BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger nije propustio snježno ludilo u Delnicama. Evo kako se i vi možete dobro provesti na dva kotača

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

S obzirom na to da je protekli vikend pao prvi veći snijeg, biciklisti su otvorili goransku zimsku sezonu. Bloger tportala piše o snježnom bike ludilu u Delnicama. Četiristo rekreativaca okupilo se tako na 'Generator Snow MTB-u' za vikend u Gorskom kotaru

Ovo je bilo četvrto izdanje snježnog pedaliranja u Delnicama. 'Generator Snow MTB&RUN' prilika je za sve one koji vole i trčanje i biciklizam. Naime, jedan dan po snijegu voze biciklisti, dok je drugi dan rezerviran za trkače. Ova goranska uspješnica rezultat je odlične ideje Delničanke Zvjezdane Veljković.

Ove godine bili su odlični uvjeti, a snijeg je pao doslovno pet do dvanaest. Staza po Japlenškom vrhu iznad Delnica bila je popeglana i idealna za vožnju. Neki su i prvi put vozili po bijeloj podlozi. 'Smiješak koji nije silazio s lica vozača bio nam je poticaj i nagrada za uloženi trud. Baš je bilo dobro, imali smo odličnu stazu i atmosferu', kazala nam je Zvjezdana Veljković iz Generatorova tima.

  • +7
  • +4

Generator Snow MTB

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Start je bio u centru grada, a po gradskim ulicama prolazi se kroz park te potom lagano uspinje po stazama i šumskim cestama. Uz čaroban pogled na Delnice i puno snježne idile, vozile su se utrke od šest i osamnaest kilometara. Za zagrijavanje i snježni đir - i kraća dionica. Za one spretnije, snažnije i željne izazova dulja utrka bila je odličan trening. Tu je bilo i malo guranja bicikala, što zbog gubitka snage, što zbog snježnih kolotraga. Upravljanje volanom tada je teže i traži više spretnosti. Zato su snježne medalje bile zaslužene, a i ručak u Radničkom domu. Navečer je za sve sudionike bio after party, pa je bilo prilike za druženje, razmjenu iskustava i bike planove za 2019. godinu.

Delnice su pohodili gosti iz susjednih zemalja, najviše iz Slovenije i BiH. Sve više njih ostaje dva ili više dana. Ako ne vole trčati, drugi dan iskoriste za druge avanture na biciklu ili bez njega. Tome se najviše veseli Petar Hrg, direktor Turističke zajednice u Delnicama.

'Turisti se sve više zadržavaju ovdje. Povećava se potrošnja kod lokalnih ugostitelja, a i smještajne kapacitete su biciklisti dobro popunili. Eventi, utrke i ostali bike događaji ujedno su nam odlična reklama za zimu u Gorskom kotaru, ali i pozivnica za bicikliste da nas posjete već u proljeće ili ljeti', kaže nam Hrg.

  • +4
  • +1

Delnice i Petehovac

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Zaista, Delnice i okolica pružaju pregršt rekreativnih i laganih staza. Označeno je puno njih za bicikliste i pješake u sklopu projekta 'Delnice BikeandHike'. Najatraktivnije su one prema obližnjem planinskom centru Petehovac. Te su staze u dolini Kupe i Nacionalnom parku Risnjak, gdje će se naći zaista bike ruta za svakoga.

Zimi najviše volim uspon na Petehovac. Kratak je, ali malo zahtjevniji. Visinska razlika je 400 metara. Od sedam kilometara, uspon je četiri. No nije stalno težak. Ima i lakših dijelova. Zapravo, zimi jedva čekate da se počnete penjati jer vam postaje hladno. Još ako se posreći da je vedro ili barem kao prošlog vikenda, kada je Petehovac bio iznad oblaka, tada će biti i vruće na vrhu.

Malo će biti nezgodno pri povratku jer vozimo brže i ne zagrijavamo se. Ni rukavice ni dobra oprema baš ne pomažu. Ali za onaj doživljaj kada je samo nebo granica, tada se može malo i pretrpjeti. Pri povratku u Delnice malo smo se smrznuli. Kada sam upitao Marina i Deu kako je bilo pedalirati na Petehovac, odgovorili su mi da se baš i nisu bili dobro pripremili za povratak.

'Uz duple rukavice, obično treba jakna više ili neki bolji windbreaker. I stvarno se svaka muka zaboravi kad dođeš na vrh', kažu Dea i Marin. Uživali su baš kao i ja. U delicijama planinarskog doma, ali i sunčanju i fotkanju. Inače, cijela dionica od Delnica do Petehovca i natrag duga je 14 kilometara. Naravno, preduvjet za bilo kakvu vožnju biciklom je da je cesta očišćena ili da je bar prošao neki auto. I široke gume sa što većim ripnama su dobro došle. Za zimski uspon treba pratiti prognozu i stanje na cestama te odabrati dan bez oborina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!