U KINIMA: 'PARANORMALNO 3'

Treći povratak zlih duhova

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 31.10.2011 10:23
  • Objavljeno 31.10.2011 u 10:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Treći nastavak popularne franšize zapravo je samo kopija prvih dvaju

S obzirom na mali trošak i veliku zaradu prvih dvaju filmova, nije iznenađenje da se veoma brzo pojavio 'Paranormalno 3'. Prateći trend povećavanja budžeta (s tri milijuna dolara u drugom je nastavku već skočio na pet milijuna) došlo je i do promjene redatelja. Tvorac prvih dvaju Oren Peli posvetio se novim projektima, a kormilo su preuzeli nepoznati dokumentaristi Ariel Schulman i Henry Joost.

Filmovi 'Paranormalno' solidan su i rijedak primjer da je moguće ostvariti zastrašujuće kadrove bez jakih likova ili dobre priče. Promatranje glavnih likova iz mirne perspektive kamere na stativu često ostavlja uvjerljivo zastrašujuće efekte na gledatelja jer nam nije teško zamisliti ostatak prostora, zahvaljujući upravo dokumentarističkom pristupu. Nažalost, ni sama priča ni likovi nisu bili sjajni, a sve to ponavlja se i u trećem nastavku. Općenito nema mnogo razlike od prijašnjih dvaju nastavaka, osim što je radnja smještena 18 godina ranije, ali likovi (par i njihovo dvoje djece) su izrazito slični prijašnjima, mada scenaristički nešto slabiji.

Osnovni problem jest što film veoma rano pokušava izaći iz granica statičnih kamera, stoga imamo mnogo nelogičnih kretanja u stilu 'Blair Witch projekta' koja su često manje efikasna od statične jednostavnosti. Gledatelju je neprirodno da lik kamerom bilježi one prizore koje je odabrao kad bismo mi sami rado odvratili pogled. Ta je mana osobito izražena u zadnjoj polovici filma. Iako je pohvalno što su redatelji pokušali malo promijeniti koncept, nelogičnosti kombiniranja dinamičnih i ststičnih kadrova često smetaju. Nazočnost paranormalnih pojava u novom je nastavku izraženija i samim time manje uvjerljiva naspram prijašnjih filmova koji su lukavije i sporije uvodili poteze duhova. Vratimo li se na likove, shvatit ćemo da su znatno lošije napisani od prijašnjih, s još manje osobina koje bi nas zainteresirale, predstavljajući izrazito generičke i izgubljene figure na platnu koje su tamo samo kako bi uopće imali razloga za pojavu paranormalnog. Za likove gledatelj teško može mariti, a element straha funkcionira jedino zbog perspektiva kamere i realistične atmosfere.

Zaključno, ako tražite solidnu horor zabavu s mnogo prepada, onda vas 'Paranormalno 3' ne bi trebao razočarati, pogotovo ako ste ljubitelj prvih dvaju nastavaka. Ovo je daleko od kvalitetnog filma, ali nudi pristojnu zabavu bez ambicija da bude išta više od toga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi