NAGRADNJAČA

Vodimo vas na koncert Patti Smith

02.06.2015 u 18:15

Bionic
Reading

Glazbenica će 2. kolovoza na Križankama u Ljubljani održati veliki koncert, a tportal.hr dvoje najbržih čitatelja nagrađuje jednom ulaznicom

Glazbenica, pjesnikinja, revolucionarka, borkinja za pravdu, umjetnica, aktivistica, vizionarka – to su samo neke uloge koje se mogu pripisati Patti Smith, ali one i dalje nisu dovoljne da bi opisale njezin neprocjenjiv utjecaj na svijet glazbe, poezije i aktivizma.

Njezino ime postalo je sinonim za ispreplitanje poezije i rock glazbe, nekonvencionalnosti i rata protiv sistema te je tako cijelom svijetu pokazala da su žene ravnopravne i na stageu i ispred njega.

Poslije optimističnih hipijevskih 60-ih godina i okončanog razvoja idealnog američkog sna nakon Vijetnamskog rata SAD se našao na političkoj i kulturnoj prekretnici. Sve je to bila savršena pozadina za Patti Smith i njezin novi glazbeni pravac kojim je otvorila vrata uličnoj poeziji i urbanom senzibilitetu te je zauvijek promijenila svijet glazbe.

U drugoj polovici 70-ih na scenu je došao punk, a prije udarne eksplozije, 1975. Patti Smith je objavila svoj prvijenac 'Horses', njezin najprihvaćeniji album koji je služio kao neka vrsta katalizatora za cjelokupnu zapadnoobalnu punk i new wave scenu.

Patti je korjenito utjecala na razvoj glazbene scene u New Yorku, kao i globalne glazbe koja je bila inspiracija za izvođače svih smjerova, poput Ramonesa, Madonne, Brucea Springsteena, Sonic Youtha, PJ Harvey, R.E.M.-a, Courtney Love, Pretendersa, Televisiona, Cat Power i mnogih drugih...

U nedjelju 2. kolovoza Patti Smith će s pratećim bendom u cijelosti izvesti svoj prijelomni album 'Horses', pri čemu jednako tako očekujemo čuti i ostale skladbe iz njezine bogate diskografske karijere.

Po jednu su ulaznicu osvojili Karolina Tkalec iz Velike Gorice i Iva Ivanković iz Zagreba.