50 GODINA ZA 007

Zašto je James Bond i danas vodeća filmska ikona?

17.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

James Bond ove godine puni pedeset godina, ali je jednako seksipilan, spretan i zaljubljen u žene kao u 'Dr. Nou', prvom od 23 dosad snimljena filma. Za koji dan, 6. srpnja, u londonskom centru Barbican otvara se dugo najavljivana izložba 'Dizajniranje agenta 007: 50 godina Bondovog stila', koja treba pružiti pogled u svijet dizajna i stila najutjecajnijeg svjetskog filmskog brenda. To je tek jedan od brojnih načina na koji u svijetu obilježavaju pola stoljeća najpoznatijeg filmskog agenta u službi Njezina Veličanstva

U godini proslave pedesete obljetnice Jamesa Bonda jedan domaći portal specijaliziran za vjenčanja hrvatskim nevjestama predlaže da svojeg  mladoženju odjenu u stilu 007 kako bi pred oltarom bili bondovski neodoljivi. Preporučuju stajling prvog Bonda, jučerašnjeg muškog seks-simbola Seana Conneryja u vječnom klasiku, crnom smokingu s leptir mašnom u kojem će njihova jača polovica izgledati istodobno 'muževno i romantično'. Ili bijeli smoking s leptirkom šarmantnog Rogera Moorea, danas urednog penzionera koji u rujnu uobičava dolaziti u Dubrovnik na violinističke koncerte Juliana Rachlina. A može i sivo odijelo sa sivom kravatom u casual varijanti najnovijeg Bonda, Daniela Craiga, stajling koji će - obećavaju autori - odgovarati suvremenim ženicima.

Uporni ljubavnik i strastveni neženja, u Hrvatskoj bi varijanti trebao konačno izreći sudbonosno 'da', dobiti punicu i juriti kredit za četrdeset kvadrata stana u Dugavama. Junak koji je u doba mama i očeva naših mladoženja palio i žario velikim platnom, a svaka njegova premijera dočekivana neviđenom pompom, dokazuje se i na pragu šestog desetljeća kao vječna modna ikona.

Ali i bondovsko svadbeno odijelo doprinos je proslavi pola stoljeća uzbudljivih filmskih avantura najpoznatijeg tajnog agenta, 50 godina otkako je Sean Connery 1962. godine zablistao u danas već kultnom filmu 'Dr. No', prema romanu Iana Flemminga. Otada do danas snimljena su 22 filma prema romanima britanskog autora, glumila su ga šestorica filmskih muškarčina, uz spomenute momke još George Lazenby, Timothy Dalton i Pierce Brosnan. Završilo je i snimanje 'Skyfalla', najnovijeg, 23. po redu s Danielom Craigom (to mu je treći Bond), u režiji oskarovca Sama Mendesa, s Javierom Bardemom kao glavnim negativcem i povratkom Judi Dench u ulozi špijunske šefice M, a premijera se očekuje 26. listopada u Londonu kao krunska proslava jubileja.

Sve ove godine Bond je ostao primjerom mačo muškarca, nježni gutač žena, ubojica sa stilom i debelim razlogom, u borbi protiv svjetskih neprijatelja, a sve u službi Njezinog Veličanstva. Danas ga, doduše, više mlate, u scenama jurnjava troši više automobila, ali se još uvijek ne da. Ne računajući posljednji 'Skyfall', na snimanje i produkciju dosadašnjih filmova utrošeno je milijardu i 123 milijuna dolara, a zarađeno vrtoglavih 11 milijardi i 686 milijuna, što čini najunosniju franšizu u povijesti Hollywooda, pa Hollywood i London doista imaju razloga za slavlje.

