INTERVJU: IVAN DEČAK

Zašto je Vatra čekala 15 godina na zasluženu popularnost?

17.12.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Uoči koncerta u zagrebačkoj Tvornici kulture 17. listopada, kojim obilježavaju 15 godina glazbene karijere, popričali smo s frontmenom Vatre, Ivanom Dečakom

Već 15 godina ste na sceni, no čini nam se da su mnogi tek sad otkrili Vatru zahvaljujući singlu 'Tango'. U čemu je tajna uspjeha? Jeste li se tome ikada nadali?

Nekim ljudima jednostavno treba duže da se zakače na određenu vrstu glazbe ili da percipiraju bend. Dobro je ako se to na kraju ipak dogodi, jer masa sjajnih bendova nikad ne doživi izlazak na svjetlo, izvan svojih zamračenih garaža, a to je prava šteta! 'Tango' je svakako proširio krug naše publike, ali da nije bilo ranijih singlova, počevši od 'Bilo je dobro dok je trajalo' s albuma prvijenca ('Između nas') iz 1999. godine, preko 'Anđela s greškom', 'Ruske', 'Mornarske majice', 'Gorim', 'Johna Travolte', 'Tremola', 'Eskima' itd, koje su krčile put i povijale kičmu kako bi svaki sljedeći singl preko njihovih leđa dobacio koji centimetar dalje, sumnjam da bi 'Tango' prošao kako je prošao. Isto tako, sada očekujemo od 'Tanga' da pomogne novom singlu, u ovom slučaju 'Saturnu', da se i on 'odrazi' koji centimetar dalje.

354076,353927,353910,353695
Kako je nastao spot za tu pjesmu? Je li vas bilo strah na snimanju, budući da ste se u tom spotu morali popeti vrlo visoko?

Imam strašnu fobiju od visine. Primjerice, ne mogu ući u avion a da prije toga nisam uzeo tablete za smirenje i zalio ih nečim kratkim! Na snimanju spota redatelj Filip Filković postavio me na vrh zgrade od 16 katova, tako da nisam uopće morao vježbati korake i koreografiju, fobija je odradila svoje, noge su se sumanuto tresle same od sebe.

Ove godine vam baš ide od ruke, osvojili ste Porina za album 'VT' kao najbolji album alternativne glazbe, nominirani ste za ovogodišnju MTV-jevu nagradu Best Adria Act... Je li se što promijenilo u vašim životima? Gledaju li vas kolege sad drukčije? Ima li rivalstva ili ljubomore na našoj glazbenoj sceni?
Nekoliko kolega koji se bave istom vrstom posla kao i ja, zapravo su i moji najbliži prijatelji. Njihova percepcija mene ne mijenja se s obzirom na broj naslovnica, osvojenih nagrada, odrađenih intervjua ili održanih koncerata. Naprotiv, oni su uvijek tu kao podrška, kao savjetnici i sve ostalo što uz prijateljstvo ide! Ista je stvar s moje točke gledišta naspram njih; ne da se ne doživljavamo kao konkurencija, već zdušno navijamo jedni za druge i pomažemo kada je to potrebno!
Naravno, izvan ovog intimnog privatno-poslovnog kruga, nemoguće je očekivati jednaku reakciju svih ostalih, ali nikada nam i nije bio cilj dopasti se svima niti nas je svačije mišljenje zanimalo.

Jesu li došla bolja vremena za rock glazbu kod nas? Što biste savjetovali nekom mladom bendu koji tek započinje?
Rock glazba, odnosno rock bendovi u Hrvata, uvijek su tu, to je svojevrsna konstanta koja nikada nije dodirnula plafon, ali i nikada neće poljubiti pod. Ono što je najvažnije, taj glazbeni pravac ne izumire iz najjednostavnijeg razloga - rock nije samo glazbeni pravac, rock je prije svega način razmišljanja. U tom smislu savjeti ne pale, svatko na putu mora sam otkriti zamke i na svoj način ih preživjeti. U suprotnom, koristeći prečace, kad-tad završit ćete u zamci.

Jeste li katkad požalili što ste krenuli glazbenim vodama? Je li bilo teških trenutaka?
Inače volim vodu, a glazbene vode jednostavno obožavam jer u sebi imaju odličan omjer slatke i slane, prava bočata, baš kakvu volim. Teški trenutci sastavni su dio igre, pogotovo kada si sam sebi gazda. Iako, u današnje vrijeme teški trenutci prisutni su u svim porama društva, osim možda kod društva s Markova trga koje iza zatamnjenih i blindiranih stakala živi u nekoj drugoj Hrvatskoj.

Je li vama i vašim kolegama posao u Vatri jedini? Ima li neslaganja u bendu? Kako prebrodite nesuglasice?
Nas četvero od pet članova Vatre živimo isključivo i samo od glazbe. Bilo bi čudno da smo kroz petnaest godina veze, a bend je vrlo sličan organizam kao veza, prošli samo tepajući si i šapćući si nježne stihove na uho. Naravno da smo tu i tamo galamili i spominjali si rodbinu, ali sve je to u žaru borbe dozvoljeno. Od velike želje da napravimo najbolje što znamo i umijemo, normalno je da tu i tamo izgorimo i 'zabluzimo'. Međutim, s godinama mi smo postali jedna obitelj, sa svim svojim divnim vrlinama i predivnim manama.

Prisjetite se nekog zanimljivog događaja iz vaše karijere koji ćete zauvijek pamtiti.

Teško je izdvojiti samo jedan trenutak, jer svako naše putovanje, bilo s koncerta na koncert ili kroz svaki od albuma, puno je dogodovština, od smijeha do suza, preko tuluma do karmina.

Jeste li ikad razmišljali i o inozemnoj karijeri?

Da, pogotovo otkada se Juga razbila na nekoliko stranih država, a svi nas ti stranci i dalje razumiju, tako da im možemo pjevati na materinjem jeziku.

Radite na novom materijalu. Kad ga možemo očekivati? Donosi li kakve bitne promjene?
Pokušavamo se mijenjati sa svakim novim albumom. Dokaz da je i dalje tako jest upravo prvi najavni singl našeg sedmog studijskog albuma 'Tango', pjesma koja je snimljena sa klavirom, bez i jedne električne gitare. Nakon 'Tanga' slijedi 'Saturn' u kojem nema niti jednog klavira ali smo drugim organskim instrumentima dodali ritam mašine. Izlazak albuma prvotno je bio predviđen za jesen 2014., ali 'Tango' nam je, u pozitivnom smislu, pomrsio račune i pomaknuo rok izlaska 'Saturna', a samim time i izlazak albuma. Plan je pustiti još minimalno jedan singl, pa nakon njega i album, tako da izlazak albuma sada prolongiramo na proljeće 2015., taman kad sunce ponovno grane.

Koncert u zagrebačkoj Tvornici je ujedno i središnje obilježavanje 15 godina karijere. Što publika može očekivati na koncertu? Vaša poruka obožavateljima!
Red je da na koncertu kojim proslavljamo 15 godina napravimo svojevrsni presjek karijere, izvučemo neke pjesme iz naftalina, neke predstavimo u drugačijem štihu i naravno pozovemo neke nama drage ljude da nam se, kao gosti iznenađenja, pridruže na pozornici. Ali prije svega ili kao šlag na slavljeničku tortu, red je da pozovemo naše istinske fanove, jer ovo je ipak rođendanski tulum za koji su dobrim djelom zaslužni i oni sami. Vidimo se u Tvornici 17. listopada!