LUZERI BEZ PRILIKE

Tko su najveći gubitnici u utrci za Oscara?

20.01.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Dok jedni slave, drugi žale – lista gubitnika je duga, a evo tko je ostao bez prilike za osvajanje Oscara, iako su mnogi vjerovali da ima i više nego dobre šanse za trijumf

Nekoliko dana nakon objave nominiranih naslova i imena za novu dodjelu nagrada američke filmske Akademije, još uvijek se jednako glasno spominju oni koji nisu dobili priliku natjecati se za prestižne titule, jednako koliko i oni koji ponosno kreću u utrku za nagradama.

Među 'luzerima' najviše odzvanjaju imena Bena Afflecka ('Argo') i Kathryn Bigelow ('Zero Dark Thirty'), koji su po mnogim predviđanjima bili glavni kandidati u kategoriji najboljih redatelja. Posebno Affleck. Ali predviđanja za nominacije često se pokažu jednako besmislenima kao i predviđanje toga tko će od nominiranih otići kući s lovorikama.

Tarantino
će se, recimo, ovaj put morati zadovoljiti samo nominacijom za scenarij (ne i režiju), a Tom Hooper pomiriti s činjenicom da njegovi 'Jadnici' nisu trijumfirali kako se očekivalo. Upravo su 'Jadnici' i 'Zero Dark Thirty', saga o Francuskoj 19. stoljeća i politički triler o lovu na Bin Ladena, slovili kao oni koji bi mogli osvojiti najviše nominacija – no Spielbergi Lee pokvarili su tulum.

Baš kao što je tulum pokvaren ekipi iz novog Jamesa Bonda, kojoj su govorili 'kada, ako ne sada' – no očito ne sada jer 'Skyfall' nije osvojio nominaciju za najbolji film, a hoće li to ikada poći za rukom franšizi o agentu 007 ili će ona uvijek imati status obične zabave nedostojne priznanja, ostaje vidjeti čekanjem budućnosti. 'Kraljevstvo izlazećeg mjeseca', 'neobična zabava' i sjajna komedijaWesa Andersona, također je u društvu gubitnika, a neko vrijeme se čak i o drami 'The Master' govorilo kao o potencijalnom dobitniku Oscara. Ne više.

Iako je bilo teško očekivati da će Tarantinov kontroverzni i nasilni vestern dobiti veću pažnju Akademije, to se ipak dogodilo, no iako 'Odbjegli Django' jest završio u kategoriji najboljih filmova, Jamie Foxx nije oduševio u naslovnoj ulozi, baš kao što su se u kategoriji glumačkih gubitnika našli i John Hawkes ('Seanse') i Anthony Hopkins ('Hitchcock').

Ako je netko i smatrao da je 'Ana Karenjina' dovoljno jaka izvedba da i Keiri Knightley podigne adrenalin u očekivanju Oscara, sada više ne smatra, baš kao što se Rachel Weisz, unatoč osvajanju nominacije za Screen Actors Guild Award (film 'The Deep Blue Sea'), također pridružila hordi gubitnika.

Vjerovali ili ne, jedan John Goodmann nikada u životu nije bio nominiran za Oscara – a to se nije promijenilo ni 2013, kada je, očekivanjima unatoč, ostao bez prilike da dograbi titulu najboljeg sporednog glumca u čak dva zapažena i nominirana djela, 'Argo' i 'Flight'. Jednako je iznenadio i izostanak Nicole Kidman s liste nominiranih, čija izvedba u 'The Paperboy' nije oduševila Akademiju u mjeri u kojoj jest glasače SAG-a i Zlatnog globusa.

Baš kao što je nisu oduševili ni Javier Bardem, Leonardo DiCaprio Samuel L. Jackson u kategoriji muških 'sporednjaka', a koji su se morali maknuti i napraviti mjesta za Christopha Waltza, najveće Tarantinovo otkriće koje iz srca Austrije ponovno juriša u Los Angeles.