DIGITALISM

'U opskurnom prostoru uživamo u glasnoj glazbi'

15.04.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Hamburški dance punk duo Digitalism treći put možemo očekivati u Hrvatskoj, ovoga puta u live izdanju na nadolazećem festivalu Terraneo. Putem maila smo uspjeli popričati s neumornim dvojcem iz bunkera i doznati što možemo očekivati od nastupa na najposjećenijem festivalu na Jadranu

Na glazbenoj sceni ste punih osam godina, kako danas gledate na elektronsku glazbu i scenu općenito?

Situacija na elektronskoj sceni se bitno promijenila od naših glazbenih početaka. Najznačajnija razlika se vidi u masovnoj dance eksploziji u Americi i taj rastući val se širi po cijeloj Europi. Čini se da su Europa i Amerika zamijenile glazbene fokuse. Prije su europski glazbenici u Ameriku donosili elektronsku glazbu, danas Amerika plasira svoje elektronske umjetnike na svjetskoj razini. DJ-i danas pune arene, što je obično specifično za zvijezde poput Madonne ili U2- a. Sve je to jedna velika ludost no velika prilika za sve elektronske bendove i umjetnike. Američki elektronski pokret je doduše mlad i još mnogo toga imaju za naučiti.

'I love you, dude' uslijedio je četiri godine nakon hvaljenog prvijenca 'Idealism'. Zašto ste toliko dugo čekali sa izdavanjem novog albuma? Nalazite li vremena za rad na novim stvarima usprkos neprekidnoj turneji?

Nikad nismo voljeli stvarati nove stvari na turneji zato što se to obično svodi na sjedenje za laptopom na nekom od aerodroma. Obzirom na zahtjevan raspored turneje, moramo živjeti s tom činjenicom. Nakon što smo izdali prvi album, nekoliko godina smo proveli na turneji, nakon toga odlučili smo polagano krenuti kreirati stvari za novi album. Nismo se žurili, u to vrijeme tempo glazbene industrije je bio znatno sporiji nego danas, no kada smo uistinu prionuli s radom na novom nosaču zvuka, cjelokupni proces nastanka trajao je deset mjeseci. Da, dugo smo odgađali početak rada na novom albumu, no sam stvaralački proces trajao je dosta kratko.

'2 Hearts'

Mnogi remiksevi poznatih pjesama djelo su vašeg dua. Međutim, prestali ste s remiks kolaboracijama 2008. godine. Planirate li ponovno vašu bazu vjernih fanova iznenaditi nekom novom suradnjom?

Upravo smo završili s radom na nekoliko remikseva za naše prijatelje iz grupe WhoMadeWho, Stimming i benda Schwab. Neki remiksevi su već vani. U tadašnje vrijeme odlučili smo prestati raditi na remiksevima zato što nismo nalazili dovoljno vremena za takve stvari. Ne znamo što će se događati narednih mjeseci, no definitivno planiramo ponovno sjesti u studio kada uhvatimo slobodno vrijeme. Nakon izlaska zadnjeg albuma, veselimo se ponovnom radu.

Poznato je da inspiraciju za nove stvari nalazite u filmskim glazbenim podlogama. Koju vrstu filmova najviše preferirate i postoji li soundtrack koji biste izdvojili kao najbolji?

Naši filmski ukusi su dosta izmiješani. Smatramo kako su najbolji soundtrackovi stvoreni za filmove znanstvene fantastike, to također objašnjava činjenicu zašto smatramo soundtrack filma 'Bladerunner' od Vangelisa ili primjerice soundtrack filma Trenta Reznora 'Društvena mreža' remek-djelima.

Nove uspješnice Digitalisma nastaju u bunkeru iz Drugog svjetskog rata. Kako to da ste se odlučili upravo za taj zanimljiv prostor i utječe li on na vašu inspiraciju?

Hamburg je grad prepun civilnih bunkera. Završili smo u jednom od mnogih zbog manjka financijskih sredstava i pokazao se najisplativijom investicijom za nastanak studija. Bunker koristimo za probe i kao svojevrsno skladište. Navikli smo raditi u tom mračnom i opskurnom prostoru u kojem možemo u potpunosti uživati u glazbi na najglasniji mogući način. U bunkeru ne postoje prozori i ništa nam ne može odvući pažnju. Takav prostor pokreće našu maštu i predstavlja nam veliku inspiraciju. Biti u bunkeru i stvaranje vizualnih slika u glavi je veliki dio nas.

Smetaju li vam česte usporedbe s Daft Punkom ili taj epitet rado prihvaćate?

Usporedbe s Daft Punkom su nas počele sve manje smetati tijekom godina kada su nas ljudi uočili i vidjeli da radimo svoju, jedinstvenu glazbu koja ipak možda više nalikuje i vuče inspiraciju iz britanskog post-punka s dozom nordijske atmosfere.


Velik broj hrvatskih fanova imao vas je prilike vidjeti u dj izdanju na Harteri i live nastupu na Electronic Beats festivalu prošle godine. Što možemo očekivati od nastupa na Terraneu?

Nastup na Terraneu će biti bitno drukčiji od onih koje ste spomenuli. Marljivo smo radili na novim stvarima koje ostavljaju bez daha i užasno su zabavne. Jedva čekamo zasvirati na Terraneu.