JUBILEJ U MSU

Trostruko slavlje hrvatskog animiranog filma

30.05.2011 u 21:07

Bionic
Reading

Zagreb film i Muzej suvremene umjetnosti obilježili su svečanu proslavu triju važnih obljetnica hrvatskog animiranog filma u ponedjeljak u prostorima MSU-a

Trostruki jubilej proslavio je u ponedjeljak navečer hrvatski animirani film: 60 godina prvog animiranog filma u Hrvatskoj - 'Velik imiting' Waltera Neugebauera, 55 godina od osnivanja Studija za crtani film pri Zagreb filmu i 50 godina prvog hrvatskog Oscara za animirani film 'Surogat' Dušana Vukotića čiji je zlatni kipić tom prigodom zasjao u punoj dvorani Gorgone zagrebačkog MSU-a.

'Nisam se ni rodio kad je ovaj Oscar došao u Zagreb, ali nadam se da će za mog života doći još poneki. Pogotovo veseli kad dolazi u malu kinematografiju poput naše ili njezinom predstavniku. Zato je ovaj Oscar iz 1961. značajan, između ostalog i jer ga je tada po prvi put osvojio film s neameričkog govornog područja u kategoriji kratkometražnog filma. Ovo mora biti temelj na kojem ćemo nastaviti', rekao je redatelj i direktor Zagreb filma Vinko Brešan pred brojnim animatorima, obožavateljima animiranih filmova i predsjednikom Republike Hrvatske prof. dr. Ivom Josipovićem.

Predsjednik Josipović je Vinku Brešanu uručio Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge u promociji animacije i Hrvatske u svijetu, dok je hrvatski redatelj i jedan od najbriljantnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma Nedjeljko Dragić primio Red Danice hrvatske.