BLOG: PEDALIRANJE

Od Prevlake do Iloka bajkom za četiri dana!

20.03.2016 u 07:57

Bionic
Reading

Pedalirati 1400 kilometara, uz ukupan uspon od 16 tisuća metara, zadatak je biciklistima koji žele nadmašiti sami sebe. I više od toga. Krenuti s Prevlake, ugledati Savudrijsku valu, skoknuti do najsjevernije točke Hrvatske i proći kroz LifeClass terme Sveti Martin, koje i na ovaj način žele postati centralno mjesto hrvatskog biciklizma... Tako je ovo popularno kontinentalno turističko odredište postalo i sjecište najvažnijih biciklističkih događanja u nas, ali i šire. I ne samo to, već je povodom predstavljanja utrke nazvane Hard Cro Ultra Race okupilo europsku bike kremu na promotivnoj utrci po Međimurju. Naš bloger bio je dio poznatih bike celebrityja. Sve je to uvod u lipanjsku ultra utrku kroz Hrvatsku, koja završava u Iloku, a i Međimurje je na ruti ovogodišnjeg izdanja Tour of Croatia

Promocija biciklizma cijele Hrvatske jedan je od razloga za to što će naša zemlja, sada je to već definitivno gotova stvar, dobiti još jednu prestižnu bike manifestaciju. Brevetarenje je jedan od načina vožnje biciklom koji bi se mogao svrstati u svojevrstan test izdržljivosti. A upravo iz tog miljea cestovnih biciklista došla je ideja kako možemo napraviti još jedan korak, čini se velik bar kao bicikl, da bismo potaknuli sebe i druge - da u postizanju vlastitih uspjeha i mogućnosti u Hrvatsku dovedemo respektabilan broj ljudi. Naravno, Hard Cro nije u pravom smislu takmičenje, ali je zato velik izazov i doživljaj. Ivan Rogić i Kornel Boros, direktor utrke, došli na originalnu ideju da se u četiri dana na biciklu prijeđe cijela Hrvatska, od Prevlake do Iloka.

To je samo oko 1400 kilometara, jer treba doći i do najzapadnijeg dijela Lijepe Naše, Savudrije, potom proći uz najsjeverniji dio Hrvatske, do Svetog Martina na Muri. Naravno, start je na Prevlaci, a cilj u Iloku, pa sa Savudrijom i Svetim Martinom to čini četiri točke kroz koje biciklist mora proći. Što je najzanimljivije, ruta nije određena i biciklist vozi u svom aranžmanu, naravno bez vanjske potpore. Svaki sudionik će imati GPS uređaj koji će dobiti na startu kako bi ga organizator mogao pratiti i kontrolirati. Naravno, bit će i određeni limiti za to u kojem okvirnom vremenu treba proći kontrolne točke. I još je nekoliko pravila koja će utrku činiti zanimljivom. Na primjer muškarci će imati da s Prevlake stignu u Ilok za 110 sati, a žene za 120 sati. Biciklisti se sami brinu o sebi, kako i koliko će voziti, kojim pravcem, ali i kada će se odmarati. Ipak, u Savudriji i Svetom Martinu organizator će osigurati neki oblik osvježenja i okrepe, pa i odmora. Ako ga bude. Može se pretpostaviti da će se spavanje svoditi na malo dremuckanja uz bajk sat, možda dva. I to će biti previše za one koji se upuste u ovu avanturu života. Jer znalci poput Aresa Buršića, koji će voziti lipanjsku tekmu, znaju da su zaustavljanje i predug odmor zapravo neprijatelji uspjehu. Pa zato od njega često čujemo uzrečicu – voziti i samo voziti.


Tako će i biti na utrci Hard Cro, za koju se već sada prijavilo više od stotinjak natjecatelje iz cijele Europe. Šest je žena za sada, a najstarija natjecateljica ima šezdeset godina. Najmlađi natjecatelj, čini se, imat će dvadeset godina. Za sada postoji lista čekanja i, ako odustane netko od prijavljenih, pravo sudjelovanja ima prvi sljedeći prijavljeni. Možda još treba spomenuti da nema uvjetovanja vrste bicikla, a da se nakon starta na Prevlaci 20. lipnja u devet sati prvi biciklisti očekuju u Iloku za tri dana, točnije treći dan navečer. Službeno utrka traje do 24. lipnja.

