U KINIMA: 'MONEYBALL'

Vrhunski Brad Pitt u odličnoj priči o sportu

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 20.12.2011 09:59
  • Objavljeno 20.12.2011 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kvalitetna i izrazito gledljiva drama bez obzira na specifičnu temu i sport

Sportske drame, pogotovo biografske, često znaju biti promašaj, a pred nama je jedna koja sudeći po stranim kritikama ne spada u tu kategoriju. Riječ je o 'Moneyballu', filmskoj adaptaciji istoimene knjige solidnog budžeta od 50 milijuna dolara. Brad Pitt nosi naslovnu ulogu, što svakako zvuči privlačno, ali pitanje je može li uistinu ovaj uradak opravdati odlične kritike, pogotovo jer se bavi sportom (bejzbol) koji izvan Amerike nema veliku popularnost ili uopće razumijevanje.

'Moneyball' je veoma dobra sportska, biografska drama, možda čak jedna od najboljih u posljednjih par godina, što je iznenađujuće zbog specifičnosti teme i sporta. Generalni menadžer Oakland Athleticsa Billy Beane (Brad Pitt) ima jako težak zadatak osposobljavanja svoje baseball momčadi za narednu sezonu povodom odlaska trojice najboljih igrača i jako malog budžeta. Spletom okolnosti upoznaje mladog ekonomistu Peter Branda (Jonah Hill) koji ima posve drugačije ideje o evaluaciji igrača na temelju statističkih podataka i matematike. Polako primjenjujući ove ideje, Billy uzdiže Oakland Athleticse do rekordnih 20 uzastopnih pobjeda.

Na prvi pogled ova radnja doima se zanimljiva isključivo ljubiteljima baseballa, pogotovo jer u prvom planu nisu igrači ili trener. Uspjeh 'Moneyballa' upravo je u činjenici da uspijeva biti zanimljiv svakoj publikci, neovisno o sportskom znanju. Glavni razlog je pametan scenarij koji ne sadrži 'šećerenje' sadržaja pretjeranim emotivnim zapletima tipičnima za žanr, već upoznajući gledatelja s likovima koji odišu stvarnošću, odnosno međusobnim interakcijama koje možemo razumjeti. Teško je zapravo naći zamjerke kod takvog ostvarenja, iako bi kao manu mogli uzeti jako naglašenu posvetu glavnome liku, odnosno manjem karakternom razvoju sporednih likova. Dok ostale upoznajemo isključivo preko poslovnog okruženja, za Billya saznajemo da ima kćer i kakav mu je odnos sa bivšom ženom, ali to uz ostale detalje zapravo i ne čudi kako je on zapravo centralan za priču. Scenarij možda ne bi sam 'preživio' da ga ne prati odlična glumačka postava. Brad Pitt ovime i dalje potvrđuje kako je vrhunski glumac posve zasluženog 'A statusa' u Hollywoodu jer jednostavno privlači gledatelja ekranu svojom karizmom i smirenošću kojom tumači lika. Sporedni glumci kao Jonah Hill isto tako vrhunski odrađuju svoj posao iako imaju znatno manje scenarističkog prostora. Režija Bennetta Millera možda nije ništa spektakularno, ali svaki kadar je miran i ne živcira nam osjetila što je naravno pohvalno za današnju klimu odviše brzih filmova.

Za sve ljubitelje sportskih drama 'Moneyball' se može preporučiti bez razmišljanja, ali i ostali gledatelji pronaći će u njemu ugodno iskustvo jer je drama s pametnim likovima koji su 'prizemljeni' bez tipičnih grandioznih iluzija o herojima. Jedan od boljih filmova koji su obilježili kraj ove filmske sezone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi