DRUGI DAN LIBERTAS FILM FESTIVALA

Turobno 'Iszkino putovanje' i kišne odgode projekcija

  • Autor: Igor Tretinjak
  • Zadnja izmjena 25.07.2009 19:07
  • Objavljeno 28.06.2009 u 14:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mađarskim filmom 'Iszkino putovanje' započeo je ovogodišnji program Focus, dok su ostale projekcije drugoga dana Libertas film festivala odgođene zbog kiše. Današnji dan protječe u tonu slavnog irskog redatelja Jima Sheridana, kojemu će večeras biti uručena nagrada Tribune za životno djelo

Drugi dan filmskog festivala Libertas, jedinog festivala pod vedrim nebom, osiromašen je upravo zbog pomanjkanja vedrog neba. Kolebljiva večernja kiša za 45 minuta pomakla je i u zatvoreno kino Slobodu prebacila prvu večernju projekciju, mađarski film 'Iszkino putovanje'. Odlukom organizatora ostale najavljene projekcije odgođene su za vedrije večeri.

Film 'Iszkino putovanje' redatelja Csabe Bollóka, priča turobnu priču o dvanaestogodišnjoj djevojčici Iszki, koja od nesređene obiteljske situacije, gladi i neimaštine, bježi imaginarnim putovanjima u maštu, da bi završila stvarnim putovanjem, nimalo nalik sanjanima.

Film je tematski podijeljen na dvije zaokružene cjeline. Prvi dio ispunjen je Iszkinom životnom bezizlaznošću te svođenjem života na preživljavanje, dodatno začinjeno roditeljskom okrutnošću. To sivilo polagano se, s prvom dječjoj ljubavi, pretače u skrivenu nadu. Drugi dio filma, Iszkino putovanje, nešto je lošiji od prvog. Njime redatelj pomalo ziheraški pokušava potjerati emocije gledatelja do samog ruba, što i uspijeva, ali pritom narušivši kompaktnost cjeline.

Najbolji dio filma je djevojčica Mária Varga koja je Iszku oblikovala kao mentalno i emocionalno vrlo jaku djevojčicu, kroz čije oči, produbljene podočnjacima, progovara stalno prisutan, neugasli optimizam. Iszka u svakom trenutku izvlači maksimum iz bezizlazne situacije u kojoj se nađe, što u gledatelju ulijeva povjerenje u nju. Oduševljava uvjerljivost kojom, uz dodatak dječje naivnosti i diskretnog osmijeha, Varga igra Iszku. Tijekom filma u kojemu radnja teče bez žurbe, sivilo realizma razbijaju elementi mašte, a kamera odlično prati emociju filma, stvarajući često vrlo poetične scene.

Libertas film festival

Libertas film festival

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Žiri ovogodišnjeg Libertasa: Gareth Wigan, Zrinka Cvitešić i Čedomir Kolar

Prije večernjeg programa, u prijepodnevnima satima održana je tiskovna konferencija u kojoj se predstavio ovogodišnji žiri festivala. Predsjednik Gareth Wigan, strateški savjetnik tvrtke Sony Pictures, istaknuo je zadovoljstvo dolaskom u Dubrovnik. Na pitanje o odnosu filmske produkcije prije 30 godina i danas, jednim od najvažnijih pomaka istaknuo je otvaranje kina u trgovačkim centrima, što je povećalo broj posjetitelja, ali je i promijenilo profil posjetitelja kina, pomladivši ih do većinske publike od 15 do 23 godina, s jakim utjecajem na proizvodnju filmova. Također, simpatični gospodin Wigham, koji se vrlo elegantno nosi s trećom životnom dobi, rekao je kako se smrt filma najavljuje od prije njegovog rođenja, ali da i film i on imaju namjeru potrajati još neko vrijeme.

Glumica Zrinka Cvitešić rekla je kako će kao članica žirija festivala napokon uhvatiti priliku pogledati filmove koje je propustila zbog poslovnih obveza. Treći član žirija, producent Čedomir Kolar, koji je za film 'Ničija zemlja' Danisa Tanovića dobio Oscara, rekao je kako se sam pozvao na Libertas prije nekoliko godina, što mu je ove godine, na veliko zadovoljstvo, i omogućeno. Kolar je, uz 'Ničiju zemlju', radio još nekoliko filmova s Tanovićem, film 'Prije kiše' Milčeta Mančevskog, te niz drugih filmova.

Treći dan Festivala dobrim dijelom posvećen je velikom irskom redatelju Jimu Sheridanu, redatelju filmova 'Moje lijevo stopalo' i 'U ime oca', koji će večeras u 20.30 u ljetnom kinu Jadran dobiti nagradu za životno djelo Tribute. Svečanost dodjele bit će uveličana projekcijom njegova djelomično autobiografskog filma 'San o Americi'.

Nakon 'Sna o Americi' u Jadranu će, u konkurenciji za festivalsku nagradu 'Dubravka', biti prikazan film 'Drvo limuna', dok će u kinu Antena na plaži Lapad biti prikazan tajlandski igrani film 'Zemlja snova'. U sklopu ponoćnog ludila na Lapadu će u noćni sat biti projekcija korejskog filma 'Progonitelj'. Više nego dovoljno razloga za sjajnu dubrovačku kino večer.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi