BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger biciklom je obišao 4 kapelice i nauživao se Hrvatskog zagorja

17.06.2018 u 16:25

Bionic
Reading

Naš bloger bio je na bike hodočašću u Mariji Bistrici i biciklijadi '4 kapelice'. U našem najpoznatijem marijanskom svetištu obišao je zanimljivu bike rutu, bio na misi i prisustvovao prvom blagoslovu biciklista i bicikala

Vjerski cikloturizam vrlo je popularan u Europi, poput Camina u Portugalu, a stigao je i u Hrvatsku.

Da će to biti neobičan bike dan, shvatio sam kada je rektor i župnik Domagoj Matošević dojurio na biciklu ispred crkve i oltara na otvorenom te s veseljem parkirao svoj bike i pripremao se za misno slavlje za bicikliste. Ubrzo su počeli pristizati misionari na dva kotača. Ispred oltara bilo je sve puno bicikala i ljudi s kacigama, koje su ovaj put poslužile i za zaštitu od sunca.

Nakon misnog slavlja svi smo se pripremali za biciklijadu po vrlo vrućem, ali lijepom vremenu. Malo smo se osvježili i razgledali bicikle HaiBike partnera manifestacije Huni Bike Shopa. Policija je za tu priliku besplatno registrirala bicikle, a naši pratitelji vatrogasci i djelatnici Crvenog križa pomogli su nam tijekom vožnje.

  • +8
Bike hodočašće i biciklijada '4 kapelice' Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Dvjestotinjak sudionika krenulo je na rutu dugu oko 15 kilometara. No s obzirom na to da je staza malo zahtjevnija, za dolazak do cilja ispred hotela Kaj trebalo nam je dva i pol sata. Ruta '4 kapelice' vrlo je interesantna, brdska, ali s asfaltnom podlogom. Kapelice su uvijek negdje na bregu, tako da se trebalo i potruditi doći, na primjer, do svetišta na Vinskom vrhu. Tamo se nas čekali medenjaci, kako i priliči, ipak smo u Mariji Bistrici.

Okruženi vinogradima, uživali smo na biciklima. Vozili smo se uglavnom po cesticama koje nisu prometne. Ni pogled na cijelo Zagorje nije izostao. Sljeme, Ivanščica i Strahinjčica bili su kao na dlanu. Visinska razlika bike rute '4 kapelice' je 300 metara. Iz Marije Bistrice ide se u pravcu Donje Stubice i kod prve crkve desno se spušta prema Podgrađu i Tugonici, do druge kapele. Tada se ide po cesti koja vodi prema Zlatar Bistrici i nakon sto metara skreće se desno i uspinje među brežuljke. To je i najljepši dio rute. Odande se lijepo vidi i cijeli bistrički kraj, Kalvarija i treća kapelica u Poljanici Bistričkoj. Potom slijedi spust u dolinu i dolazak u sam centar i svetište.

  • +2
Ljeto u Mariji Bistrici Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

S nama je bio i dao nam podršku načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, naravno, na biciklu. Turistička zajednica i hotel Bluesun Kaj pobrinuli su se za dobru organizaciju i atmosferu na bike eventu. Imali smo i tombolu, ali i živu glazbu. Uz tamburaše proglašeni su dobitnici wellness vikenda u Mariji Bistrici, kao i brdskog bicikla koji je darovala tvrtka Hunibike te poklona TZ-a Marija Bistrica.

Našim hodočašćem i biciklijadom ujedno je počelo tradicionalno Ljeto u Mariji Bistrici, koje će potrajati do rujna. Puno manifestacija i događanja bit će dobar mamac za posjet Mariji Bistrici. Priprema najbolje kotlovine, koncerti, dani folklora i zabave, filmska večer i sl. bit će razlog za dolazak ondje, možda i na neku biciklističku turu. Hotel Bluesun Kaj, koji je bike friendly, priprema paletu cikloturističke ponude za svoje goste, ali i putnike namjernike. Direktorica Martina Kovačić nam ističe kako hotel već ima desetak bicikala, električnih i trekking, koji se mogu unajmiti. Ove, a posebno iduće godine, očekuju i dolazak prvih organiziranih grupa cikloturista iz Austrije i Njemačke.