KENNETH ELVEBAKK:

'Vjerujem da svaki muškarac ima bar jednu haljinu'

21.11.2012 u 09:00

Bionic
Reading

U četvrtak 22. studenog u sklopu festivala Vox Feminae bit će prikazan film 'daKings' Kennetha Elvebakka, autora koji nam je približio prvu slavnu drag king grupu u Norveškoj

Od proljeća 2007. do proljeća 2009. godine redatelj Kenneth Elvebakk pratio je šest članica prve norveške drag king grupe daKings od njenog uspona, preko trzavica, do razlaza. Dnevna rutina Bente, Marie, Lone, Mervi, Marit i Karine uključuje duge probe, povijanje grudi i izradu kostima za nastupe, ali i odnose prepune trzavica, ključne za funkcioniranje, ali i za kasniji raspad grupe.

Film 'daKings' možete pogledati u sklopu festivala Vox Feminae 22. studenog u 19 sati u kinu Europa, a prije toga pročitajte razgovor s redateljem Kennethom Elvebakkom:

Kako ste došli do junakinja dokumentarca, članica benda daKing?

Godine 2006. snimao sam dokumentarac 'Hullaballo' o odbojkaškom gay klubu iz Osla. Tijekom snimanja dečki iz kluba organizirali su drag queen šou u sklopu kojeg se na pozornici pojavio Elvis. Tada sam prvi put vidio Marit kao Elvisa i odmah sam pomislio da bih morao napraviti nešto s njom. No za film nije dovoljno samo da budete gay ili lezbijka, drag king ili drag queen, već mora postojati neka priča.

Gdje ste pronašli uporište za priču o Marit i curama iz daKingsa?

U snažnim osobnostima članica benda. Počeo sam snimati film u jesen 2007. godine, kad su daKings bile vrlo uspješne u Oslu. Nakon dvije godine, upravo zbog snažnih osobnosti nekih članica, pojavili su se brojni problemi koji su doveli do raspada benda. Na kraju je film zaokružio karijeru benda daKings, od uspona do pada i raspada.

Krenimo od uspona. Kako su djevojke odlučile oformiti drag king bend?

Svih šest djevojaka dijelilo je san – doći na drag scenu, dio zabavljačke industrije kojom dominiraju muškarci. Marit je shvatila da je lakše prodrijeti većem broju djevojaka oblikujući cjelovit šou. Počele su s nastupima u gay i lezbijskim klubovima u Oslu, u kojima su poznavale većinu publike. Marit se znala šaliti da je bila u krevetu s polovicom publike. Nakon što se bend raspao cure su osnovale tri nove drag king grupe.

Kako izgleda njihova transformacija u drag kingse?

Kenneth Elvebakk

Tu transformaciju s kostimima i šminkom bilo je izuzetno zanimljivo promatrati. Posebice mi je bilo uzbudljivo snimati iza pozornice zbog nevjerojatno brze promjene odjeće i izgleda.

Kako je reagirala publika na njihove nastupe?

Publika je, vjerojatno, bila najuzbuđenija kad su cure imitirale slavne izvođače poput Elvisa i Michaela Jacksona i kad se mogla poistovjetiti s glazbom. Ali voljela je publika i točke s brzim izmjenama umjetnika na pozornici, što je curama bilo jako zahtjevno za izvođenje. Za te točke moraju biti jako uvježbane i u dvije godine snimanja uočio sam velik napredak.

Koliko je u Norveškoj jaka drag king scena?


Iako je prije njih nekoliko norveških glumica imalo izlete u te vode, daKings su prva drag king grupa u Norveškoj. Interes za njih bio je nevjerojatan. Sve glavne norveške novine objavile su tekstove o njima, a film je emitiran u udarnom terminu na državnoj televiziji. No i prije ste u Norveškoj mogli gledati serijale o transrodnim osobama, a drag queen grupa The Great Garlic Girls bila je popularna više od 30 godina. Usprkos bogatoj tradiciji, danas je među mladima u Oslu popularno oblačiti se spolno neutralno i nema puno drag kingsa. Drag queens su znatno uobičajenije te volim vjerovati da svaki muškarac u svom ormaru ima bar jednu haljinu. Zato, idemo, cure! Oblačite se u drag kingse!