TAMNO RAZDOBLJE

Zašto je Škorpion najmračniji znak?

08.11.2015 u 10:00

Bionic
Reading

U petak su počela tri najmračnija mjeseca na sjevernoj hemisferi. Idućih 47 dana dnevno će svjetlo opadati i dosegnuti minimum na zimski solsticij 22. prosinca. Od tada će se dan produžavati, ali će tek 5. veljače opet biti jednako dug kao danas

Po svjetlosnom kriteriju, dijelimo godinu na četiri tromjesečja: jedno najmračnije, jedno najsvjetlije i dva prelazna s rastućim, odnosno, opadajućim svjetlom.

Svako od svjetlosnih godišnjih doba počinje i završava jednak broj dana prije i poslije pripadajućeg suncostaja, odnosno, ravnodnevice.

Zimski je suncostaj točno na sredini svjetlosne zime, proljetna ravnodnevica na sredini svjetlosnog proljeća, ljetni suncostaj na sredini svjetlosnog ljeta, a jesenska ravnodnevica na sredini svjetlosne jeseni.

Uočili ste da je najmračnije tromjesečje počelo usred vladavine Škorpiona, čijim se pripadnicima pripisuju pesimizam, osvetoljubivost i druga 'mračna' psihološka obilježja. Stari su astrolozi dodijelili ovo razdoblje otrovnom škorpionu jer on simbolizira smrt i razaranje.


Daleko je rađanje svjetla

Ono što umire u ovo doba godine je priroda, a za to je odgovorna smanjena količina sunčevog zračenja koje dopire do našeg dijela planeta.

Kelti su u ovo doba postavili svetkovinu mrtvih Samhain, iz koje se razvio i kršćanski Dan svih svetih, jer su povezali početak najmračnijeg razdoblja s ulaskom duša u svijet podzemlja.

Krajem siječnja i početkom veljače, u vrijeme kad završava razdoblje najvećeg mraka, od davnina se održavaju veselije svetkovine u čast buđenja svjetla - indijanski Sviščev dan (Groundhog Day), karneval i kineska Nova godina.

Upoznajmo svjetlosna godišnja doba.

Zima: od 6. studenog do 4. veljače
Proljeće: od 5. veljače do 5. svibnja
Ljeto: od 6. svibnja do 5. kolovoza
Jesen: od 6. kolovoza do 5. studenog