ETNOGRAFSKI MUZEJ ISTRE

Završen 5. ETNOFILm festival u Rovinju

28.04.2013 u 13:47

Zatvaranja Etno Festivala

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada završio je 5. ETNOFILm festival u Rovinju. U četiri dana na festivalu je prikazano 24 filma međunarodne dokumentarne produkcije, održano je predavanje, radionica te izložba i glazbeni program, a festival je posjetilo oko tisuću ljudi

Žiri kojim je predsjedao direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju, ujedno i profesor moskovskog Sveučilišta, Evgeny Aleksandrov, dr.sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma 'Blokada' odabrao je pobjednike u četiri kategorije.

U kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa žiri je dodijelio dvije ravnopravne nagrade. Andrei Mihai Leaha dobio je nagradu za film 'Babaluda Luda - Promatrajući sebe' za razvoj tradicionalne kulture vizualnim metodama i užitak filmskog stvaralaštva. Peter Biella 'Poglavica i lavovi' dobio je nagradu zbog točnosti antropološkog motrenja i korištenje ekspertnog znanja.

Filmovi profesionalnih etnologa/antropologa u TV produkciji je kategorija u kojoj je pobjedu odnio Ivo Kuzmanić za film 'Žetva u Crkvarima' za originalnu suradnju sa zajednicom i predstavljanje rada kao kohezivnog elementa društva.

U kategoriji filmova studenata etnologije/antropologije žiri je nagradu dodijelio filmu Bena Cheethama 'Koračajući naprijed' zbog suosjećajnog pristupa u tumačenju društvenih nejednakosti.

Dvije ravnopravne nagrade žiri je dodijelio i u kategoriji filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi i to filmu Tobiasa Lindnera 'Orania' za zastrašujući prikaz nasljeđa kolonijalizma i suptilno tematiziranje lažnoga mira te filmu 'Ljudski toranj' koji autorski potpisuju Ram Devineni i Cano Rojas za pouku antropolozima da okrenu pogled od prošlosti prema budućnosti.

5. ETNOFILm festival, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, je od 24. do 27. travnja ugostio 24 filma međunarodne etnografske produkcije, a privukao je 1000 ljudi. Samom festivalu prethodila je trodnevna radionica hipermedije pod vodstvom profesora Petera Bielle, tijekom festivala održano je i njegovo predavanje na temu 'Masajska migracija i primijenjena vizualna antropologija'.

Izložba fotografija u centru Batana predstavila je izbor fotografija Etiopljanki iz bogatog fundusa Etnografskog muzeja Istre koje datiraju s kraja 19. ili početka 20. stoljeća. ETNOFILm festival su tradicionalno posjetili studenti antropologije i etnologije iz regije, a umrežavanju među studentima i strukom je pomogla i činjenica da su ove godine na festivalu sudjelovali međunarodni volonteri.