Sve koji udovolje propozicijama organizatora očekuje prigodna uspomena, ali oni najbolji će ipak primiti medalje i nagrade. No smatra se da su pobjednici svi koji stignu u Ilok. Jer ipak vozači su u ovoj utrci prepušteni sami sebi. Ali to i ne mora biti loše, naprotiv - sve je u vlastitoj koncepciji, vožnji i režiji. Vozi se u svim vremenskim uvjetima, a spavanje, ako ga bude, ipak mora biti na određenim mjestima, tj. kontrolnim točkama, jer organizator na taj način želi u jednak položaj dovesti strane i naše vozače. Organizator utrke je biciklistički klub Samo sport, a o eventualnim potrebama za rezervnim dijelovima ili servisnom podrškom brinut će se Giant Hrvatska.

Već spomenute LifeClass terme Sveti Martin proteklog tjedna ugostile su niz imena, za koja je uopće teško naći riječi kojima ih je najjednostavnije opisati. Na primjer Ares Buršić je jedini Hrvat koji je završio Race Across Amerika, dugu 4850 kilometara. Devetnaestogodišnji Slovenac Tomaž Humar upravo se vratio s putovanja biciklom oko svijeta i još uz to postao najmlađi biciklist kojem je to uspjelo.

Mladi Tomaž ističe da je za to potrebno imati puno emocionalne stabilnosti, zdrav razum te hrabrosti i vjere u sebe. Vožnju po prekrasnim međimurskim bregima i odličnu bike infrastrukturu promovirale su i poznate osobe iz svijeta biciklizma, vođene generalnim direktorom Branimirom Blajićem i Međimurcima Robertom Setnikom (deseterostruki Ironman) te Nenadom Šimunkom. Vozili su i drugi poznati vozači i imena iz svijeta biciklizma. Među uzvanicima bili su Marko Baloh, Ivan Puja, Dragan Mladenović, Béla Kuzler, Dražen Breitenfeld te sami organizatori utrke Kornel Boros i Ivan Rogić.

Meni je velik uspjeh to da sam završio bar promo utrku prave utrke i tih četrdesetak kilometara imao prilike osjetiti, voziti s njima i vidjeti svjetske vozače. Ironmane, maratonce, adrenalince ili kako ih već zvati, one koji voze brzinom i do 30-40 kilometara na sat, prema potrebi i šezdeset u satu, a valjda, ako treba, i više i brže. Uglavnom na cilj u dvorac Trebotz stigao sam na juhu, pa i to nešto govori. A i dobro sam se osjećao kada se sjećam i menija. Krem juha od poriluka, pileće roladice i parfe krema od jabuke i čokolade. Biciklisti su potom pedalirali do obližnjih termi, u kojima je održana i službena press konferencija koja je okupila brojne predstavnike sedme sile.

Life Class Sveti Martin bio je uzoran domaćin, a kako i ne bi kada je prvi čovjek hotela, direktor Branimir Blajić, također predvodio svoje goste, a jednu od narednih godina planira i na ovu pravu utrku Hard Cro od Prevlake do Iloka. Nahvalio je Branimira i terme Beograđanin Ivan Puja koji će voziti utrku. Primijetio je da sva biciklistička događanja vode u Sveti Martin i da u njemu pronalaze utočište svi, od rekreativaca, pa malo onih boljih vozača i ultra maratonaca, sve do Ironmana. Ovakvi epiteti slijede nakon višegodišnjeg ulaganja i identificiranja s cikloturizmom cijele lokalne zajednice Međimurja. I ne iznenadite se kada vas, kao Ivana Puju, na recepciji termi u Svetom Martinu upitaju – a gdje vam je bicikl? Ili, kako je mene još uz to lijepa plava recepcionarka pitala - kako je bilo na pedaliranju s ovim velikim zvijezdama biciklizma?

Zapravo, kada bolje promislim, bilo je odlično. I da ne uvrijedimo njih, ali ni mi sami sebe željni nekog uspjeha. Jedan lagan i jednostavan odgovor. I mi to možemo. Ako hoćemo. I ne biste vjerovali, sve je u glavi, a ne u nogama, ni u tijelu, a bogme ni u snazi.

Više o utrci i biciklizmu te boravku u Međimurju na www.hardcro.com, www.spa-sport.hr, www.visitmeđimurje.hr i www.keindl-sport.hr.