'PONOĆ U PARIZU'

Woody Allen najbolji u Tarantinovom izboru

16.01.2012 u 09:06

Bionic
Reading

U izboru poznatog redatelja najbolje je prošao Woody Allen i 'Ponoć u Parizu', a na popisu najboljih su i novi filmovi Pedra Almodovara i Brada Pitta. Popisu najboljih Tarantino je dodao i izbor najgorih

U sezoni kada Hollywood tradicionalno dijeli Oscare, Globuse i pregršt drugih nagrada svojoj godišnjoj produkciji, oglasio se i zločesti dečko industrije snova Quentin Tarantino sa svojom listom najboljih i najlošijih. Kako je redatelj 'Paklenog šunda' i 'Nemilosrdnih gadova' poznat kao strastveni filmofil i vrsni poznavatelj sedme umjetnosti, njegov privatni izbor svakako ima težinu. Tarantino se na zadržava na izboru najboljih filmova, nego objavljuje i svoj popis najboljih redatelja, scenarista, najboljih 'pokušaja', pa i – najlošijih filmova.

Najbolji film prošle godine po Tarantinovom sudu je 'Ponoć u Parizu' sedamdesetogodišnjeg veterana Woodyja Allena. Romantična komedija o skupini Amerikanaca koji se sreću za boravka u Parizu često je isticana kao jedan od najboljih Allenovih filmova uopće, pa je Tarantinova pohvala tek jedna u nizu koje ovaj film dobiva na svakom koraku: on ga je također istaknuo na svom popisu najboljih redatelja i scenarista.

U nastavku svoje liste Tarantino demonstrira svoju sklonost žanrovskom filmu i stripovskim pričama, pa je tako na visoka mjesta stavio 'Planet majmuna: Postanak' (2) i 'X Men: First Class' (5). Na trećem mjestu je novi film njegovog suradnika iz 'Nemilosrdnih gadova' Brada Pitta, priča o bejzbolu 'Igra pobjednika' (Moneyball). Na četvrtom mjestu njegova izbora novi je naslov Pedra Almodovara 'Koža u kojoj živim', kojeg je Tarantino proglasio redateljem godine. Na njegovom popisu jedanaest odabranih je i 'Umjetnik', nijemi film koji je dobrom žetvom Zlatnih globusa potvrdio svoj status favorita za Oscare.

U redateljevu izboru jedanaest najboljih dvanaest je filmova ('Umjetnik' i 'Naš brat idiot' dijele deseto mjesto), uz to on je izdvojio osamnaest na popisu 'drugih dobrih filmova' i četiri u kategoriji 'najbolji pokušaji' – ukupno trideset i četiri naslova, čime je potvrdio reputaciju redatelja koji snima relativno rijetko, ali gleda neprekidno. Samim time, izborom najlošijih filmova doista potvrđuje da gleda – sve i svašta. Najlošiji film godine tako je 'Sucker Punch', a slijedi živopisni popis na kojem ima trash naslova, populističkih komedija, horora, art filmova, neameričkih filmova… Bilo bi zanimljivo znati koliko filmova dnevno gleda Quentin Tarantino.

Najbolji filmovi godine:

Ponoć u Parizu

1. Ponoć u Parizu
2. Planet majmuna: Postanak
3. Igra pobjednika
4. TKoža u kojoj živim
5. X-Men: Prva generacija
6. Young Adult
7. Attack The Block
8. Red State
9. Ratnik
10. 'Umjetnik' i 'Our Idiot Brother'
11. Tri mušketira

Najgori filmovi godine:

Sucker Punch: Babydoll uzvraća udarac
Potiche (Trophy Wife)
Miral
Insidious
Rampart
Straw Dogs
Paranormal Activity 3
Meek’s Cutoff