SIMON ČUDOTVORAC U PULI

Treća dimenzija groteske

24.07.2013 u 17:09

  • +7

Simon čudotvorac – hrvatski 3D film

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Bionic
Reading

U utorak navečer dupkom puna pulska Arena prisustvovala je premijeri drugog hrvatskog 3D filma, 'Simon Čudotvorac' Petra Oreškovića, zabavne crne komedije s padom u drugom dijelu

Petar Orešković je u svoj dugometražni prvijenac uplovio vrlo hrabro, maksimalno razigravši crnohumornu priču o naslovnom liku koji uz pomoć prijatelja Jure planira oživjeti umrlu majku svoje bivše djevojke Mine. Ta odluka ponovo ispreplete živote Simona i Mine, no na nimalo konvencionalan način. U isto vrijeme Mina kreće u mučan obračun s duhovima iz mračne prošlosti. Problem dobro zamišljenog filma je u drugom dijelu u kojemu pada ritam zahvaljujući epizodama koje ne pomažu puno samoj priči, već su same sebi dovoljne.

Na mikroplanu je film ispunjen vrlo duhovitim i uspjelim replikama i gegovima koji su plesali po rubu trivijale, ali im je ruho groteske pomoglo da se održe na ovoj strani. Također, duhovito se referira na filmske klasike poput 'Tko pjeva zlo ne misli' i 'Maratonci trče počasni krug'. Ta zaigranost, koliko je širila lica publike, dijelom je i kriva za spomenuti pad, jer je redatelja i glumce previše odvukla od same priče.


Začudnost, karikatura i groteska glavne su odlike filma, ali i uspjelih glumačkih kreacija. Posebice je uspio Sven Jakir jer je u naslovnom Simonu uvjerljivo spojio luzera i mudrijaša te minimaliziranu mimiku lica i gornjeg dijela tijela (uz pomoć Schantzovog ovratnika) s razigranim nogama i stražnjicom. Odličan kao partner u grijehu Jura bio mu je Dean Krivačić, dok je mračnu stranu priče vrlo uvjerljivo držala Jadranka Đokić kao Mina.

Što se tiče treće dimenzije, ona i ovaj put, kao i u 'Slučajnim prolaznicima', nije išla za spektaklom 'po američki', već je dodatno podcrtavala začudnost, stripičnost i grotesknost, uz nekoliko vrlo duhovitih 3D igrarija.

U srijedu su na rasporedu regionalna premijera dugo očekivanog filma 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića i triler Darija Pleića 'Nije sve u lovi'.