NAUČITE PA GLEDAJTE

Vodič kroz filmske podžanrove i mikrožanrove, 5. dio

  • Autor: Velimir Grgić
  • Zadnja izmjena 14.01.2011 09:27
  • Objavljeno 14.01.2011 u 09:00
death-wish

death-wish

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

U petom, posljednjem dijelu našeg filmskog vodiča, vodimo vas u svijet mučenja, japanskih superheroja, osvetnika, zombija i kung fu boraca

SWORD AND SORCERY
U osnovi podžanr unutar velikog fantasy lonca, ali manje opsjednut klasičnim postavkama fantazije, bradatim čarobnjacima, zlim trolovima i dlakavim stopalima, a više akcijom, s naglaskom na scenama iskrećeg čelika mačeva i štitova. Doduše, osnovne postavke najčešće jesu borba hrabrog mačo viteza protiv zlog, ali moćnog (ako već ne u mišićima, onda u čarolijama) čarobnjaka, bilo da ga vodi osveta ili želja za seksualnim uslugama nemoćne djeve koju tek treba spasiti iz zatočeništva u dvorcu na vrhu planine.

'Ultraman'

TEENSPLOATACIJA
Imamo li na umu da su tinejdžeri nastali kao marketinški koncept američke industrije pedesetih, nije čudo da je usporedo s razvijanjem prve teen kulture i film posegnuo za eksploatiranjem novog fenomena, puberteta kao komercijalizirane i klišejizirane pojave, intenzivne ne samo u životu pojedinca, već i u društvu kao cjelini. Naravno, u ovim su fimovima tinejdžeri bili prvenstveno i uvijek samo problem, devijantni balavci kojima su seks, droga, alkohol i zločin poremećen doživljaj zrelosti. 'Teensploatacija' je jedan od rijetkih eksploatacijskih pojmova koji je upao u Websterov rječnik, a osim poplave filmova pedesetih (od američkog štancanja do 'sun tribe' klasika Japana), tu su i noviji pristupi problemu, od opusa Larryja Clarka ('Kids, 'KenPark') do 'Trinaest'.

TOKUSATSU
Japanski superheroji i carstvo specijalnih efekata. Na japanskom, 'tokusatsu' doslovno znači 'posebno snimanje', a iako se ovaj podžanr provlači kroz nekoliko velikih žanrova, miješajući se sa svime od klasičnog SF-a preko fantazije do horora, najpopularniji naslovi unutar iznimno komercijalne etikete su kaiju filmovi (Godzilla i sl.), mecha drame (divovski roboti) i kombinacije ova dva žanra, objedinjene u najpopularnijim tokusastsu naslovima svih vremena, serijalima 'Ultraman' i 'Super Sentai'. Iako su tokusatsu filmovi i serije možda najpopularniji popkulturni proizvodi Japana, ali i ostatka Azije, na Zapadu nikada nisu zaživjeli u tolikoj mjeri, a stotine, pa i tisuće naslova i dalje su 'skrivene' od naših očiju.

TORTURE PORN
Horor i eksploatacija uvijek su se hranili senzacionalizmom, a početkom novog milenija, velikim povratkom i neočekivanim usponom okrutnog horora u mainstreamu, etiketa 'torture porn' došla je kao naručena. Splatter filmovi fokusirani na mučenje odjednom su ne samo zapljusnuli kina, već postali i najgledaniji filmovi sezone, a dok je 'Hostel' bio najrazvikaniji i zapravo rodio trend, 'Slagalica strave' je postala najuspješnija horor franšiza svih vremena te ponosno nosila žig 'torture porna' na sebi, kroz sve nastavke.
Termin je stvorio filmski kritičar David Edelstein 2006. godine, opisujući upravo slavni 'Hostel', a s godinama su ga počeli lijepiti uistinu svemu, od eksploatacije same eksploatacije 'Captivity' do arthouse horora kakvi su francuski 'Martyrs' i 'Frontier(s)'.

UMRI MUŠKI FILMOVI
Nazvani prema popularnoj franšizi s Bruceom Willisom, ovi testosteronski vrtuljci šaka i metaka, slomljenih i propucanih kostiju, bave se usamljenim mačo pojedincem koji je prisiljen ne samo snagom, već i lukavošću gerilskih metoda pobijediti brojčano, ali ne i intelektualno nadmoćnijeg neprijatelja. Popularnost 'Umri muški' izrodila je tako sve na potezu od 'Pod opsadom' sa Stevenom Seagalom do 'Air Force One', 'Con Air', 'The Rock', a snimljena je čak i parodija na ovakve filmove, 'Paul Blart: Mall Cop'.

'Martyrs'
URBANA GOTIKA
Podžanr klasične gotičke fikcije, vrsta horora koja gotičke elemente miješa s estetikom i tematikom industrijskih i postindustrijskih društava. Nastao je u britanskoj književnosti sredine i druge polovine 20. stoljeća, a na film su ga, na temelju ostavštine literarnih djela Roberta Louisa Stevensona, Brama Stokera i Oscara Wildea, doveli naslovi kao što su 'Batman', 'The Crow', 'From Hell'...

VAMPIRI
Previše smo već riječi na ovim stranicama potrošili na vampirski trend, koji je uskrsnuo unatrag dvije godine i donio nam sve od 'Sumraka' do 'Let the Right One In' – pa nećemo ponavljati. Krvopije su ponovo u modi, iako u osnovi nikada nisu posve ispale iz nje.

VIDEO NASTIES
Ne toliko žanrovska, koliko cenzorska etiketa, zapravo pojam stvoren medijskom kampanjom širenja moralne panike u Britaniji osamdesetih, a kada su tabloidi u suradnji s konzervativnim političarima i kršćanskim udrugama zabranili horor filmove do te mjere da su neki distributeri završili u zatvoru!
Lista od 72 naslova iz kategorije 'videonasties' ('Cannibal Holocaust', 'The Beyond', 'Snuff', 'Love Camp 7') danas je golemi dio filmske povijesti, a vremena su se toliko promijenila da donedavno zabranjivane VHS kasete sada imaju svečane festivalske premijere i deluxe Blu-ray izdanja, uključujući i nekoliko dokumentarnih filmova snimljenih o tim mračnim danima britanske cenzure, kao što su 'Video Nasties – Ban The Sadist Videos' i 'Video Nasties – The Definitive Guide'.

VIGILANTE
Osvetnički filmovi, najkraće rečeno, s hrabrim, usamljenim junakom koji ne preza ni od čega kada je ostvarenje cilja u pitanju. Žanr je postao iznimno produktivan i popularan u američkoj kinematografiji osamdesetih, iako je nastao sedamdesetih, u kontekstu goleme vladine korupcije, postepene paralize institucija sudova i policije, siromaštva, posljedica vijetnamskog rata i općeg raspada društvenih vrijednosti. Moralistički osvetnici poput Charlesa Bronsona u serijalu 'Death Wish' nastavili su ono što je 1970. stvorio 'Joe' Johna G. Avildsena, a pored čuvenog 'Taksista' i 'Prljavog Harryja', tu su i 'Exterminator', 'Walking Tall', 'Sun Scarred'...

VUKODLACI
Nedavnim remakeom 'The Wolfman' s Beniciom Del Torom pokušao se oživjeti trend, ali vampiri su svejedno potukli vukodlake u utrci za najgledanije beštije horor filma. Sage o ljudima koji za punog mjeseca svoje spojene obrve pretvaraju u krzno koje prekriva cijelo tijelo, a pečene šnicle zamjenjuju sirovom ljudetinom, na filmu žive još od 1913. godine, kada indijanski vukodlak u nijemom filmu 'The Werewolf', adaptaciji priče H. Beaugranda iz 1898, otvara vrata kroz koja će narednih desetljeća protrčati mnogi dlakavci: 'Lycanthropus', 'Urlikanje', 'Transilvanija 6-500', 'Američki vukodlak u Londonu'...
U zadnje je vrijeme popularno spajanje vampira i vukodlaka, čemu smo tijekom 2010. svjedočili i u 'Sumraku' ('The Twilight Saga: Eclipse') i novom nastavku 'Lost Boys' ('The Thirst').

WIP aka WOMEN IN PRISON
Žene u zatvorima, tj. podžanr seksploatacijskih filmova koji korijene vuče još iz crno-bijelih šezdesetih, ali postaje popularan tijekom sedamdesetih, zahvaljujući eksploataciji motiva opakih girl power delikventica i beskonačnih scena zajedničkog tuširanja, silovanja i lezbijskog seksa: 'The Big Doll House', Reform School Girls', 'Caged Heat', 'Women's Prison Massacre'...

'Video Nasties'

WUSHU
Zajednički naziv za kineske borilačke vještine, dakle uključuje i kung fu, ali u filmu podrazumijeva one borilačke naslove u kojima, za razliku od teatra mačeva i letenja, šake i noge igraju glavnu ulogu.
Od klasika Brucea Leeja preko 'Once Upon Time In China' i brojnih kung fu filmova iz Hong Konga do posvete vještinama i žanru 'Wushu' koje je 2008. snimio producent Jackieja Chana i s njegovim legendarnim partnerom Sammom Hungom u glavnoj ulozi.

WUXIA
Suprotno wushu filmovima, wuxia podrazumijeva upravo epske borilačke spektakle zasnovane na kineskoj operi, s mačevima i letenjima, žanr koji je zaživio još dvadesetih godina 20. stoljeća, ali na Zapadu postao popularan nakon uspjeha 'Tigra i zmaja', nastavivši uspjehe s 'Herojem' i 'Kućom letećih bodeža'.

'ZombieMania'
Z-FILM
Kad B i C nisu dovoljni, odlazimo na dno abecede, sve do slova Z – slova/etikete koja obilježava stvarno, ali stvarno niskobudžetne i često negledljive filmove. Tijekom tridesetih godina snimali su se tzv. quickies, brzinski sklepani filmovi koji su trebali dići lovu preko noći. Danas se opus Eda Wooda ponekad svrstava u ovu kategoriju, iako je razvoj kućne produkcije i naglo pojeftinjenje opreme za snimanje pokazao da ima daleko gorih.

ZOMBIJI
Nije bitno uvažavamo li to da je 'Kabinet dr. Caligarija' iz 1919. bio prvi zombi film ili je žanr zaživio tek sa 'službenim' pionirskim zombijima u 'White Zombie' iz 1932, koliko je bitno to da danas, desetljećima kasnije, živi mrtvaci i dalje vladaju popularnom kulturom, izmjenjujući se s vampirima za primat u svijetu horora. George A. Romero sve je promijenio s 'Noći živih mrtvaca' i svojom uporabom zombija u svrhu političkog komentara, a (pre)bogata povijest zombi kulture nedavno je secirana u malom, ali informativnom dokumentarcu 'ZombieMania'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi