KREATIVNI FILMAŠI

ZFF nagradio videoblog o blagajnici u supermarketu

21.10.2010 u 13:26

Bionic
Reading

U okviru Zagreb film festivala jučer je u kinu Europa dodijeljena nagrada Kreativni filmaši projektu 'Tajni dnevnik Dunje Špek'

MEDIA desk Hrvatske u suradnji s Ujedinjenim produkcijama i Zagreb film festivalom ljetos je objavio Natječaj za kreativne filmaše u novim medijima, u sklopu ZFF-a. Tražili su zanimljive priče s transmedijskim potencijalom. Međunarodni stručnjaci za nove medije Frank Boyd, Wendy Bernfeld i Asta Wellejus od ponuđenog su odabrali četiri projekta Boz (Denin Serdarević, Ivor Hadžiabdić), Omnibus (Ivan Kelava, Ana Radečić), Dreamcatcher (Barbara Jukopila, Aldo Tardozzi) i Tajni dnevnik Dunje Špek (Irena Krčelić, Dragica Posavec, Miroslav Wranka) koji je dobio nagradu od 1.500 eura i mogućnost da se snimi pilot epizoda serijala.

Irena Krčelić

'Na ZFF-u su dva dana sa svima nama radili na radionici o novim medijima i novim načinima pripovijedanja priča', kaže autorica projekta, scenaristica Irena Krčelić te objašnjava o čemu je riječ u 'Tajnom dnevniku' i tko je zapravo Dunja Špek:

'U suradnji sa snimateljicom Dragicom Posavec i glumicom Dunjom Fajdić osmislila sam koncept web serijala u kojem pratimo web dnevnik (videoblog) mlade djevojke koja radi kao blagajnica u supermarketu i koja je odlučila poći na šoping dijetu te uvesti malo više reda u svoj život. Pratimo njezine ljubavne i financijske zavrzlame te kreativne načine rješavanja problema. Web serijal smo zamislili kao transmedijsku priču u kojoj svatko može koristiti materijale, ideje i alate koje koristi glavna junakinja, a ujedno svojim idejama mogu utjecati i na sam razvoj radnje', kaže Irena, koja je osim vođenja scenarističkih radionica i pisanja, autorica web stranice Via positiva. Kako je došla do intrigantne i pobjedonosne ideje?

'Uvijek me zanimalo zbog čega nam je teško pričati o novcu. Kako to da će ljudi prije pričati o seksu nego o tome što im se događa u novčaniku? S obzirom na to da moj suprug Miroslav Wranka kao novinar prati gospodarstvo i financije, naslušala sam se puno priča o tome koliko mi u Hrvatskoj trošimo i koliko smo dužni bankama. To me potaklo da razmisim na koji način bi se mogao potaći razgovor o novcu, ali na pristupačan i ležeran način? Pogotovo među mlađim ljudima, koji se još nisu ukopali u kredite i dugove.'