GLAZBENA MAPA FESTIVALA

Vodič kroz INmusic 2015.

21.06.2015 u 10:40

Bionic
Reading

Jubilarni deseti INmusic festival nesretnim spletom okolnosti ostao je bez planiranog glavnog headlinera (Florence and the Machine), no tri dana jarunskog veselja nose dovoljno koncertnih atrakcija za sve glazbene fanatike. Kako biste se lakše snašli na festivalu i otkrili neko novo glazbeno iznenađenje, donosimo vam naš prijedlog praćenja festivala po danima

DAN PRVI: Od stadionskog folk punka do spoken word hip hopa

Kao i prošle godine, kad su u ranim popodnevnim satima (doduše, drugog dana) keltski pankeriFlogging Molly napravili veselicu za prosipanje piva, pod dnevnim svjetlom u festival će nas uvesti još jedna otočka folk punk atrakcija – Frank Turner and the Sleeping Souls. Njegov razuzdani nastup prije četiri godine u Šibeniku dovoljno je intrigantna pozivnica da ne propustite školskog kolegu princa Williama, ali i gorljivog anarho-liberala koji se zbog britkih stavova krivo shvaćenih kao desničarskih, suočio s prijetnjama smrću.

S Otoka ćemo skoknuti do Sahare na nastup pustinjske pjesnikinje Azize Brahim, nakon čega nas čekaju neki od intrigantnijih trenutaka festivala – premijerni hrvatski nastup škotske soul zvijezde Paola Nutinija te povratak šašavih indie synth popera iz Baltimorea Future Islandsa (prisjetite se kakvo ludilo su napravili jesenas u Močvari). Ponedjeljak će na glavnoj pozornici okončati četvrti koncert uopće benda FFS, neočekivanog i prilično blesavog zajedničkog benda Franz Ferdinanda i legendarnih američkih art rockera Sparks. No oni skloni istraživanju potrudit će se izdržati do kraja nastupa britanske reperice i pjesnikinje Kate Tempest, koja sa svojom bosanskom kolegicom Sassjom i švedskim DJ-em Decavilleom čini okosnicu programa Hidden Stagea. A oni drugi prisjetit će se bambusa i dragstora kroz svirku Zadruge.



DAN DRUGI: Orlovi rano lete, a Skinner kasno slijeće

Popodnevni termin u utorak bit će rezerviran za jedan od najluđih rock bendova ikad. Eagles of Death Metal projekt je srednjoškolskih prijatelja Jesseja Hughesa i Josha Hommea, koga smo prošle godine vidjeli s Queens of the Stone Age na Velesajmu, ali unatoč tome što je prije nekoliko dana iznenada zasvirao sa školskim kolegom na koncertu u Londonu, teško da ćemo ga ugledati opet. Nema veze, opet dobro – EODM su već svirali u Zagrebu, i svi koji su ih bar jednom vidjeli znaju kakav krkljanac nas čeka, a ostali će tek spoznati zašto Jesseja Hughesa zovu 'The Devil'.

Do kraja napetog dana milovat će nas još nježni indie rock zvuci zrelih (nadamo se ne i prezrelih) Death Cab for Cutie, napajati pogonsko gorivo domaćih Them Moose Rush i Jonathan, e da bi onda zvučni pejzaž preuzela britanska elektronika. Prvo ćemo se još jednom prisjetiti Šibenika 2011. kad je Elly Jackson, poznatija kao La Roux, održala sofisticiranu i inteligentnu synth pop lekciju domaćoj publici, da bi od tada objavila još topliji i eklektičniji album Trouble in Paradise, koji ćemo, vjerojatno, obilato čuti. Na njezin nastup nadovezat će se plesna tarapana u vidu friške drum and bass atrakcije Rudimental, dok će večer zapečatiti Mike Skinner sa svojim alkoholiziranim DJ setom: gledali smo ga u Beogradu, znamo što pričamo.



DAN TREĆI: Repetiranje placebo efekta

U popodnevni termin srijede uvalit će se Black Rebel Motorcycle Club, koji se vraćaju u Zagreb jedanaest godina nakon onog mitskog koncerta koji je započeo pred Domom sportova, a završio u Močvari, kad je Lenny Kravitz otkantao zagrebačku publiku zbog problema s grlom. Domaće nade koje se prijete korisno popuniti vrijeme ljubiteljima žešćeg zvuka su Plastic Knives, Muscle Tribe of Danger and Excellence, riječki metalci Ashes You Leave, a za ljubitelje etno zvuka tu su već dobro afirmirani sevdalije iz Sarajeva Halka.

Nakon druženja s bendovima Retro Stefson i Dikta, tajna veza INmusica i Islanda nastavlja se dolaskom trenutno najvećih zvijezda s ovog otoka (dakako, nakon Björk i Sigur Ros) – indie folkera Of Monsters and Men. Ipak, na oproštajnoj večeri INmusica najveće su zvijezde beogradski rokerski trio Repetitor, koji su u međuvremenu postali globalna live atrakcija, zasviravši i u Kini, te veliki Placebo, koji je ovdje, očito, zadržao stabilnu bazu fanova.

Sviđao vam se lineup ili ne i ma koliko jamrali oko kartica, kemijskih WC-a, cijena i kvalitete pića i hrane, ako ste do ovdje stigli, naredna tri dana vrlo vjerojatno provest ćete na Jarunu. Sve aktualnosti s Otoka hrvatske mladeži, osvrte na nastupe i intervjue s izvođačima pratite na ovoj temi. Streamat ćemo dio atmosfere s festivala te vam dati mogućnost da putem hashtaga #INmusic i vaš komentar bude vidljiv na tportalu. Ako ste još nešto zaboravili, tu je službena stranica i Facebook festivala. Želimo vam lijep provod!