SVE BLIŽE KRAJU

Žak Ho i Žiga Briga u polufinalu Dore

19.02.2011 u 21:47

Bionic
Reading

Jacques je ponovno bio nadmoćan, Žiga iritantan i samodopadan, cure uvjerljive, ali ne dovoljno, no peta je večer pripetavanja za Doru 2011. pripala Severini koja je svojim stasom i scenskom pojavom pojela sve kandidate zajedno

Četiri kandidata, tri voditelja, dvije pjesme, jedna Dora i pola milijuna mazohista koji iz subote u subotu gledaju talent šou HTV-a, ne bi li doznali tko će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu. I ponovno su ostali bez odgovora. Štoviše, još uvijek ne znaju ni tko će nas predstavljati, kao ni pjesmu koju će pjevati.

Krenimo redom. Jacquesu Houdeku, Mirku Švendi - Žigi i Dariji Kinzer (koji na okupu izgledaju kao parodija Dore), pridružila se zgodna Katica Marinović, kojoj su gledatelji tijekom tjedna podarili najviše svojih glasova. No, prije nego smo to saznali, ukazala nam se gospođica Vučković poznatija kao Severina, koja je izgledala kao božica turbo heavy metala ili ipak možda više kao sado mazo folk princeza, odjevena u komadić crne zategnute kože prekrivene zakovicama, na njezinom, stvarno prekrasnom tijelu. Dakako, seksi sado mazo Seve izvela je 'Štiklu' i podsjetila nas da je žiri sastavljen od televizijskih gledatelja već godinama pogrešan način izbora za pjesmu kojom nas estradne zvijezde predstavljaju pred milijunskim auditorijem širom svijeta.

Potom smo saznali da će nas svojim mudrostima ove subote nagraditi žiri u sastavu Danijela 'došla sam promovirati novi album' Martinović, Miran 'što ću ja ovdje' Hadživeljković i Ivanka 'drago mi je da ste me se sjetili' Boljkovac te da će četvero kandidata izvesti po jednu domaću i jednu stranu pjesmu, kao i da dvoje idu direktno u finale, dok će trećeg ponovo izabrati gledatelji željni informacije tko će i što pjevati u Düsseldorfu u ime svih nas.

I onda je šarmantna Kate izvela hit Jinxa 'Idem tamo gdje je sve po mom', a gospođa Kinzel 'If I Could Turn Back Time' od Cher. Dok je Katica imala malih problema s disanjem i tremom, Daria je spomenuti hit izvela skoro bez zamjerke. Potom nam je došao heroj Međimurja i podsjetio nas na veliki hit grupe Boa 'Svi tvoji poljupci'. Bez sumnje, uložio je potreban trud ne bi li bio što uvjerljiviji. I bio je, ne računajući stajling iz vremena nastanka tog hita.

Tada je uletio kit i zapjevao 'Kiss'. U jednoj odličnoj funky/soul izvedbi, Jacques je dokazao da je iznad ostalih te uz šou s pratećim vokalima izveo veliki hit Princea nudeći nam svu ekspresiju svog glasa i izvedbe. Još kad bi koreografiju njegovih scenskih pokreta bila razigranija i življa, mogao bi i s ovom verzijom na Eurosong. Odlično! I žiri se složio s činjenicom da je Jacques daleko najbolji. Žigu nije nitko hvalio, pa je iskoristio svojih pet minuta kako bi sam sebe nahvalio.

Nakon intermezza, u kojem smo vidjeli kako se za scenski nastup sprema dvostruki Ž (Žiga i Žak) Danijela je otpjevala svoj pokušaj osvajanja Eurosonga - ‘Neka mi ne svane’ iz 1998. godine. Potom je osvanuo drugi krug nastupa kandidata za Eurosong. Seksi Kate je zapjevala hit 'I'm So Excited' Pointer Sisters iz 1982. godine i ponovo dala do znanja da treba ozbiljno računati sa njom do samog finala, kako glasom, tako i stasom. No, onda je Daria Kinzel krajnje ekspresivno i s puno emocija u glasu izvela Vanninu pjesmu 'Kao rijeka'. Žiga nam je pak izveo 'Help' Beatlesa. Bog mu pomogao, a i nama ako kojim slučajem pobjedi na ovogodišnjoj Dori.

 

Da se Žiga pojavi kao predstavnik Hrvatske na Eurosongu, bilo bi to jednako kao da Austriju predstavlja Hans u pump-hosama (trachten hlačama). Prošlogodišnja pobjednica Eurosonga, slatka mala Lena Meyer sa svojom je pjesmom 'Satellite' s razlogom osvojila publiku širom svijeta ponudivši pitki pop hit kakav prolazi na top ljestvicama širom svijeta. Lena nije forsirala nikakav nacionalni ponos ili lokalni folklor, već se potrudila da zvuči u trendu s aktualnom pop scenom koja prolazi u svim urbanim dijelovima svijeta i pritom je izgledala krajnje simpatično. Žiga se pak svim silama trudi zadobiti svu publiku Međimurja i susjednih županija, a da pritom ne zna ni engleski, a kamoli što prolazi na ljestvicama širom svijeta. O imidžu da i ne govorimo.

Jacques je zapjevao hit Tonyja Cetinskog 'Nek' ti bude ljubav sva' i samo potvrdio svoju nadmoć. Žiri je ponovio svoju naklonost, dok žalostan Žiga nije skrivao svoje žalovanje žirijem izrazivši žudnju za 'boljom pjesmom' sljedeći put jer ovu nije birao sam (što mu je Aco Kostadinov i obećao za slijedeći put). Bez komentara! I onda smo ponovno ugledali Severinu (još uvijek) Vučković u daleko nevinijem izdanju od prethodnog heavy sado mazo metal izdanja. Elegantna večernja crvena haljina i izgled dive 30-ih. Ponovno je zablistala izgledom i zapjevala 'Gade'. Zvijezda je ta Severina, ma što mi mislili o njoj.

Danijela Martinović počastila nas je svojim novim hitom, koji je zvučao kao svi estradni hitovi proteklih 30 godina, i onda smo saznali da su najviše glasova TV gledatelja dobili Jacques i Žiga, dok ćemo sljedeće subote, u predzadnjoj emisiji talent šoua Dora 2011, saznati koja će im se cura pridružiti.