ZAIGRANA PRIRODA

U Australiji osvanule 'misteriozne' zelene kugle

17.12.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Posjetitelji australske plaže Dee Why ostali su prilično zbunjeni kad su naišli na gomilu zelenih kugli koje su na prvi pogled sličile na nešto iz filmova znanstvene fantastike

Pretpostavljamo da bismo se i mi zapitali koji se vrag događa da nam se na lokalnoj plaži nađe tisuće zelenih kugli koje izgledaju kao neki neobičan oblik života iz znanstvenofantastičnog filma. No objašnjenje nije vanzemaljsko, već podvodno – u pitanju su kolonije algi koje žive u obliku kugle i tako se slobodno kreću podmorjem, piše britanski Telegraph


Plaža Dee Why u blizini Sydneyja nedavno je doživjela 'invaziju' zelenih kugli koje su zbunile njene posjetitelje. Izvanredni profesor Alistair Poore, koji radi u Školi bioloških i ekoloških znanosti na Sveučilištu New South Wales, kaže da je u pitanju vrsta Aegagropila linnaei, poznata i kao marimo.

'U pitanju su neobični oblici algi. Alge uglavnom rastu na kamenju, no ponekad se znaju povezati u slobodno klupko koje putuje oceanom. To vrlo neobičan fenomen koji se rijetko vidi', kaže profesor Alistair Poore.

Kugle u prosjeku imaju oko šest centimetara u promjeru, a prvi ih je 1820. otkrio austrijski botaničar Anton Eleutherius Sauter. Ime im je dao japanski botaničar Tatsuhiko Kawakami ('marimo' bi se s japanskog moglo prevesti kao 'poskakujuća lopta za igru').

Aegagropila linnaeidosad je zapažena u morima Islanda, Škotske, Estonije, Japana, a sada i Australije. Vjerojatno nikoga neće začuditi to da su neobična klupka algi u Japanu i - ljubimci.