U KINIMA: 'TOPLA TIJELA'

Zombi ljubav bez horora

14.02.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Solidna romantična komedija gdje je horor samo maska

Redatelj Jonathan Levine 2011. godine proslavio se filmom '50/50', solidnom kombinacijom komedije i drame pa velika očekivanja za njegov novi uradak 'Topla tijela' nisu iznenađenje. Spajanje žanra zombi filmova sa romantičnom komedijom primamljiva je ideja koja se lako može pretvoriti u katastrofu, pogotovo kada vidimo da glavne likove čini mladi glumci, odmah nas asocirajući na trend zadovoljavanja 'Twilight' publike. Pitanje je pruža li ovaj uradak drugačije i bolje iskustvo od tipičnih teen romantičnih komedija ili je još jedan zanemarivi promašaj.

Iznenađujuće, 'Topla tijela' je solidan uradak, ali daleko od žanrovske prekretnice ili filma koji će se dugo pamtiti. Zapravo, miješanje žanrova predstavlja osnovni problem jer scenarij i režija Levinea jasno naginju romantičnoj komediji, često zanemarujući potencijal horor pozadine iz koje bi se mogli izvući ozbiljne i zanimljive teme. Drugim riječima, horor element djeluje samo kao slabi motiv koji omogućuje da se nespojivi par na kraju zbliži i ostvari ljubav i cijela 'zombi situacija' kao trik kojime bi se privukli gledatelji, jer ipak je ovo priča koju smo već bezbroj puta vidjeli. Ipak, bez obzira na tako očite mane, 'Topla tijela' uspijeva zabaviti gledatelja zahvaljujući sjajnom nastupu Nicholas Houlta kao zombija koji opet otkriva ljudskost. Ukoliko zanemarimo nedostatak dobre horor atmosfere i ozbiljnosti, preostaje često zanimljiva romantična razbibriga jer Houltov nastup prati i pametno napisani scenarij prepun dobrog dijaloga. Levine i ekipa pružaju nekoliko uistinu emocionalnih sekvenci i zadovoljavajuću završnicu bez pretjerane 'patetike' što donekle maskira neke pojedinačno loše scene. Sporedni likovi su uglavnom plošni i nepotrebni osim Rob Corddrya kao simpatičnog zombija i, na neki način, simboličnog oca glavnome liku, a John Malkovichu ovo je još jedan glumački promašaj jer je posve nezainteresiran u svoju ulogu, što ne iznenađuje kada mu je lik potpuni klišej.

Zaključno, 'Topla tijela' solidna je romantična komedija koja će obradovati ciljanu teen publiku i općenito nezahtjevne ljubitelje žanra zbog dobrih glavnih likova i korektnog dijaloga. Na žalost, ljubiteljima ozbiljnoga (ili čak samo krvavoga) horora ili drame ovaj uradak ne pruža dovoljno jer ipak je riječ o predvidljivoj bajci bez mnogo dubine.