STIŽU DOKUMENTARCI

Više od 180 filmova na devetom ZagrebDoxu

29.01.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 24. veljače do 3. ožujka

Iz mase od 1.800 prijavljenih naslova odabrano je više od 180 dokumentaraca iz više od 30 zemalja, 'strateški' raspoređenih u 17 različitih programa - ambiciozne, velike brojke i ove su godine vezane za ZagrebDox, dokumentarni filmski festival koji je dogurao do svog devetog izdanja, ponovo podebljan novim programima.

Na press konferenciji održanoj u Centru Kaptol, u čijem će se Cineplexxu i održati festival od 24. veljače do 3. ožujka, organizatori festivala predstavili su glavni i regionalni program, a pored već poznatih 'sekcija' kao što su Happy Dox, Stanje stvari, Glazbeni globus, Kontroverzni dox..., ove će godine krenuti i novi Phone Dox (dokumentarci snimljeni mobitelom) te Biografski dox, program posvećen dokumentarnim biografijama. Autorska retrospektiva predstavit će opus redatelja Viktora Kosakovskog, a autorska večer posvećena je hrvatskoj redateljici Vlatki Vorkapić, koja je prije igranog hita 'Sonja i bik' potpisala i mnoge dokumentarne uratke.

Deveti ZagrebDox


Međunarodna konkurencija i ove godine donosi neke od najnagrađivanijih festivalskih hitova, naslove kao što su 'U potrazi za ledom', u Sundanceu nagrađeni 'Stroj pred kojim sve nestaje' ili 'najkontroverzniji film desetljeća' pod nazivom 'Čin smaknuća', priča o ratnim zločincima iz indonezijskih odreda smrti, koji pred kamerama s veseljem rekonstruiraju smaknuća više od milijun Kineza. Film će biti prikazan u dvije verzije, tj. moći ćemo gledati klasični 'cut' namijenjen kinima te produljenu redateljevu verziju, uz nazočnost samog redatelja Joshue Oppenheimera, koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike.

U regionalnom programu puno je autora iz Hrvatske - Nebojša Sljepčević ima dva nova uratka, 'Gangster te voli' i 'Muški film'. Gledat ćemo i 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka' Gorana Devića, a tu su i 'Hram' Ivana Vukovića, 'Kak je doma?' Kaje Šišmanović, 'Pet žena' Tomislava Perice, 'Presuda' Đure Gavrana i 'Strange Fruit' Ivana Faktora. Dolaze i mnogi naslovi iz Srbije, Rumunjske, Austrije, BiH pa i jedan uradak s Kosova ('Zid' Nikole Polića).

Cijena ulaznice i ove godine ostaje 20 kuna za dnevne projekcije, 25 kuna za večernje i 15 kuna za Teen Dox. Generalni sponzor festivala već je sedmu godinu zaredom Hrvatski Telekom.