ALT-ROKERI U ZAGREBU

Wilco dolazi na INmusic Festival!

29.01.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Wilco, jedan od najcjenjenijih bendova alternativne rock i indie scene, pridružuje se jakom popisu izvođača jedanaestog INmusic Festivala! Tako će se ovaj bend pridružiti PJ Harvey, Florence + The Machine, Yeasayeru te Pat Thomas and Kwashibu Area Bandu

Wilco je nastao 1994. u Chicagu, a oformili su ga članovi kultne alt-country grupe Uncle Tupelo. Ime benda nastalo je kao izvedenica radijske fraze 'I Will Comply' (u prijevodu: 'Razumijem'). Glavna je pokretačka i kreativna snaga benda frontmen, pjevač i gitarist Jeff Tweedy. Njegova iznimna kreativnost i glazbena genijalnost širi se i izvan stvaralaštva Wilca te je poznat kao producent muzike za film. Drugim riječima, Tweedyjeva je kulturnoumjetnička uloga dvostruka: s jedne strane Wilco je uzor i inspiracija mnogih glazbenika, s druge strane Tweedy je nezaobilazno ime u filmskoj industriji.

Tijekom uspješne karijere koja traje već više od dva desetljeća, grupa Wilco izdala je devet studijskih albuma prodanih u gotovo dva milijuna primjeraka. Brojnim priznanjima, zahvaljujući albumu 'A Ghost Is Born', 2005. pridodali su i dvije nagrade Grammy.

Iako su glazbenu kritiku uspjeli oduševiti već debitantskim albumom 'A.M.' te je svako izdanje popraćeno velikim interesom, javnost su zaintrigirali kontroverznim albumom 'Yankee Hotel Foxtrot' iz 2002. Osim po dobrim albumima, poznati su i po nesuglasicama s diskografskim kućama koje su na kraju riješene u njihovu korist i korist njihovih fanova – Wilco je jedan od prvih bendova koji je ponudio besplatno preuzimanje pjesama putem interneta, i to već 2001. godine!

Najnoviji album 'Star Wars' iz 2015. prvo je izdan u digitalnom obliku te je, tek nakon što su ga fanovi punih 30 dana mogli besplatno preuzeti, izdan na CD-u i vinilu. Na američkim top-listama uvršten je u najboljih 10 alternativnih albuma te je nominiran za Grammy u kategoriji za najbolji album alternativne glazbe.

INmusic prošle je godine proslavio prvih 10 godina, a iste godine Wilco je proslavio 20 godina karijere! Dvadeset godina karijere obilježeno je dvjema kolekcijama: box setom 'Alpha Mike Foxtrot' koji sadrži neke od rijetko dostupnih pjesama te kompilacijskim albumom 'What’s Your 20?' s odabranim pjesmama s prvih  osam studijskih albuma. Najbolje pjesme iz duge i uspješne karijere zasvirat će i publici INmusica!

Wilcov prvi koncert u Hrvatskoj održan je 2012. u organizaciji INmusica, a mediji su ga proglašavali jednim od najboljih koncerata te godine. Nakon sjajnog premijernog nastupa u Hrvatskoj, nesumnjivo je da će Wilco ponovo, ovoga puta festivalskim nastupom, oduševiti publiku!

Bogato jedanaesto izdanje INmusica, uz nastup grupe Wilco, uveličat će Florence + The Machine, PJ Harvey, The Kooks, Yeasayer, The Heavy, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Monoswezi i još mnogi drugi! Ljeto počinje na INmusicu!

Wilco: 'Random Name Generator'