HRVATSKI BOX-OFFICE

Vikend koji će mnogi željeti zaboraviti

23.07.2013 u 08:29

Bionic
Reading

Prošli vikend u hrvatskim je kinima po posjećenosti bio jedan od onih koje će i prikazivači i distributeri vjerojatno željeti što prije zaboraviti

Distributeri su objavili rezultate ukupno 20 naslova, koji su zajedno privukli nešto manje od 28.500 gledatelja, te ostvarili zaradu nešto veću od 897 tisuća kuna; ove godine lošija su bila samo dva vikenda - onaj prije pet tjedana te jedan vikend u travnju.

Nijedan film nije otvorio usporedno sa Sjedinjenim Državama, a dva glavna nova naslova, komedija 'Specijalne agentice' sa Sandrom Bullock i Melissom McCarthy te akcijski spektakl Rolanda Emmericha 'Misija: Bijela kuća', u okvirima našeg tržišta napravili su rezultate koji u načelu odražavaju njihove startove prije tjedna u američkim kinima.

'Specijalne agentice' zauzele su prvo mjesto, rezultatom koji je malo bolji od otvaranja prethodne komedije u kojoj je Melissa McCarthy tumačila glavnu ulogu, 'Krađa identiteta', koja je početkom veljače u svome prvom vikendu zaradom od 143.709 kuna također bila broj jedan na box officeu (iako je s prodanih 4.590 ulaznica bila druga, iza 'Svećenikove djece'). Što se tiče Sandre Bullock, hrvatski start 'Specijalnih agentica' bolji je od prvog vikenda 'Priče o prvaku' (124.691 kn/4.612 gledatelja), ali ne i od komedije 'Prisila na brak', koja je prije četiri godine 'otvorila' sa 168.917 kuna, odnosno 6.139 prodanih ulaznica.


Kao i u SAD-u, 'Misija: Bijela kuća' očigledno trpi što je u kina stigla previše brzo nakon u velikoj mjeri sličnog filma 'Pad Olimpa', koji je početkom proljeća startao s gotovo trostruko većim brojkama (197.408 kn/6.390 gledatelja). Neki filmovi naprosto ne mogu otresti auru promašaja koja se stvori oko njih - 'Misija: Bijela kuća' očigledno ima taj problem, iako film nije ništa manje atraktivan od 'Pada Olimpa'.


Treći naslov koji je u kina stigao proteklog vikenda, horror 'Kolekcionar: Igra smrti', privukao je samo 402 gledatelja u pet dvorana u kojima se prikazivao, što mu je bilo dovoljno za 13. mjesto na top listi.

Od ostalih filmova s repertoara najzanimljivije je pratiti rezultate trilera ‘Majstori iluzije’, za kojeg je gotovo sigurno da će u konačnici prijeći granicu od 70 tisuća prodanih ulaznica, koju su ove godine prešli samo 'Svećenikova djeca' (oko 160.000), 'Mamurluk 3' (nešto iznad 97.000, bez šanse da prijeđe 'stotku') i animirani film 'Croods' (nešto preko 72.000) – bez sumnje, riječ je o najvećem iznenađenju godine.

S liste prvih 10 ispao je 'Čovjek od čelika', koji se nalazi na pragu granice od 50 tisuća gledatelja, što se može smatrati solidnim rezultatom, iako se vjerojatno očekivalo i više.

1. Specijalne agentice
2. Gru na supertajnom zadatku
3. Bitka za Pacifik
4. Majstori iluzije
5. Misija: Bijela kuća
6. Svjetski rat Z
7. Starci 2
8. Čudovišta sa sveučilišta
9. Pripravnici
10. Usamljeni jahač