ZADNJI DAN FESTIVALA

'Veliki dan' na ZagrebDoxu

03.03.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Svečano zatvaranje festivala ZagrebDox na rasporedu je u 19 sati prije projekcije filma 'Veliki dan' Đure Gavrana koji nas vodi u svijet vjenčanja - od trenutka odluke para da se vjenča pa do samog Velikog dana!

U 13 satiu dvorani broj 3 na rasporedu je 'Mjesto moje malo', meksički film autorice Tatiane Huezo koja u svom prvom cjelovečernjem dokumentarcu rekonstruira užase 12-godišnjeg razarajućeg rata salvadorskog gradića Cinquere i njegovih stanovnika.

Filmovi Danske filmske škole na rasporedu su u 14 sati u dvorani broj 4 s tri naslova – 'Susret s mojim ocem Kasperom Highhatom', film o autorovom ocu, pljaškašu banke i mađioničaru; 'Vrijeme koje imamo' o Ruth i Arne koju su se oženili prije 67 godina i otad uživaju u svakom zajedničkom trenutku te film 'Bez riječi' o Martine koja je prije jedanaest mjeseci iznenada izgubila glas.

U 17 sati u dvorani broj 3 na rasporedu je američki film 'Sarah Palin – Itekako!' autora Nicka Broomfielda. Ovo je Broomfieldova potraga za pravom Sarom Palin. Ona uključuje borbu s ledenim snijegom Aljaske usred zime, školske prijatelje, obitelj i kolege republikance koji su prethodnih dana dali svoje srce i dušu karizmatičnoj, šarmantnoj mami hokejaša.

Happy Dox 'Čiča Toljina Koliba' o čiči Tolji koji živi u malom ruskom selu u oblasti Volgoda i piše pisma o svojem životu predsjednicima Rusije i SAD-a te 'Načelnik provodadžija' o umirovljenom načelniku iz malog slovačkog sela koji organizira zabavu za samce iz svih susjednih sela na rasporedu su u 18 sati u dvorani broj 5.

U 21 satu dvorani broj 1 na rasporedu je film iz programa Stanje stvari 'Srce neba – srce zemlje' koji prati šestero mladih Maja u njihovom svakodnevnom životu i obredima, otkrivajući odlučnost da se odupru uništavanju svoje kulture i okoliša.

Glazbeni globus u 22 sata
u dvorani broj 5 donosi film 'Anda union – od stepa do grada' autora Marca Tileyja koji nas upoznaje s članovima grupe i ujedno vodi kroz njihovo putovanje dugo deset tisuća kilometara, kroz stepe i planine Mongolije, na kojem posjećuju svoje obitelji, otkrivaju nove prijatelje i uživaju u tradicionalnom nomadskom stilu života koji je i poslužio kao inspiracija za njihovu glazbu.

Subota na ZagrebDoxu završava u 23 sata u dvorani broj 1 projekcijom filma iz regionalne konkurencije 'Abendland' Austrijanca Nikolausa Geyrhaltera, noćnim putovanjem Europom opsjednutom tehnologijom i sigurnošću.

Popratna događanja u subotu uključuju Masterclass Jaya Rosenblatta koji će se održati u 12 sati u Festivalskom centru. Jay Rosenblatt karijeru je počeo kao psihoterapeut u New Yorku, a sredinom 1980-ih preselio se u San Francisco i počeo se baviti filmom. Njegovi poetični filmovi nastali pretežno iz arhivskog materijala bez iznimke impresioniraju gledatelje. Autor više od dvadeset i pet filmova, dobitnik više od stotinu nagrada, predavač na fakultetima poput Stanforda ili sveučilišta u San Franciscu te na umjetničkom institutu u San Franciscu svoje će iskustvo podijeliti sa zagrebačkom publikom.

U 16 sati u Festivalskom centru održat će se projekcija filma 'Požuda – Korak prvi' Torbena Simonsena, člana mladog žirija ZagrebDoxa. Godine 2002. Torben Simonsen odlazi u SAD snimiti erotski film ceste. Vrativši se u Kopenhagen, iduće tri godine provodi montirajući snimljeni materijal u svojem studiju smještenom na rubu napuštenog brodogradilišta. U ovoj snažnoj studiji prirode doživljaja eksperimentira s različitim umjetničkim žanrovima i istražuje hibride slikovne umjetnosti, instalacije i filma.