A slavi se na sve strane. U Londonu nude bondovski set za igranje pokera, tvrtka Omega izbacuje na tržište dvije specijalne varijante ručnih satova 007 u ograničenom izdanju, hotel Plaza County Hall u neposrednoj blizini sjedišta imaginarne tajne službe M16 časti goste specijalnim martinijem nazvanim po tajnici Moneypenny. Kao svi Bondovi filmovi, tako se i posljednji 'Skyfall' snimao na različitim stranama globusa, ovaj put u Londonu, Kini, Turskoj i Škotskoj, te jedna londonska turistička agencija nudi putovanja na egzotična mjesta snimanja, od kojih su neka poznatija po izmišljenom britanskom tajnom agentu nego po onome što su značila prije njega. Tajlandski otok Khao Phing Kan, danas poznatiji kao Bondov otok, do dolaska filmske ekipe za snimanje 'Čovjeka sa zlatnim pištoljem' 1974. bio je neotkrivena pustara, a sada ga opsjedaju horde turista, naročito u ovoj jubilarnoj godini. Mnogi su se sjetili i nezaobilazne glazbe nedavno preminulog Johna Barryja. Barry je dobitnik nekoliko Oscara, ali, začudo, nikada ga nije osvojio za glazbu u 11 filmova o Jamesu Bondu, pa ni za onu nezaboravnu melodiju 'Goldfinger' u interpretaciji Shirley Bassey


Ovogodišnji Cannes bio je u znaku tajnog agenta 007, a u Nacionalnom muzeju motora u gradu Beaulieu na jugu Engleske, proljetos je otvorena golema izložba 'Bond u pokretu: 50 vozila za 50 godina', festival unikatnih primjeraka automobila, brodova i podmornica koje je Bond koristio u filmskim jurnjavama. Na otvaranje su bile pozvane i Bondove djevojke. Neke su danas bakice u osamdeset i kojoj, a među njima je došla i nekadašnja ljepotica Britt Ekland, slikajući se pokraj legendarnog Aston Martina DB5 iz 'Goldfingera', opremljenog dimnom zavjesom, katapultirajućim sjedalom i rotirajućom registarskom tablicom, jedne od prvih u to vrijeme začudno sofisticiranih igračaka, kojima 007 nadmoćno svladava neprijatelja. Tu su i Lotus Esprit S1 ili Mokra Nelli pretvoren u podmornicu za 'Špijuna koji me volio', pa BMW Z8, Jaguar XKR, kao i Phantom III Rolls-Royce, te opet Aston Martin DBS V12, koji Daniel Craig vozi u predzadnjem 'Zrnu utjehe'.

Ipak, najglamurozniji događaj očekuje se za koji dan, 6. srpnja, kada se u londonskom centru Barbican otvara dugo najavljivana izložba 'Dizajniranje agenta 007: 50 godina Bondovog stila', koja bi kao 'multiosjetilno iskustvo' trebala pružiti pogled u svijet dizajna i stila najutjecajnijeg svjetskog filmskog brenda, u 50-godišnju povijest Bondovih 'gadgeta', filmskih scenografija, egzotičnih lokacija, kostima i vozila, kao i skica, crteža i modela na temelju kojih su izrađeni.

'Filmovi o Bondu jesu blockbusteri, ali su istodobno sjajno napravljeni, mnogi od njih su prava remek-djela filmske umjetnosti. Mi se bavimo nevidljivim Bondom, kreativnim procesom koji stoji iza filmova', kaže modna povjesničarka Bronwyn Cosgrave, zajedno s Bondovom kostimografkinjom Lindy Hemming, autorica ove izložbe, organizirane u suradnji s Eon Productions, producentskom kućom koja stoji iza Bondovih filmova.

Izložba dokazuje Jamesa Bonda kao nezaobilazno mjesto pop-kulture, filmsku ikonu koja je preživjela junake 'Ratova zvijezda' i Avatare, holivudsku perjanicu rađenu s najboljim od najboljega, što dokazuje i kostimografija koja je, naročito šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, diktirala cijele modne trendove. Nije ni čudo kada se ima na umu da je za Bonda i ostalu, naročito žensku ekipu, odjeću kreirala plejada modnih veličina kao što su Giorgio Armani, Brioni, Roberto Cavalli, Tom Ford, Hubert de Givenchy, Frida Giannini iz kuće Gucci, Douglas Hayward, Rifat Ozbek, Jenny Packham, Miuccia Prada, Oscar de la Renta, Anthony Sinclair, Philip Treacy, Emanuel Ungaro i Donatella Versace
U godini u kojoj je otvoreno ili se otvara desetak velikih modnih izložbi u poznatim svjetskim muzejima od New Yorka do Londona, ova se stoga ne očekuje samo kao hommage agentu 007, nego i kao modni vremeplov bondovskog fantastičnog stila. Uvijek elegantan i galantan, vječni neženja ostaje i na pragu šezdesetih neprijeporan filmski junak, ali i uzor mladim ženicima, barem kada je riječ o vjenčanim odijelima.