se pedalirati. Dolina Save, Sutle ili Zagorje ili Medvednica kao na dlanu. Dolaskom u ovo područje stigli ste i na bike staze koje su u sklopu projekta Ride&bike digitalizirane i dostupne preko web aplikacije. No napravljeno je niz odmorišta i vidikovaca, a neka mjesta su opremljena i pametnim klupama, gdje se možete poslužiti USB priključkom ili jednostavno prisloniti mobitel na pametnu klupu i tako bežičnim prijenosom energije napuniti mobitel.

Zaprešić i Samobor kao veliki gradovi pokušavaju označiti ili izgraditi bike staze, no još uvijek, poput Samobora, više igraju na kartu kremšnita ili stare jezgre, pa cikloturizam kao takav nisu još dovoljno dobro prepoznali. Uostalom, neprirodno je da nema bike staze od Zagreba do Samobora ili Zaprešića. Neiskorištenu i koliko toliko očuvanu trasu Samoborčeka da i ne spominjemo. Grad Sveta Nedjelja i Turistička zajednica su puno više učinili za bicikliste i općenito aktivni odmor te osim osmišljenih ruta, napravili su vrlo lijepa i urbana parkirališta za bicikle.

Općine Brdovec, Marija Gorica i Dubravica udružene u Turističku zajednicu Savsko sutlanska dolina i brigi, imaju najbolje rute s možda nešto manje ponude, posebno gastro, ali su zato putovi i priroda uz vinograde i brežuljke idealni za vožnju biciklom. Ako ste krenuli s ruba grada Zagreba, onda i do tu imate u oba smjera tridesetak kilometara vožnje bajkom, ako je polazak bio iz npr. iz centra grada, onda se nabere i pedesetak kilometara. No najbolje je da kraj i područje upoznajete postupno i onda birate prema vlastitim mogućnostima rute koje su vama najljepše ili u skladu s napredovanjem, vremenskim uvjetima i sl. Općenito područje Zagrebačke županije idealno je za biciklizam, posebno južni dio o kojem pišemo u idućim bike reportažama. Turistička zajednica Zagrebačke županije također je posvećena razvoju cikloturizma te je uz županijsku kartu, izdano i trinaest vrlo kvalitetnih bike karti s mnogo ruta. Dostupne su i u pdf formatu preko weba.

Ovim područjem u nedjelju, 11. rujna, vozi se zanimljiva biciklijada Smucekijada. Organizirani su polasci iz Zagreba i Zaprešića, a start je u Samoboru. Za upoznavanje s ovim krajem i uživanja ujedno u dobrom bike društvu, ovo je dobra prilika.