Manofon

'TV Um'

16.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Taman kad se čovjek ponada da se na sceni pojavila svježa krv puna kreativne energije i entuzijazma, površan pogled na album pokaže da je u pitanju stari morski vuk koji je na sceni već preko 25 godina

Vedran Križan iza sebe ima rad s nekim od najeminentnijih domaćih glazbenika. Počeo je još početkom 80-ih u grupi Arkana, nastavio je u live postavi grupe Denis & Denis, pa je uslijedio Laufer, pa Putokazi, pa Đavoli, pa Fiumensi (čiji je i danas član), a nema s kim nije radio. Naročite iz Rijeke, jer on je talentirani Riječanin koji je dugo čekao priliku i napokon objavio svoj album.

 

Točnije, zajedno s Borisom Štokom iz grupe Quasarr, s kojim je napravio projekt Manofon. A Manofon je pravo osvježenje na domaćoj sceni. Poletan album, pun prekrasnih pjesama, zaraznih melodija, ispunjen nekom profinjenom elegancijom i zaraznim plesnim ritmovima i sjajnim bas linijama. Da ne bi bilo zabune, ne radi se o strogo plesnom albumu, ali teško da ćete mirovati dok ćete ga slušati. Jedan zreli pop album sukladan aktualnih svjetskim trendovima kakav se vrlo rijetko pojavljuje u Hrvatskoj.

 

Kako je Križan dugogodišnji klavijaturist, a bavi se i programiranjem (čemu se u najvećoj mjeri posvetio i na ovom albumu), vraški je zrelo i skladno posložio glazbu jednom istančanom skladateljskom vještinom u kojoj prevladava zvuk klavira dajući pjesmama taj neki elegantni štih toliko netipičan za hrvatsku scenu, ali više nego prijemčiv na globalnoj sceni. U sve to se svojim sjajnim glasom i sasvim pristojnim i finim tekstovima odlično uklopio glas Borisa Štoka i dobitna kombinacija je rođena. Istini za volju, ima na momente i nekih padova, zastarjelih harmi i zvukova iz 80-ih, ali ukupna slika je i više nego zadovoljavajuća.

 

Drugim riječima, Vedran Križan projektom Manofon napokon je došao do izraza kao vrstan skladatelj i klavijaturist, što će napokon saznati i domaća publika, dok je Boris Štok ušao na velika vrata među pjevače A lige na koje itekako treba računati jer je jednostavno odličan, bez obzira na činjenicu da iza sebe već ima odličan rad u grupi Quasarr. Odlična kombinacija elektronike i pop pjesama koje se miješaju na momente sa džezom i ambijentalnom mistikom, ali na izrazito pitak način koji vas podsvjesno nagovara da ga stalno slušate iz početka konstantno otkrivajući neke nove sjajne momente na albumu.

 

Osim toga, nije bez razloga upravo ovaj sasvim novi bend vlasnik najboljeg singla godine ('Ovisnik, zvuk') na Otvorenom radiju, na čijoj je domaćoj top ljestvici proveo deset tjedana uzastopno.

Ocjena: 8/10

Izdavač: Menart