IMPRESIVAN POPIS

Velika imena kreativnih industrija i autorskog prava na MAKK- u

19.11.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Međunarodna autorska kreativna konferencija (MAKK) privlači impresivna imena u popis predavača i panelista koji će se okupiti u Zagrebu od 9. do 11. prosinca kako bi raspravljali o pravnom, gospodarskom i društvenom položaju kreativnih industrija, s naglaskom na glazbu

Udružujući svoja godišnja događanja, Institut hrvatske glazbe, Adria Music Conference i Hrvatsko društvo za autorsko pravo ukazat će na trenutačni položaj kreativnih industrija i o zaštiti njihovih prava progovoriti na način zanimljiv i širokoj i stručnoj javnosti.

Ponedjeljak 9. prosinca je dan kad će se sudionici konferencije u večernjim satima okupiti na zabavi dobrodošlice u Green Gold Clubu. Ujedno će Institut hrvatske glazbe dodijeliti i nagrade timovima - tvorcima uspješnih radijskih singlova s liste HR TOP 40. Nagrađeni Massimo i grupa Silente će, ekskluzivno za sudionike konferencije, potom i nastupiti.

Utorak 10. prosinca, prvi je pravi 'radni dan' konferencije. Obilovat će zanimljivim predavanjima i raspravama u dvije dvorane hotela DoubleTree by Hilton. Uz već najavljene Patricka Agera, tajnika Europskog saveza skladatelja i Marie-Françoise Marais, direktoricu francuske Vladine agencije za borbu protiv online piratstva, na konferenciji će sudjelovati i Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture; Ljiljana Kuterovac, ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo; glazbenici od kojih su neki, zasad potvrđeni sudionici iz Hrvatske: Damir Urban, Neven Frangeš, Miro Buljan i Paolo Sfeci. Posebno sudjelovanje dogovoreno je i s Arsenom Dedićem. Iz susjednih država pred konferencijsku publiku izaći će Zoran Predin (Slovenija), Edin Dervišhalidović – Dino Merlin (BiH) i Antonije Pušić – Rambo Amadeus (Crna Gora), a ni taj popis nije konačan!

O položaju filmaša govorit će Hrvoje Hribar ravnatelj HAVC-a, a o problemima s kojima se suočavaju književnici i nakladnici, najprevođeniji hrvatski pisac i dramatičar Miro Gavran te Seid Serdarević, pokretač Festivala svjetske književnosti i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura. O glazbenim festivalima i koncertima raspravljat će Joe Bašić, Ozren Brunović, Vedran Meniga i Ozren Hiltner te mnogi drugi organizatori i promotori glazbenih spektakala u zemlji i regiji. Zanimljiv će biti i AMC-ov dobro poznati Fight Club čija je tema ove godine sukob tzv. urbane i tzv. narodnjačke glazbe u zagrebačkim klubovima.

Panel diskusije moderirat će Nina Obuljen iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose; Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a; Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJ-a (Srbija) i Tomo in der Mühlen, direktor publishing tvrtke IDM

Srijeda 11. prosinca, drugi radni dan konferencije, rezervirana je za XIV. Godišnje savjetovanje o autorskom pravu i srodnim pravima koje organizira Hrvatsko društvo za autorsko pravo, u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Domaći i regionalni pravni stručnjaci raspravljat će o temama kao što su implementacija Direktive EU-a o produljenju trajanja zaštite autorskog i srodnih prava, rješavanje sporova u kolektivnom ostvarivanju prava, nadležnost za povrede i učinkovitost zaštite autorskih prava na internetu. S Pravnog fakulteta Sveučilišta u Beogradu dolazi prof. Slobodan Marković, a panelisti rasprave o odnosu privatnopravnosti autorskog prava bit će prof. Igor Gliha i Romana Matanovac Vučković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta te Tajana Tomić iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Predavanje će održati i Ivana Gustin, direktorica ZAPRAF-a, Ivana Kunda (Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci) te Draženka Deladio i Gorana Aralica Martinović (Visoki trgovački sud RH).

Kotizacija za sudjelovanje na konferenciji iznosi 400 kuna. Za studente (uz priloženi index) cijena kotizacije iznosi 200 kuna