ALICE IN CHAINS

Uskrsnule mračne ikone grungea otvaraju INmusic

14.06.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Raspustite kosu i prisjetite se klasika grungea devedesetih – Alice In Chains živi su i zdravi, imaju novi album i 21. lipnja stižu u Zagreb!

Iako će devedesete u Hrvatskoj biti upamćene po svemu osim po uživanju u blagodatima popularne kulture, oni koji su imali struje bježali su od surove ratne stvarnosti uz lavinu različitih inovativnih, koliko i retro zvukova koji su prije gotovo dvadeset godina počeli po tko zna koji put u povijesti hrabro i zabavno redefinirati brojne glazbene niše. Možda najglasniji, svakako kod nas i u ostatku Europe, bio je rave pokret sa soundovima stare dobre breakbeat elektronike koja, iako ne doživljava masovni revival s povratcima junaka ranih dana Future Shocka, ipak dobiva svoj dio u spektru posveta, putem prošlogodišnjih novih albuma imena kao što su Prodigy i Zomby

Alice In Chains 'Check My Brain' (uživo)

Drugim riječima, svjetlucavi štapići i zviždaljke vide se i čuju na obzorju, ali trebat će još neko vrijeme da nas zaslijepe i zagluše – pravu retro poslasticu zasad su tako ipak priredili ljudi s gitarama, za ljubitelje gitara. Iako je teško prošlu, 2009. godinu nazvati godinom povrataka ili godinom pravog revivala devedesetih, s obzirom na to da nas je veliki val (zapravo pravi cunami) come-backova zapljusnuo i 2007. i 2008. (šifre: Geneses, Zeppelini, Police), a osamdesete umjesto devedesetih i dalje čine temelj popkulturne nostalgije (upalite samo radio), činjenica jest da je Blur bacio Britaniju na koljena i nagovijestio moguće uskrsnuće drugih pionira britpopa.

No pravi se show održava u Americi, gdje su svoje karijere odlučili reaktivirati (između ostalih) Stone Temple Pilots, Skunk Anansie i ovogodišnji gosti T-Mobile INmusic festivala - Alice In Chains! Hej, kao da 'Gardijada' nikada i nije prestala s emitiranjem!

Alice In Chains osnovani su u Meki i Medini grungea, u Seattleu još 1987. godine, na ostacima metal benda Sleeze u kojem je pokojni frontmen Layne Staley počeo svoju pjevačku karijeru. Tada su i Alice In Chains još bili u metal ladici, nastupajući sa Slayer i sličnima, no ta prva, bolje reći nulta faza benda nije trajala dugo, pa su se momci razišli ne bi li Staley počeo eksperimentirati s funkom kao novim glazbenim interesom. Izlet na čilipeperasti teren nije trajao dugo, pa se na ostacima novog projekta Diamond Lie ponovno uzdigao Alice In Chains, s prvim albumom 'Facelift', hitom iz 1990. godine.

Velika alternativna eksplozija i povratak rocka u mainstream savršeno su odgovarali bendu koji se razvijao pod reflektorima, objavivši još dva velika albuma tijekom devedesetih ('Dirt' i 'Alice In Chains'), prije nego što su jednostavno prestali snimati – a kreativna stanka praćena je teškim problemima Laynea Staleyja s teškim drogama. Od njih je 2002. godine i preminuo, no nekoliko godina kasnije ostatak ekipe počeo se reaktivirati, shvativši da se štedna knjižica ispraznila, a mit je i dalje dovoljno jak da ga se isplati eksploatirati.

S novim pjevačem Williamom DuVallom snimili su novi materijal, pa u travnju ove godine potpisali za Virgin/EMI – četvrti studijski album, prvi nakon 14 godina pauze te prvi s DuVallom na mikrofonu, zove se 'Black Gives Way To Blue', a upravo će njega, dok razmišljaju o posve novom albumu čiji su mogući izlazak nedavno najavili, promovirati u Zagrebu uz ostale klasike devedesetih. Puštajte kosu i odbrojavajte dane.