' I BET ON SKY'

Veliki povratak Dinosaur Jr. u dobru formu

13.02.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Nema sumnje da se novim albumom 'I Bet On Sky' jedan od najutjecajnijih indie bendova na svijetu Dinosaur Jr. vratio u pravom svjetlu jer zvuče jednako uvjerljivo kao i sredinom osamdesetih. No, je li to prednost ili mana?

Već je nakon prvog album 'Dinosaur' 1985. bilo jasno da američka alternativna rock scene neće više biti ista jer su Dinosaur Jr. donijeli jedna novi vjetar koji se od tada nezadrživo proširio cijelim svijetom. Indie scena dobila je svoje vođe, a bendovi su jedan za drugim pokušali biti što sličniji upravi njima. Čvrsta ali lepršava gitara u prvom planu i pitke rock melodije, te pop pjesme bazirane na alter rocku. Formula koja se održala do današnjih dana.

J. Mascis, Lou Barlow i Murph postali su indie zvijezde i izdržali zajedno na vrhu skroz do 1997. godine tijekom kojih su objavili, više ili manje uspješnih sedam albuma. I onda se dogodila pauza koja je potrajala punih deset godina. Potom povratak sa albumom 'Beyond', te vrludanje preko 'Farma' pa sve do odličnog 'I Bet On Sky'. Album koji zvuči kao da su ga snimili 1988. godine. Međutim, pitanje je jeli to prednost ili mana? Od 1985. do danas toliko se toga desilo ne samo na globalnoj glazbenoj sceni već i unutar same indie scene da je doista pitanje treba li im album koji podsjeća na tinejdžerske dane Dinosaur Jr. i početak njihove karijere?

Bez sumnje, riječ je o odličnom albumu kojim se vraćaju na stare staze slave, no taj isti zvuk i ti isti mladići danas su sjedokosi srednjovječni muškarci sa krizom identiteta pa je povratak na početak jedan logičan potez iz više razloga. Osim identiteta ostvarenog još u tinejdžerskim danima, njihova publika starjela je zajedno sa njima pa nema sumnje da će ih razveseliti album sa pjesmama koje podsjećaju na raskalašenu mladost. Povrh toga, upravo se na takvoj publici može zaraditi još nešto para prije mirovine. Nove generacije će se teško zakačiti na ove i ovakve dinosaure.

Kreativnosti tu nema ma koliko god ta gitara J. Mascisa zvuči fenomenalno (a koji je baš prošle godine po mišljenju redakcije magazina Spin proglašen jednim od sto najboljih gitarista svih vremena zauzevši visoko peto mjesto). I bend zvuči odlično ali nimalo drugačije ili svježije od albuma sa početka karijere. Štoviše, lagano umorno i puno tromije mada ne treba sumnjati da se energije definitivno krije u njihovim živim nastupima.

Na svu sreću, Dinosaur Jr. 16.2. nastupa u Tvornici kulture pa ćemo imati priliku uvjeriti se u svu njihovu energiju, fenomenalnu gitaru J. Mascisa, pitak indie groove, te bez sumnje shvatiti zbog čega se i dan danas mnogi mladi bendovi, koji tek počinju svoju karijeru, pale na bend koji dolazi iz 80-tih godina prošlog stoljeća. Njihov je utjecaj neosporan, njihova muzika zarazna, a njihov pečat na globalnu glazbenu scenu neupitan. 'I Bet On Sky' dio je te priče. Veliko veselje za njihove vjerne obožavatelje i stajanje na mjestu za njihove kroničare.

Ocjena: 8/10
Izdavač: Play It Again Sam