ALBUMI KOJI DOLAZE

U 2012. slušat ćemo Madonnu, stare rokere i uskrsnule repere

01.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Donosimo mali pregled nekih potencijalno 'velikih' glazbenih izdanja najavljenih za 2012. godinu

Ako je ikada vrijedila ona o očekivanju neočekivanog, onda itekako vrijedi sada – Lady Gaga i Adele prije su iznimke nego pravilo koje se izvlači iz šešira svaki put kada diskografska industrija treba podebljati godišnje statistike prodaje, a s obzirom da se trendovi smjenjuju na tjednoj bazi, zahvaljujući mreži zajednica, interesa i 'ADD generaciji' koja stajanje u mjestu doživljava kao naglu smrt, nitko ne može predvidjeti što će internet zavoljeti u 2012, ali i koga će internet stvoriti, izgraditi i zgaziti od ovog trenutka pa do kraja godine.

Drugim riječima, ako su tradicionalna pravila stvaranja pop zvijezda i očekivanih 'velikih' albuma odavno prestala vrijediti, tijekom ove godine vrijedit će još nekoliko promila manje pa umjesto da pokušamo predvidjeti hoće li jedna Madonna biti Madonna i sa svojim novim uratkom, ili hoće li QOTSA spasiti rock and roll po tko zna koji put, umjesto hvatanja kristalne kugle, držimo se činjenica.

Počevši s veljačom, mjesecom u kojem će Lana Del Rey, koju je svijet nakon dvije godine uspona konačno temeljito zavolio, izdati svoj drugi studijski album. Točnije, 'Born To Die' vani je od 30. siječnja pa je za očekivati da će veljača biti prava lansirna rampa nove faze njezine karijere. Lana je tipična kantautorica kolažnog i retromanijakalnog 21. stoljeća, pjevačica koja izgleda kao manekenka, a za uzore navodi sve od Elvisa preko Britney Spears do Nine Simone i Nirvane

Isti dan, svoj drugi album izdat će i reper Tyga. 'Careless World: Rise of the Last King' donosi klasični popis gostiju (Drake, Nicki Minaj, Lil Wayne, Chris Brown...), a najavljuje se kao 'manje pop' od njegovog prethodnika.

Tražite li nešto posve drugačije, rokeri iz 80-ih Van Halen nedavno su se digli iz mrtvih, a pored turneje, rezultat je i novi album 'A Different Kind Of Truth', već 12. po redu, ujedno i prva zbirka novog materijala od 1998. i prvi album na kojem pjeva David Lee Roth nakon 1984. godine!

" wmode="transparent" allowscriptaccess="always">
Lana Del Rey 'Born To Die'

I to nije jedini povratak u veljači – krajem mjeseca novi će album izdati Ja Rule, a 'PIL2' ('Pain Is love 2') nastavak je albuma 'Pain Is love' iz 2001. te njegov prvi album nakon pauze duge čak osam godina. Podsjećamo, Ja Rule je bio pošteno zaslužan za popularizaciju hip hopa i R&B-ja u mainstreamu početka dvijetisućitih, sve dok mu 50 Cent nije ubio karijeru. Sada kada je 50 Cent postao novi Ja Rule, ostaje čuti što nam 'original' ima za reći.

Ako stigne, novi će album u veljači izdati i Maryln Manson. 'Born Villain' osmi je studijski album ozloglašenih metal superzvijezda, najavljen kao konceptualan i mračniji od većine. Ako ne stigne u veljači, bude do kraja godine.
Ožujak donosi i novi album repera B.o.B., zvat će se 'Strange Clouds', a popis gostiju je klasika (Lil Wayne, T.I. Andre 3000...). Inače, cijeli mjesec za sada je ispunjen najavama u istom tonu, pa se tako očekuju i novi uraci Chrisa Browna i T.I.-a, a navodno bi iz legije diskografskih mrtvaca trebao uskrsnuti i DMX. Repersku dominaciju trebala bi razbiti Madonna s 'M.D.N.A.', svojim prvim uratkom nakon četiri godine. Najavljuje ga singl 'Give Me All Your Luvin' s Nicki Minaj i M.I.A.-om.

Ove godine vraća se i Bruce Springsteen svojim 'ljutim albumom' koji bi trebao imati hip hop ritmove i tragove elektronike. Optimisti se nadaju da bi on mogao u prodaju već u ožujku.

Za Valentinovo nam je trebao doći 'Pink Friday: Roman's revenge', novi album Nicki Minaj, konceptualna saga o njezinom muškom gay alter egu, ali je izdanje sada prebačeno za prvi tjedan travnja.

Trenutno se jako malo zna o ostatku godine, osim imena i pokojeg naziva projekta, no kako sada stvari stoje, do ljeta bismo trebali dobiti priliku poslušati nove uratke imena kao što su Aerosmith, Kesha, Wu-Tang Clan, Muse, The Offspring i The Smashing Pumpkins, koji su svoj deveti, konceptualni album 'Oceania' trebali izbaciti još lani, ali su ga prebacili negdje na prvu polovinu ove godine.

Van Halen 'Jump'

Nakon ljeta očekujte i nove albume Alanis Morrisette, The Deftones, Paramore, Tool, Kida Cudija, a tijekom godine trebali bi se pojaviti i novi projekti mnogih poznatih imena, koji još nemaju točno određeno vrijeme izlaska. Mnogi od njih još uvijek se snimaju, neki će zasigurno biti prebačeni za 2013, a tu listu čine svi od Alice In Chains, Depeche Mode i Franz Ferdinand preko Lady Gage, Guns N' Roses, Metallice i Pearl Jama do Slayera, The Strokesa, Taylor Swift i Paris Hilton

Uzbudljiva godina? Ovo je tek popis onoga što se, kao, podrazumijeva, dodajte na njega neočekivana iznenađenja, neplanirane hypeove i friške trendove trenutka.