AMERIČKI ROCK VELIKANI

Wilco dolazi u Zagreb 11. ožujka!

27.01.2012 u 11:52

Bionic
Reading

11. ožujka 2012. u zagrebačkom klubu Aquarius napokon ćemo moći vidjeti i čuti jedan od najvažnijih američkih alternativnih rock bendova nastalih u posljednja dva desetljeća, čikaški Wilco

Nastup Wilca u Zagrebu više je puta dogovaran, no zbog raznih okolnosti realiziran je tek sada, u sklopu europskog dijela turneje na kojoj će bend promovirati svoj naširoko hvaljeni novi album The Whole Love. Organizatori (ekipa koja stoji iza INmusic festivala) kažu da će detalji vezani za cijenu karte biti poznati u narednih nekoliko tjedana.

Prapovijest Wilca vezana je za već kultni alt-country bend Uncle Tupelo, a po njihovom debi albumu No Depression skovan je i termin za taj rašireni podžanr alternativne glazbe. Uncle Tupelo raspao se 1994. nakon svađe pjevača Jaya Farrara i Jeffa Tweedya, a potonji će nešto kasnije osnovati Wilco, zadržavši kompletnu postavu Uncle Tupela minus Farrar.

Tweedy je, zajedno s basistom Johnom Stirrattom, jedini član benda iz originalne postave koji je preživio sve turbulencije vezane za Wilco i dočekao izlazak osmog studijskog albuma. Iza njih su gotovo dva milijuna prodanih ploča i Grammy za najbolji album alternativne glazbe (A Ghost Is Born iz 2005.) no i bezbrojna natezanja s velikim izdavačkim kućama koja su na kraju ipak riješili u svoju korist, konzistentno objavljujući MP3 izdanja albuma na svom web-siteu prije njegova službena izlaska.

Rasprava o najboljem albumu Wilca otprilike izgleda kao kad upitate majku osmero djece koje dijete joj je najdraže. Od probijanja leda s Being There i Summerteeth, preko posvete ocu američkog folka Woodieju Guthrieju na dva albuma Mermaid Avenue sastavljena od pjesama s njegovim neobjavljenim tekstovima, do spuštanja lopte na Sky Blue Sky i Wilco, bend je uvijek tjerao po svome, slažući pametni mozaik sastavljen od psihodelije 60-ih, klasičnog countryja, popa i rocka, punk prljavštine i elektroničkih eksperimenata. U tom smislu, posljednji, The Whole Love, već sad nam se čini kao jedan od najboljih jer se Tweedy i društvo opet igraju s produkcijom, aranžmanima i utjecajima kao u zenitu popularnosti.

Ako vam se čini da je šest mjeseci uoči koncerta prerano za njegovu najavu, pitajte one koji su proteklih godina hrlili u Frankfurt, Bolognu i Beč kako Wilco zvuči uživo. Osim Fleet Foxes, koje ćemo gledati već u studenom u Tvornici, ovo je svakako najvažniji koncert berbe 2011/12. i još jedna potvrda da više ne živimo u zabiti koju velike booking agencije obilaze u širokom luku.

'Art of Almost' s nedavnog koncerta u legendarnom Merriweather Post Pavillionu