ŠEST RAZLOGA

Zašto je serija 'Živi mrtvaci' tako popularna?

15.10.2015 u 11:46

Bionic
Reading

To što serija 'The Walking Dead' bilježi ogromnu gledanost i popularnost prisiljava televizijske kritičare na pitanje 'zašto?'. Uzroci popularnosti serije, koji daju odgovor na spomenuto pitanje, sveli su se na šest činjenica

Razvoj serije

Ako ste pokušali gledati premijernu sezonu 'Živih mrtvaca' i pritom odustali - evo dobre vijesti za vas. Naime, radnja serije sa svakom sezonom postaje bolja. Scenaristi su, uvidjevši određene manjkavosti koje su obilježile prve sezone, odlučili smanjiti ih na minimum kako se ne bi ponavljale. Sudeći prema anketama, četvrta sezona serije izgubila je dio publike, no kritičari su složno pozdravili eksperimentalne namjere scenarista, a oni su posljednjom, petom sezonom uspjeli vratiti svoju publiku, istovremeno stvarajući novu.

Serija o zombijima koja to zapravo nije

Makar radnju seriju čine zombiji u postapokaliptičnim i opustošenom svijetu, oni su u njoj samo zastrašujući element i metafora za ljudske reakcije na mogućnost nestanka čovječanstva.

Intrigantni likovi

Proteklih sezona u seriji su na životu ostali najjači, a ujedno najzanimljiviji likovi. Za primjer uzmimo lik zlostavljane Carol koja se bez oklijevanja odlučila prerušiti u zombija, pridružiti im se i na taj način pokušati spasiti nekolicinu prijatelja.

Nepredvidivost

Kao i serija 'Igra prijestolja', 'Živi mrtvaci' imaju veliku bazu fanova koji se ponekad oštro protive i očajavaju zbog smrti omiljenih likova. Ipak, za razliku od 'Igre prijestolja', u kojoj se životni vijek određenih likova može saznati na stranicama knjiga Georgea R. R. Martina, u seriji 'Živi mrtvaci' do takvog podatka nećete moći tako lako doći. Iako se 'Živi mrtvaci' temelje na istoimenom stripu, on je za potrebe stvaranja serije poslužio isključivo kao predložak. Nepredvidiva radnja samim time pruža jedinstven doživljaj predanim gledateljima serije, kao i fanovima stripa.

Kredibilitet

Iako zombiji ne postoje, serija 'Živi mrtvaci' će vas pokušati uvjeriti da je takav scenarij uistinu moguć. Razlog zbog kojeg nam uglavnom djeluje zastrašujuće upravo je to da radnja nije daleko od moguće istine. Na jednak način producent Greg Nicotero posebnu pažnju posvećuje izgledu zombija kako bi djelovali što stvarnije dok tumaraju šumama pokušavajući ubiti neke od glavnih likova. Ako gledatelji obrate posebnu pozornost, mogu primijetiti da zombiji sa svakom sezonom počinju izgledati sve više oronulo u velikom nedostatku ljudskog mesa. 

Serija bez napete završnice

Jedan od glavnih razloga zašto se dio publike nije odlučio za gledanje serije leži u nedostatku dramatičnih završnica. Nasuprot serija poput 'Lost', 'The Killing' ili 'Igre prijestolja', 'Živi mrtvaci' nemaju namjeru zadržavati publiku napetim i dramatičnim završnicama sezona. Serija se odnosi na putovanje koje može završiti konačnim pronalaskom lijeka za virus ili potpunim nestankom čovječanstva, no na koji će način to putovanje završiti - preostaje nam napeto čekati.

Nove epizode šeste sezone serije 'The Walking Dead' od 12. listopada s početkom u 22 sata možete pratiti svakog ponedjeljka na kanalu FOX.