BLOG: PEDALIRANJE

Trilj, Grab, Cetina i Kamešnica kriju bogatu povijest i mnoge tajne. Istražili smo ih na dva kotača

25.11.2023 u 10:21

Bionic
Reading

Bloger tportala obišao je Cetinsku krajinu, podno planine Kamešnice, i otkrio mnoge skrivene tajne Trilja te rijeka Cetine i Graba. Bike putovanje počelo je od obala Cetine te Nutjaka, utvrde koja se strmo nadvila iznad Trilja i Cetine

Izlaz Bisko upamtio sam kao jedno od čvorišta na Dalmatini i autocesti A1. Nisam baš mislio da se tu odmah, tik do izlaza s autoceste, skriva Cetina među kršem i beskrajnim prepoznatljivim krajobrazom u Zagori. Ovo je baš za one koji vole pustolovna putovanja, pa i ona na biciklu. Druženje s Cetinom počelo je kod starog mosta na njoj, Čikotina Lađa. Istoimeno seoce udaljeno je koji kilometar od Biska, odakle se vozi po lokalnoj cesti, a zatim strmim i vijugavim putom spušta do Cetine. Pravo je to mjesto da se stane, fotografira ili navrati u mali OPG na putno piće ili se možda dogovori i za ručak pri povratku. Sigurno ima još puno takvih simpatičnih konoba, no ova nad Cetinom, koja se pjeni od svojih valova i siline kanjona, baš je fora.

Slijedi strm uspon od kilometra po serpentinama do platoa triljskog kraja. Dalje lagano kroz nisko raslinje, sve po asfaltnom putu i cestici koja nije prometna. Prolazi se kroz Nova Sela i Ugljane, gdje se stiže na cestu koja ide za Trilj, a tamo treba pripaziti jer se vozi po jednoj od glavnih cesta. No to je samo koji kilometar do ulaska u grad.

  • +2
Kroz Trilj i Cetinu vodila nas je biciklistica Lidija Zubac Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Odmah sam zamijetio utvrdu Nutjak, a ona je naznačila da će putovanje i otkrivanje ovog kraja biti više nego uzbudljivo. Trilj je simpatično mjesto u kojem me čekala vodičica i poznata biciklistica Lidija Zubac. Ona je već odradila pola svakodnevnog treninga, a taman joj je prilika, pomislih, da se malo odmori i u laganoj turističkoj vožnji pokaže mi Trilj i okolicu.

Trilj je jedan od rijetkih gradova koji imaju svoj Muzej triljskog kraja i spomenik rijeci Cetini, pa čak i mladencima, njihovoj ljubavi i potrebi da brižno čuvaju sebe i ovaj kraj. Poznat je i po brojnim mostovima, a onaj viseći je prava atrakcija. Odande smo se počeli uspinjati prvo kroz mjesne ulice, a potom vrlo brzo izašli na proplanak gdje se nalazi utvrda Nutjak, s koje puca pogled na Trilj i tok Cetine, uzvodno i nizvodno. Vide se i bosanske planine, Mosor i Biokovo, cijeli kraj do Sinja i dalje. Toliko kulturne i tradicijske baštine na relativno malom prostoru zaista je neočekivano.

Utvrda Nutjak je zaštićeno kulturno dobro, a iako je Trilj s nje vidljiv kao na dlanu, udaljena je od grada tri kilometra nizvodno. Podignuta je na litici gdje Cetina napušta Sinjsko polje i nastavlja krškim i uskim putem gotovo do mora. Utvrda je izgrađena kao mjesto obrane od Turaka. Obilazak ostataka kule i zidova potrajao je pola sata, zato ostavite vrijeme za to, jer možete se odmoriti i uživati u pogledima kao rijetko gdje. Svakako treba posjetiti Tilurij, ostatke rimskog vojnog logora.

Uslijedio je povratak u Trilj, uz vožnju po lijevoj obali uzvodno prema selu i rijeci Grab, pritoci Cetine. Nekoliko je kilometara vožnje do starog kamenog mosta, a baš na rijeci Grab ima ih nekoliko. Kao i mlinica, simbola tog kraja. Do izvora se možete voziti dijelom malom cestom, dijelom stazom uz rijeku. Bugarinova mlinica je kameno zdanje koje izgleda kao katnica, Ćosića mlinica je manja sa sićušnim mostom, a Ursića mlinica je najmanja, ali i najstarija. Samardžića mlinica je pak ruralni sklop koji čine kuća i mostić s dva kamena luka. Zanimljivo je to da su mlinovi i danas u funkciji i zaista ih je vrijedno posjetiti.

Grab Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Rijeka Grab duga je samo dva kilometra, ali će putovanje uz nju potrajati zbog ljepota i doživljaja koji će vas sigurno zadržati. Odande se kreće i prema Kamešnici s južne hrvatske strane, a sve je prepuno geotektonskih pojava. Vrtače, zaravni, dolci, pa i špilje dio su okruženja Dinarida. Oni koji žele više mogu krenuti i prema Otoku i Sinju i uz Kamešnicu obići još jednu pritoku Cetine, rijeku Ruda, te doći blizu njenog izvora u stijenama Kamešnice. Tamo je i hidroelektrana Orlovac, kao i selo Ruda.

Vožnja kroz Sinjsko polje je vrlo lagana, a oni odvažniji mogu ići uz samu Cetinu, uz off road elemente i put gdjegod uz samu obalu, poljskim putovima i sl. Ili koristeći lokalne prometnice koje imaju relativno manje ostalog prometa. Dio od Biska, preko Čikotine Lađe, uz nekoliko uspona, u najmanju ruku je valovit, ali potom relativno lagan. Obilazak utvrde Nutjak zahtijeva malo napora, ali radi se o kratkim relacijama. Vožnja uzvodno Cetinom je lagana, a možete je začiniti obilaskom do izvora rijeka Grab i Ruda te si prema mogućnostima u izlet ugraditi obilazak Kamešnice i Sinja. Moja vožnja bila je duga oko 30 kilometara, a uz ručak u Trilju i obilazak lokalnih vrijednosti potrajala je veći dio dana.